Gå till huvudinnehåll

Sök

Över 600 läsare gav feedback om talböcker

En man lyssnar på en talbok med ett par hörlurar och en mobiltelefon

I slutet av 2024 genomförde MTM en undersökning bland personer som använder talböcker i Legimus. Många är nöjda med helheten, men talsyntesen har förbättringspotential.

MTM genomför löpande användarundersökningar när det gäller våra talböcker. Nu är undersökningen för 2024 klar.
– Sett till helheten är de allra flesta väldigt nöjda och det är vi glada för, många tycker att talböckerna är lätta att använda. Sen har vi fått en indikation att användarna önskar att talsyntesen var bättre, säger Ulrica Lejbro som är produktansvarig för talböcker på MTM.

641 Legimusanvändare deltog i studien som genomfördes digitalt av ett externt enkätföretag. Deltagarna fick ge betyg från 1–5 på en rad olika frågor, där 5 innebar ”håller verkligen med” och 1 innebar ”håller inte alls med”.

Många nöjda med helheten

Många av de svarande är nöjda med flera aspekter av talböckerna, till exempel hur ljudet följer texten, läshastigheten och hur lätta talböckerna är att använda. Röstkvaliteten på mänskligt inlästa böcker får också höga poäng. Användarna säger att de rekommenderar talböcker av tre skäl. De är lätta att använda, utbudet är stort och talböcker är ett bra verktyg för personer med funktionsnedsättning.

Användarna ser förbättringspotential

Det område där flest användare är mindre nöjda är talsyntesen, som fått ett sämre betyg än vid förra mätningen. Andra områden där användarna signalerar att det finns förbättringspotential är navigationen i talböckerna samt möjligheten att hoppa över referenser och fotnoter i böckerna. Under våren 2025 börjar MTM använda Microsofts nya talsyntesröster för valda delar av talböckerna som nyproduceras. Främst när det gäller engelsk kurslitteratur, men på sikt också kurslitteratur på svenska.

– Kvalitetshöjningen kommer att märkas direkt på det nyproducerade materialet som läses in av talsyntes, så pass bra är rösterna. Men även om talsynteserna är väldigt bra så har vi inga planer på att ersätta all mänskligt inläst litteratur, säger Ulrica Lejbro.

Du kan läsa mer om de nya talsyntesrösterna i länken längre ner.

De påståenden som användarna i allra högsta grad höll med om

• Inläsningen är som helhet mycket bra
• Det är lätt att använda MTM:s talböcker
• Röstkvaliteten är bra

De påståenden som fick sämre resultat

• Orden uttalas rätt
• Inläsningen har bra flyt
• Inläsningen är tydlig och det är lätt att förstå innehållet

Så gjordes undersökningen

641 personer deltog i undersökningen som genomfördes i november och december 2024. Av deltagarna var 68 procent kvinnor. Undersökningen genomfördes genom ett webbformulär, deltagarna kunde också svara via telefon. En liknande undersökning genomfördes 2022 och har gett underlag för att jämföra användarnas nöjdhet med talböckerna.

Uppdaterad: 16 april 2025
Dela:

Kontakta oss

Du kan alltid kontakta oss med dina frågor

Kontakta oss
En ung kvinna sitter i en fåtölj och läser en talbok.

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Håll dig uppdaterad om vad som händer på MTM och inom tillgänglig läsning i Sverige och i världen.