Legimus uppdateras: MTM stärker skydd mot olaglig spridning av kurslitteratur
MTM fortsätter arbetet med att utveckla funktioner och säkerhet i det digitala biblioteket Legimus. En säkerhetsnyhet som börjar gälla 2025 är ett utökat skydd för nerladdad kurslitteratur. Från och med våren 2025 kommer kurslitteratur som laddas ner i Legimus börja krypteras med en teknik som stoppar försök till otillåten spridning.
Ett av MTM:s uppdrag är att anpassa kurslitteratur för högskolestudenter som på grund av sin funktionsnedsättning har svårt att läsa tryckt text. Det digitala biblioteket Legimus är MTM:s viktigaste verktyg för att förmedla litteraturen till personer som har rätt att ta del av den.
Varför börjar MTM kryptera kurslitteratur i Legimus?
För att förhindra olaglig spridning. MTM accepterar inget missbruk av den litteratur som vi har i uppdrag att göra tillgänglig och arbetar aktivt för att förhindra det. När MTM har upptäckt missbruk av Legimus har det oftast handlat om litteratur för högskolestudier. En risk är att läsare sprider nerladdade filer till personer som inte har rätt att använda dem. Det är ett brott mot upphovsrättslagen.
Vad innebär kryptering?
Det innebär kortfattat att nedladdade filer som är krypterade blir oanvändbara om en användare försöker sprida dem vidare.
När börjar ändringen att gälla?
MTM bestämde i slutet av november 2024 att införa krypteringstekniken under 2025. Vi gör förändringen stegvis under våren 2025 i samarbete med ett pilotbibliotek. Tekniken införs stegvis för att vi ska minska påverkan för läsare och förmedlare i Legimus.
Så här ser läsandet i Legimus ut idag
De allra flesta Legimus-användare läser genom att strömma. Då öppnas boken direkt i Legimus-appen eller i Legimus webbspelare. Strömningsläsning påverkas inte av krypteringen.
Nerladdning, där boken sparas på en fil på läsarens dator, stod i september 2024 för 14 procent av alla lån i Legimus. Nerladdning används bland annat för att kunna läsa boken i ett program som underlättar navigering, sökning, anteckningar och bokmärken. Nerladdning används också när det behövs ett särskilt hjälpmedel eller verktyg, där det inte fungerar att använda sig av strömning.
Hur påverkar detta personer som förmedlar böcker i Legimus?
- Personer som arbetar med att förmedla litteratur i Legimus har ett förmedlar- eller registrerarkonto. Krypteringen påverkar inte dessa konton, eftersom förmedlare och registrerare behöver kunna visa hur tekniken fungerar.
- Möjligheten att ladda ner ISO-filer för kurslitteratur, bränna skivor och lägga filer på minneskort begränsas till förmedlare, registrerare och användare med särskilda behov av detta.
Hur påverkar detta personer som läser kurslitteratur i Legimus?
- De allra flesta som läser kurslitteratur i Legimus gör det genom att strömma, inte genom att ladda ner. Strömningen kommer inte att påverkas av krypteringen.
- Läsare som använder läsprogrammet EasyReader påverkas inte, utan kan fortsätta läsa som vanligt.
- Läsare som laddar ner kurslitteratur till sin dator kommer att få krypterade filer, som inte går att sprida till obehöriga. Filerna kan bara öppnas i läsprogrammet Thorium. Thorium är gratis, har hög tillgänglighet och fungerar för både PC och Mac.
- Läsare som på grund av sin läsnedsättning behöver använda program eller hjälpmedel som inte funkar tillsammans med krypteringen får möjlighet att ladda ner filer okrypterat även i fortsättningen.
Mer information
MTM publicerar löpande nyheter om Legimus via vår webbplats mtm.se och via Legimus.se. Där berättar vi under våren 2025 mer om hur vi inför krypteringen. Prenumerera gärna på våra nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna från MTM.
Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Att läsa med läsprogram i Legimus
På legimus.se hittar du mer information om hur läsprogrammen EasyReader och Thorium funkar och hur du gör för att läsa med dem.
Att läsa med EasyReader (legimus.se)
Att läsa med Thorium (legimus.se)
Frågor om Legimus
På Legimus.se finns hjälpsidor och kontaktuppgifter för dig som har frågor som rör hur du använder Legimus.