Handledning till En helg på landet

Om lektionen

Uppgifter:
, Introduktion av roman
, Skrivövning
, Läsförståelse
, Grupparbete

Ladda ner lektionsmaterialet


Uppgifter: Introduktion av boken, gemensam läsning, funderingsfrågor, bildövning, skrivövning, dramaövning

Bokens lättlästnivå: 2, lättare

Målgrupp: Handledningen fungerar för ungdomar och vuxna i olika skolformer och i bokcirklar

Om boken

Emma och Tess ser fram emot en mysig helg på landet i stugan som Tess mamma har ärvt. De har planer på att måla om i köket, ta en promenad i skogen och bara ha det mysigt. Men på vägen till stugan överraskas de av ett oväder och ett nedblåst träd blockerar vägen. När de till sist kommer fram är de båda frusna och genomblöta. Till råga på allt visar det sig att strömmen har gått. Det är becksvart i stugan. Och vad är det där som låter? Inte något farligt väl? Den lugna stughelgen förvandlas i ett slag till ett både rysligt och fnissigt äventyr.

Anna Hansson har tidigare skrivit flera lättlästa böcker. En helg på landet är en fristående fortsättning på Hundkursen från 2022, också den illustrerad av Erica Jacobsons livfulla och färgsprakande bilder.

Om handledningen

Syftet med handledningen är dels att läsarna ska få en djupare förståelse för texten, dels att inspirera läsarna till eget skapande. Genom att reflektera och på olika sätt arbeta kreativt med texten kan man stimulera ökad läsglädje och läsförståelse. Handledningen innehåller frågor för att introducera boken för deltagarna, frågor att svara på och samtala om under eller efter läsningen och frågor som rör hela bokens innehåll. På slutet finns kreativa övningar att jobba med efter läsningen. Läs boken och använd handledningen så som det passar din grupp eller läsare. Handledningen är framtagen av Jenny Friman och Åsa Söderling som arbetar som pedagoger på Kulturcentrum Skåne.

En helg på landet | LL-förlaget (ll-forlaget.se, öppnas i nytt fönster).