Vad är en talbok?

En talbok är en inläst version av en utgiven bok. Talböcker görs för dig som behöver läsa en bok genom att lyssna på den i en uppläst version. Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, tar fram 3000 - 4000 nya talböcker varje år.

Vi på MTM vill att alla ska kunna läsa. Därför tar vi fram talböcker för dig som behöver stöd i läsningen. I vårt utbud av talböcker finns skönlitteratur för barn och vuxna, facklitteratur och studentlitteratur. Vi har också lättlästa böcker, böcker för lästräning och böcker på andra språk än svenska. Du som möter någon form av läshinder har rätt att låna talböcker. Alla våra talböcker finns i vårt digitala bibliotek Legimus. Här finns mer än 140 000 böcker som är inlästa från 1950-talet och framåt. Varje år läggs ungefär 4000 nya talböcker in i Legimus.

Vad är skillnaden mellan en talbok och en ljudbok?

Både en talbok och ljudbok är böcker man lyssnar på. Skillnaden mellan dem handlar om juridik. En ljudbok är en kommersiell bok som kan lånas eller köpas av alla. En talbok tas fram för personer som möter någon form av läshinder som gör det svårt att läsa. De flesta talböcker finns även med text, så att man kan följa med i texten medan man lyssnar på boken.

Talboken tas fram med stöd av offentliga medel och kostar inget att läsa. § 17 i upphovsrättslagen gör det möjligt för MTM att ta fram en talbok som sedan kan lånas ut till personer som behöver stöd för att ta till sig litteratur. Vi behöver inte fråga författaren om lov men inläsningen måste vara helt lik originalet. Författaren får ett meddelande om att boken kommer att bli talbok.

Hur görs inläsningen?

I de flesta talböcker görs inläsningen av en människa. Studenter på högskola och universitet behöver ofta få sina talböcker snabbt. Därför är det ofta en dator som läser in studentlitteratur, en så kallad talsyntes.

Legimus används av väldigt många olika läsare med olika behov. Därför har vi riktlinjer kring hur inläsningen ska göras. Den som läser in en talbok ska ha engagemang och nyans i sin röst. Det är extra viktigt med inlevelse från den som läser in barnböcker. Men för en del läsare kan det vara störande om den som läser in dramatiserar för mycket eftersom det gör det svårare att själv tolka texten. Därför får inte dramatiseringen bli för stark.  

Hur bestäms vilka böcker som blir talböcker?

De flesta populära och nya böcker blir talböcker. På MTM finns det bibliotekarier som väljer ut vilka böcker som blir talböcker. Använder du Legimus men inte kan hitta en bok du vill läsa? Då kan du vända dig till ditt biblotek och lämna ett önskemål. Det är inte säkert att just din bok kommer att bli en talbok men många av de talböcker vi tar fram är förslag som vi har fått in från läsare.

Hur får jag tillgång till Legimus?

Om du har svårt att läsa en tryckt bok och behöver stöd i din läsning kan du vända dig till ditt bibliotek och fråga om du kan få ett konto i Legimus. Bibliotekarien du träffar kommer att ställa frågor och ta reda på om du skulle vara hjälpt av att få tillgång till talböcker. Om du får ett konto i Legimus kommer bibliotekarien att visa dig hur tjänsten fungerar. Det kostar inget att få ett konto i Legimus.

Skaffa konto på Legimus, (öppnas i nytt fönster).

 

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)