En person sitter framför en bok med taktila bilder och punktskrift och känner på bokens sidor med fingrarna.
Du som läser punktskrift kan få din taktila bok utformad på det sätt som passar dig.

Hos MTM hittar du olika slags taktil litteratur

MTM producerar punktskriftsböcker som passar olika läsares behov. Vi gör barnböcker såväl som vuxenlitteratur, med eller utan taktila bilder.

Vi erbjuder punktskriftsböcker både för nybörjare och för mer vana läsare.

Det finns böcker som vuxna med synnedsättning kan läsa för seende barn. Och för barn och ungdomar med synnedsättning finns det ett utbud av olika typer av taktila böcker med punktskrift. 

Här följer de vanligaste sorterna:

Bok med inklistrad punktskrift

Det här är en bilderbok för barn som läses av vuxen med synnedsättning.

Det är ofta en pekbok eller bilderbok med lite text och görs oftast i kartong. Punktskrift klistras in på sidorna med genomskinliga remsor.

Bilderbok med inbladad punktskrift 

Det här är också en bilderbok för barn som läses av vuxen med synnedsättning.

Boken består av genomskinliga plastblad med punktskrift mellan bilderbokens sidor. På plastbladen finns bokens text i sin helhet tillsammans med bildbeskrivningar av illustrationerna. Det möjliggör för den som läser högt att föreställa sig vad barnet tittar på.

Punktskriftsbok med bilderbok i ficka

Det här är också en bilderbok för barn som kan läsas av en vuxen med synnedsättning. Även barn med synnedsättning kan läsa boken med hjälp av en seende vuxen.

Bilderbokens text och bildbeskrivningar är tryckta i punktskrift. Punktskriftsboken är spiralbunden med hårda pärmar. I bakre pärmen finns en ficka med bilderboken.

Punktskriftsbok för lästräning

Den här sortens bok görs för både vuxna och barn med synnedsättning.

Böckerna är lättlästa, för nybörjarläsare eller personer som har behov av lättläst. De innehåller inga bildbeskrivningar och trycks i glestryck. En punktskriftsbok för lästräning innehåller den tryckta originalboken samt inläsning på cd-skiva i olika hastigheter. Boken är spiralbunden med hårda pärmar. Man tränar punktskriftsläsning genom att följa med i punktskriftsboken och samtidigt lyssna.

För de yngre nybörjarläsarna finns enklare kapitelböcker. Böckerna trycks i glestryck och har den tryckta originalboken i ficka på omslaget. Boken är spiralbunden med hårda pärmar.

Taktila bilderböcker

Böckerna görs för barn med synnedsättning i olika åldrar, från de minsta mest läsovana till mer vana taktila läsare.

Taktil kollagebilderbok 

I en taktil kollagebilderbok har den tryckta originalbokens bilder överförts till taktil bild. Det görs med hjälp av kollagebilder i kontrastrika färger, former och material.

Originalbokens text finns med som punktskrift och storstil. Kollagebilderböcker kan vara lämpliga även för lästräning då varannan rad är tryckt text och varannan rad är punktskrift. Vissa titlar innehåller även tecken som stöd.

Punktskriftsbok med svällpappersbilder och storstil

Originalbokens text finns med som punktskrift och tryckt svartskrift i storstil. Boken innehåller svällpappersbilder i färg och den trycks i glestryck. Omslag i svällpapper som skyddas av genomskinlig plast.

Punktskriftsbok med kollagebilder

Den här boken kan ha originalbokens text tryckt i punktskrift tillsammans med en bilderbok i ficka eller tryckt svartskrift i storstil, varvat med punktskrift. Punktskriftsboken är spiralbunden med hårda pärmar. Den innehåller ett urval av kollagebilder.

Punktskriftsbok med eller utan svällpappersbilder 

Den här boken kan ha olika utföranden men är i grunden en bok på tryckt punktskrift (envägslån) för olika svårighetsgrader. Den kan göras i glestryck, utan versaler, ibland med bildbeskrivningar och ibland medföljer någon av bokens illustrationer i form av svällpappersbilder.

Låna punktskriftsböcker.

Köpa punktskriftsböcker.

Köpa taktila kollagebilderböcker.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)