Madame Curie - forskaren som sprängde gränser

MARIE CURIE som egentligen hette Marya Skodoswska föddes i Polens huvudstad Warzava år 1864 fick aldrig krama eller vara nära sin mor eftersom hon led av då obotlig sjukdom Tuberkulos. Sjudomen var dödlig eftersom penicilinen inte fanns då. Det kan ha påverkat henne så mycket att hon ville ägna sitt liv åt forskningen.

Redan som barn hon gjorde enkla experiment i fysik och kemi med sin far som var lärare i fysik. Marie vara endast fyra år och kunde läsa och skriva och redan då visade hon sin gynnande intelligens.

DOKTOR CURIE var den första kvinnan som doktorerade i ett vetenskapligt ämne på Sorbonnes universitet. Hon var ett GENI samtidigt som hon var gift och hade barn att sköta. Hon var envis och nyfiken alt som rörde på RADIOAKTIVITET RADIUM m.m. Hon kämpade envist eftersom hon var en kvinna utan rösträtt. Alla hennes kolleger var män då hon fick prestera mera för att visa att hennes forskning var framgångsrik.

Marie Curie blev efter sin mans, Pierre Curies bortgång professor i fysik. Professuren fick hon ärva mer eller mindre från sin man. ,Marie Curies upptäckt av radioaktiviteten lade grunden till ett helt nytt område inom fysiken om atomens kärna - kärnfysiken.

Marie Curie blev nästan avskedad från Sorbonnes universitet när rykten spred sig att hon hade inlett ett förhållande med sin kollega. En gift man som hon delade passionen för matematik och fysik. Så var det på den tiden att kvinnan utan rösträtt skulle straffas men inte mannen.

Marie blev deprimerad och hennes tankar likaså:

- Jag tappar modet
- Jag borde sluta arbeta
- Bo på landet och sköta trägården
- Men tusen band håller mig kvar
- Med mera och med mera

Hon fortsatt att forska som lade grunden till STRÅLBEHANDLING. Paradoksalt var att den hjälpte inte henne själv, tvärtom forskningen orsakade hennes död på grund av långvarig forskning av radioaktiv strålning.

Med hennes passion av fysik som har hjälpt miljontals människor att överleva - blev hennes död.

Marie Curie var den första kvinnan som fick NOBELPRISET av fysik.

Jag är föddes i Helsingfors i Finland 1947 och har bott i Sverige sedan 1970 och har arbetat som hårfrisörska.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)