Kejsarn av Portugallien

Berätta vad boken handlar om: Boken handlar om en man och hans fru, Jan och Katarina. De är mycket fattiga och bor i en mycket sliten stuga som de har fått av Erik i Falla. Jan är en mycket bitter och sur gubbe, hela byn vet om det, han hälsar inte på någon och ler nästan aldrig. Hans fru är gravid och en regnig händer det. Katarina ska föda men Jan vill inte vara med under förlossningen. Han gillar inte barn, men när några flickor som hjälper Katarina under förlossningen, kommer ut med barnet och lägger det i Jans famn så förändras hans liv. Han såg på barnet och började le. Alla blev skakade och han ville inte heller lämna ifrån sig barnet. Jan var en mycket fantasifull man, han döpte barnet till Klara Fina Gulleborg, efter att ha suttit och fantiserat och pratat med solen.

Åren gick och alla såg hur Jan blev en helt annan människa, allt på grund av dottern, de var de bästa vänner. Jan hade rika släktingar men var en mycket stolt man så han gick aldrig och bad om pengar eller tog emot någonting. Han jobbade i skogen hos Erik i Falla och en dag när de skulle hugga ned träd så hann inte Erik i Falla flytta sig och ett träd hamnade på Erik. Jan sprang för att söka hjälp och fann Lars Gunnarson men han verkade inte bry sig så mycket och skyndade inte för att hjälpa till. Erik klarade sig men efter tre veckor dog han av lunginflammation p.g.a. att han legat alltför länge i snön. Jan listade ut att Lars som var gift med Eriks dotter skulle ärva Eriks gård, stuga, mark och allt.

En dag kom Lars Gunnarson hem till Jan och krävde att han skulle betala 100 kr i hyra innan oktober. Huset hade de fått men marken som det stod på tillhörde Erik i Falla och eftersom Erik nu var död, tillhörde det Lars. Nu var Klara Fina 17 år och bestämde sig för att hjälpa familjen. Hon skulle åka till Stockholm för att jobba och kunna skicka hem pengar till Jan och Katarina, så de inte behövde bli hemslösa. Efter en lång diskussion gick Jan med på det. Klara Fina kom inte hem på flera månader och Jan saknade henne jätte mycket. Han visste inte vad han skulle ta sig till, så han började fantisera att han var en kejsare som väntade på att kejsarinnan skulle komma hem.

Efter 15 år kom Klara Fina hem. Hon hade skickat pengarna som hon hade sagt men hade inte varit hemma på 15 år. Under dessa år hade Jan blivit halvgalen och alla i byn gjorde narr av honom. Han trodde att han kunde prata med döda. Det visade sig till slut att han inte var galen. Han hade sagt till Lars Gunnarson att han skulle dö på söndagen innan midsommarafton och det gjorde han. När Klara Fina kom hem hade det gått många rykten i byn om att hon var en hora och sålda sin kropp men varken Jan eller Katarina ville tro på det. Men det visade sig vara rätt och hon berättade allt men att hon nu hade ett bra jobb och bodde i Malmö. Klara och Katarina skulle åka själva till Malmö utan Jan. Efter en lång och svår tankestund och vägran, gick Katarina med på det. De lurade ut Jan att gå och handla och han som älskade och saknade Klara så stort, gick ut. Klara och Katarina flydde till hamnen och hoppade på båten men Jan hade sett dem och sprang efter. Han hoppade i vattnet och försökte att simma efter men Jan kunde inte simma så han drunknade och dog.

Jan hade stått vid bryggan varje dag och väntat på kejsarinnan. Nu var det hon som stod där. Efter händelsen dog Katarina inom kort. De hittade till sist Jans kropp och de fick begravas tillsammans, han och hans fru. En dag när Klara var ute och gick genom skogen kom hennes släkting Lennart fram och berättade att han kört Jan ned till bryggan. Han hade sagt att kejsarinnan blivit kidnappad. Klara Fina blev väldigt glad att hennes far inte dog i vetskap om att de skulle lämna honom.

Vad tycker du om boken? Jag tyckte att boken var bra, den började lyckligt och slutade ledsamt. Jag skulle rekommendera boken till ungdomar från 15+

Jag är 21 år och har jobbat inom restaurangbranschen som kock i tre år, när jag var 15-18 år.

Grundskola ej fullständigt betyg. Har även gått kurs på Lernia Storkök, hushåll och gastronomi. Jag vill starta eget företag inom restaurangbranschen och nöjesbranschen. Ska läsa vidare på Komvux. Nu läser jag på vuxenutbildningen: Matte grund och Företagsekonomi.

Jag har en bra läsförmåga men brukar inte läsa böcker på min fritid. Det är svårt att komma in i böckerna. De första tre sidorna är tråkiga men sedan fångas man av handlingen och kan inte lägga ifrån sig boken.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)