Ondskan

Erik blev misshandlad hemma och hans mamma försökte hjälpa honom men det blev värre på den nya skolan han trodde att han skulle slipa sin far men det var tydligen flera som var omänskliga typer som hans pappa på skolan. Erik gav aldrig upp och det som var det bästa med honom är att han tycket synd om sina skolkamrater.

Det tyder på att han är godhjärtad. Han lyckades hämnas och krossa gymnasisterna som var onda som hans far. Det sista och bästa var att han fick bra betyg vilket höjde hans självförtroende också och han kunde samtidigt stå mot den stora krokodilen hans pappa och sätta stop på honom.

Erik är en stark person modig och snäll. Han försöker exempelvis övertala dem flesta kamraterna att vägra ta emot ett slag med knivskaftet i huvudet. Han är inte den personen som ger upp och han tänker på andra. Han har gått genom ett riktigt tufft liv som barn och är mycket envis.

Dem skulle ha ståt ut så som Erik gjorde och vägrade att få peppis på huvudet.

Alla var rädda Erik Jag tror att om dem flesta eleverna skulle bestämma sig som Erik skulle dem alla kunna stå emot och ändra på kamratuppfostran som det kallas men det är inte som det kallas det är idiotuppfostran alla i skolan viste att det var fel men ändå vågade dem flesta inte stå emot. Jag tror dock att ett av budskapen i boken är att en hand inte kan klappa, det behövs flera händer än en hand. Erik var den enda handen som jag nämnde som till slut kunde vinna.

Det som gjorde starkast intryck på mig är att Erik hade mycket tålamod och kämpade verkligen till sista andetaget både hemma med allt tortyroch stryk som hans pappa gav honom.

Jag har lärt mig att en pappa ska tänka på sina barn och inte behandla dem dumt. Däremot älska dem och visa dem kärlek och vara vän med dem. Man ska oftast fråga barnen hur dem har det i skolan och ha kol på att dem pluggar och hjälpa dem med allt dem behöver och om dem har problem då ska dem kunna våga berätta det till föräldrarna och det är  Därför man ska bygga en trygghet för barnen så att dem vågar berätta allt för sina föräldrar.

Om jag skulle ställa en fråga till Erik skulle den vara: Vad hur skulle du kunna hjälpa barn som utsetts för det du har got genom ?

Jag har gåt i Grundskola i Irak och Sverige och har pluggat gymnast .
Jag har läst flera böcker både på arabisk och svenska .jag gillar att läsa äventyrs böcker ,politik , religion ,roliga böcker .

Mitt modersmål är arabiska. jag kan både arabiska och svenska.


 

Boken handlar om en pojke som hade en tuff uppväxt. Han var tonåring och gick i nionde klass. I skolan är han gängledare men hemma är han ett offer. Pojkens pappa slår honom, mamman kan inte göra mycket därför hon är rädd för hennes man. En dag blir pojken som heter Erik avstängd från skolan på grund av misskötsamhet. Sen gjorde pojkens mamma så att han flyttade till internatskolan som heter Stjärnberg. Där börjar problemen bli stora problem för pojken. Dom stora eleverna är inte snälla mot pojken och han kämpar för att klara av skolan då skolbetygen är viktiga för alla barn. Till sist klarar han av skolan men han blir tvingad att slåss och kämpa på många sätt mot dom stora eleverna.

Jag flydde ensam från Somalia och kom till Sverige innan jag blev tonåring. Min familj är kvar. Jag bodde på ungdomshem och lärde mig tala svenska språket på skolan där jag läste SFI. Att läsa och skriva är svårt. Jag önskar att det fanns mer tid för skolan det är roligt att nu kunna läsa och skriva lite.

 
Onskan är en bok av Jan Guillous.Den handlar om en del av hans tonårsliv. Många säger att dom viktigaste åren som formar oss är våra barndomsår, men jag tror att tonåren är mer betydelsefullare för många av oss.

Varför JG. blev den person han är i dag kan man förstå efter ha läst onskan. Han uppfattar sig själv som en hygglig människa, i en värld av ganska ondskefulla individer(men vem gör inte det ?)Det är en bra bok, som jag gärna rekommenderar andra att läsa, o bilda sin egen uppfattning om.

Den är lättläst o inte för svår att förstå även om man inte är så van att läsa.

Jag har alltid läst mycket, romaner, biografier, memoarer, är intresserad av historia. På anstalten kan inte  jag  läsa som hemma. Därför att kunna läsa en lättläst bok har  varit värdefull och inspirerande. Man behöver inte koncentrera sig, man läser och flyger ut från verkligheten. Väldigt uppskattad i den miljö  at t hitta och  läsa  böcker  på  enklare sätt.

Det  är  bra för  oss  svenskar  och  för  killarna som studerar  svenska eller om man har  läs svarigeter
Boken handlar om en grabb som ska studera på en privat internatskola.
Han råkar ut för en del problem med de andra eleverna speciellt de lite äldre grabbarna.

Han tar skiten till en början men sen så börjar han stå på sig själv och initialt får han ännu mer problem.

Jag tyckte boken var mycket bra och läsvärd.

Bokens format var lättläst och lätt att ta till sig.

Jag har just nu endast gymnasiekompetens men ska inom kort söka in på högskolan. Jag läser gärna facklitteratur och självbiografier men jag gillar även deckare skrivna av Michael Conneley. Jag talar/skriver Svenska, Engelska flytande och kan Tyska i tal och skrift helt ok.

Jag läser rätt ofta på Engelska.


 

Det handlar om en killa som var misshandlade av sin farsa varje kväll så att blodet stänker upp på väggarna och han blev utkastat från sin gammal skolan när han hade bara ett år kvar fram till gymnasiet, när han fick berättar till sin mor att han hade blivit utkastad från skolan fick sin mor ordnat ett internat skolan till honom i det nya skolan de äldre eleverna hatade Erik för att han var bäst på simning, där han fick slippa få stryk från farsan.


 

Boken handlar om en kille som har problem i livet, både i skolan & hemma. Hans mor bestämmer sig för att skicka honom till en internatskola, där han kan börja om på nytt. När han anländer till skolan stöter han på problem som han måste handskas med!

Huvudpersonen är en snäll kille som många inte förstår sig på.

Slutet när han står upp till sin psykopatiska far.

Att man inte ska döma människor för snabbt.

Om boken är verklighetsbaserad skulle jag fråga! Hur gick det sen?
Men huvudpersonen som spelade i boken! Är huvudpersonen verklig.

Om mig själv...
Jag läser allt från kärleksböcker till thriller.
Albanska, Croatiska
Jag brukar läsa på eng, sve, croatiska


 

 

  • Boken handlar om Erik, en pojke som växer upp av sin faders misshandel, att han själv uppför sig bråkigt och små kriminellt i skolan. Erik var ledaren i ett gäng på skolan som lånade ut pengar till elever som sedan var tvungna att betala tillbaka det dubbla annars blev det stryk. Erik blev avstängd från skolan, även dem flesta skolor i landet visste av hans dåliga inflytande. Hans mor ville att han så gärna skulle lyckas att hon sålde en dyr tavla så han kunde komma in på internatskolan Stjärnsberg. Där visste ingen vem han var, han kunde vara sig själv och sköta sina studier, men på Stjärnsberg handlade det om kamratuppfostran där eleverna bestämde med sina bestraffningar för misskötsamhet. Allt blir tvärtemot vad Erik trodde och det mesta kommer i vägen för hans studier.
  • Huvudpersonen Erik har är en stark karaktär, allt går dåligt för honom i den nya skolan då dem äldre eleverna trackar honom och gör allt för att förstöra för honom då han vägras bli stampad på. Han tar sig igenom allt det där och klarar till slut att få ett betyg som han kan ta sig in på dem flesta gymnasieskolorna i Sverige, så han är en mycket stark person med starkt ego.
  • Det starkaste intrycket jag fått av boken är hur en skola som Stjärnsberg som ska vara så bra kan låta allt detta hemska få hända. Hur eleverna blir mobbade, trackade och misshandlade så att dem mår psykiskt dåligt, det gjorde störst intryck på mig.
  • Att även om man har växt upp i dåliga förhållanden i familjen, umgänget eller liknande går det alltid att förändra sig själv till något bättre.
  • Varför han inte satte stopp för sin fars misshandel tidigare.

 

Erik som den här lilla killen handlar om är en "kavat" liten pojke som bodde hos sin mamma o pappa och gick i skolan. Erik fick stryk ofta av sin pappa för det han gjort och inte gjort. Han grät inte. Han blev senare efter bråk i skolan flyttad till en internatskola.

Kompisarna där var inte så snälla där heller, utom en. Han utsattes för en hel del mobbning o trakasserier t.o.m. så att höll på att stryka med en gång. Skolsystern kom då lägligt och befriade honom. Det var tufft för Erik under skoltiden. Hur kunde skolkamrater vara så råa att de t.ex. lät honom att slå ner pålar på marken och sedan binda fast honom till armar o ben och kasta varmt o kallt vatten på honom och sedan lämna honom där.

Trots all misshandel som han utsattes för, så klarade han av allt, utan några större men för framtiden. Jag tror faktiskt att det trots allt har gått bra för Erik i vuxenlivet sedan.

 


 

Det handlar om en pojke som blir dåligt behandlad hemma han blir slagen av sin pappa och mamman skickar iväg han till en internatskola där det är kamratuppfostran. Erik tycker inte om hur dom äldre eleverna behandlar dom yngre så Erik gör uppror.

Erik är en stabil kille som inte låter sig bli mobbad och tycker inte om när folk blir orättvist behandlade. Han är modig som står upp mot dom äldre eleverna. Jag tror att han har haft en hård uppväxt, lätt till att han inte tar skit från andra elever. Han bryr sig mycket om sina vänner han är omtänksam.

Det som gjorde ett starkt intryck på mig är när han slår dom äldre eleverna eftersom de spelar ingen roll hur gammal man är, man ska förtjäna sin respekt den kommer inte bara för att man är äldre.

Om jag fick säga nåt till Erik skulle det var att det var bra gjort.

Jag kan identifiera mig med vissa situationer vissa äldre tror dom kan bestämma bara för att dom är äldre.

När jag gick i skolan hamnade jag i en speciell klass för bråkiga barn.

Jag har bara läst en bok innan å den heter jag är wanted.


 

Det är en kille som heter Erik. Han bor med sina föräldrar men pappa vår så elak som brukar slog honom varje dag när han göra bara lite misstag. Sen han var mycket trött om pappas slagit och Eriks mamma hjälpa honom att hittar skolan han flyttar ditt och bor där så han kan klara med skolan.

Dessutom, I skolan det är annorlunda för finns många reglar man måste följa, elevernas regler. Men dem reglerna är jobbiga för honom att följa, sen det börjar konflikt mellan Erik och de andra eleverna.

Erik är en bra och ambitiös kille som tänker på framtid men efter farsan brukar slå honom varje gång när han gör fel, han blir orädd och modig.

Efter han klara med skolan och åker hem till föräldrarna, fasan vill fortsätta med slog men Erik också visa att han inte vill ta mer slag från pappa längre.

Det jag lärt mig av boken är båda föräldrar får ta hand om sina barn på rätt sätt så de kan har bra utveckling och respekt andra.

Jag vet att jag haft gjort fel med dig. Vill du ursäkt mig för allt jag ha gjort med dig?

 

Jag var på skolan i 15 år Nigeria. Jag läser på engelska och ganska svenska i Sverige. Jag har läst inte så mycket böcker förutom skolböcker och religiösa böcker.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)