Jane Eyre

Jane blev föräldralös och hamnar hos en elak släkting som vill behandla henne orättvist, Jane placeras på en internatskola, där hon studerar och senare anställs som lärarinna.

Jane hade haft en svår uppväxt och även skolan var hård. När hon är vuxen tar hon jobbet som guvernant och flyttar in till en familj med en hemlighet: det är bara hushållerskan som känner till frugans existens förutom maken som lät spärra in henne på vinden. Jane och herr Rockester blir väldigt kära och planerar bröllopet, väl i kyrkan kommer det fram att rockester har en levande fru och därför kan han inte gifta om sig, det går upp för Jane och hon flyr hastigt huset. Jane får hjälp av en präst och hans systrar, hon får jobb och blir även väldigt rik. Jane ville trots allt veta hur Rockester har det, kanske är hon fortfarande kär i honom?

Jane upptäcker till sin glädje att Rockester hade överlevt branden som ruinlade hela huset och skickade frugan i döden. De gifter sig och lever lyckliga i alla sina dagar.

Huvudpersonen gör sitt bästa i alla situationer hon hamnar i, hon är förnuftig och stabil samt hon vet vad hon vill, och bäst av allt är att hon har ett gott hjärta och vägrar belöna ont med ont eller ge tillbaka för gammal ost.

Det som i boken gjorde starkast intryck på mig är Janes ärliga attityd där hon höll löftet om att uppföra gravmonumentet till sin skolkompis ära, och att hon tillät inte vreden välla fram när hennes moster vräkte ur sig allt det hemska som Jane fick ta emot.

Det jag lärde mig av boken är att man bör ta emot livet såsom ett oskyldigt barn får stå ut med det.

Min fråga är: vad heter barnet?

Jag går i anstaltens skola som gör det möjligt för mig att uppgradera mitt nya modersmål, och jag gör tummen upp för lättlästprojektet för intagna.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)