Romeo och Julia

Denna fantastiska händelse utspelar sig för flera hundra år sen i en stad som heter Verona i Italien. En berättelse som levt vidare genom många års krig genom historian och än idag kan vi se filmer och teater om denna kärleks historia. Den handlar om ett ung par som bli kära trots deras kärlek är förbjudet p.g.a deras familjer haft dispyt i flera generationer, Romeo och Julia bestämmer sig för att gifta sig i smyg för kärleken var starkare mellan dom än hatet mellan deras familjer. Romeo som var känd för sin manlighet och utstrålning, Den vackra Julia för sin skönhet som jämfördes med fullmåne. Dom ville inget mer än vara med varandra och få slut på allt lidande mellan deras familjer men som båda visste fick ingen höra om deras förbjudna kärlek.

Fader Lorenzo var prästen som vigde de i byn lilla vackra kyrka, Lorenzo var prästen som i många år försökt förmedla fred mellan båda familjerna utan resultat. Ett bråk uppstår i lilla byn mellan båda familjerna och Romeo hamnar i konflikten där han försöker lugna ner stämningen men det slutar illa för Julias kusin Tebaldo huggs tills döds.  Romeo blir anklagad för mordet fast det var en olycka där han försökte skydda sig själv men det ledde till att han blev utvisad från staden Verona i 1 år, det var ett beslut som tvingade honom bort från hans kärlek, hans värld. Romeo lovade sin kära Julia att han skulle vända tillbaka och rentvå hans namn, Julia sörjde beslutet och började allt mer isolera sig från omvärlden. Julias föräldrar visste inget om hennes giftermål och trodde efter ett tag hon kanske ville gifta sig, De hittade en ung rik vän till familjen som kunde göra henne lycklig igen men Julia ville ingen mer än sin Romeo. När bröllopet planeras så vänder hon sig till fader Lorenzo om hjälp och tillsammans smider de en plan. Fader Lorenzo har kunskap av svart magi och örtmediciner vilket vart förbjudet den tiden men det stoppade inte Julia. Hon skulle få lite pulver som skulle få henne i djupt sömn där alla skulle tro hon var död och samtidigt skulle han skicka ett brev med en pålitlig munk till Romeo som kunde komma tillbaka så de kunde fly tillsammans. De dåliga nyheterna kom före brevet till Romeo och han ville inte leva mer, Han åker tillbaka till sin lilla by för att se sin Julia med egna ögon. Romeo som inte vet om Julias och Lorenzos plan har med sig en liten ormgift flaska för ta sitt eget liv med sin fru.

När han fått vara med sin Julia och kysst henne flera gånger så dricker han omgiftet så som samtidigt vaknar Julia till liv igen. Tårar rinner ner när hon får höra vad han offrat för hennes skull och hon väljer att inte leva i en värld utan honom. Dom får en begravning tillsammans och hela världens fick ta del av deras fantasiska kärlekshistoria. Fred blev det också mellan båda familjer.

Jag föddes i Damaskus, Syriens huvudstad hösten 1985. Det var en mycket vacker dag, fåglarna sjöng melodier och solen skröt för månen att jag var vackraste solen sett under alla sina år. Min resa till Sverige började när jag var 2 år och jag hamnade direkt i förorten Rinkeby väst om Stockholm. Rinkeby var fin och ren den tiden, alla jobbade och kom bra överens. Jag har 5 syskon med mamma och pappa, alla var upptagna med sitt dagliga arbete eller sysselsättning.

Jag gick i Rinkeby skolan vilket jag trivdes bra i direkt men senare åren kom det alltfler utlänningar som förstörde allt det roliga, dom tog med sig haschet som jag fastnade för. Hasch var någonting häftigt den tiden bland ungdomarna och man tog chansen röka varje tillfälle man fick. Den tiden hade man inte så mycket att göra på fritiden, det fanns inte Playstation eller mopeder som dagens ungdomar driver tiden med idag. Jag måste ändå erkänna att det var goda tider trots omständigheterna.

Flera år passera av mitt liv som många andras som växte upp i förorten och det blev svårt hitta ett bra jobb efter utbildningen man slitit i så många år. Det gick ganska bra för mig med jobb och ekonomin men ändå så ville man stanna kvar bland gänget och röka på, Kanske var det för man var rädd för att testa ett nytt liv utanför förorten. Våld och hat börja existera men inte bara bland de boende utan även bland myndigheterna, folket utanför förorten såg på oss som en börda för samhället. Min resa sluta med att jag åkte in i fängelse för vapenbrott och idag avtjänar jag mitt straff. Betalar en skuld till samhället som inte jag är skyldig till. Man får inte glömma att vi blev glömda, bortskjutna från samhället och vart tvungna leva efter egna regler.


 

Boken utspelar sig i Italien och är en tragisk berättelse om två ynglingar som blir förälskade i varandra. De kommer ifrån två stora familjer som sedan länge legat i fejd med varandra. De övervinner familjernas motsättningar och gifter sig i smyg, de har en förhoppning att deras giftermål ska få deras familjer att sluta fred. En tragisk olycka gör att Romeo blir tvungen att lämna staden Verona, han blir stadsförvisad under en längre tid. Under tiden bestämmer Julias familj att hon ska gifta sig med en ung stilig rik man. Det gör att Julia blir tvungen att försöka undvika bröllopet då hon redan är gift med Romeo. Hon och munken som hade vigt henne kommer på en plan, de ska iscensätta hennes död för att hon senare ska kunna lämna staden i smyg och sedan fly till staden där Romeo är. Romeo får dock reda på Julias död men han vet inte om att det är iscensatt. Han bestämmer sig därför för den tragiska handlingen att för evigt vara med Julia.

Önskar ställa frågan till dem bägge:
Hur vågade ni inleda en relation när ni visste att era familjer antagligen aldrig skulle acceptera er beslut. Vad det kanske att ni blev triggade av att det var förbjudet, ni visste ju inte hur den andre personen var. Det kunde ju ha varit en fälla.

Det som gjorde starkast intryck på mig:
Deras kärlek var så oändligt stark att de hellre ville dö än att fortsätta leva utan varandra, de gav varandra allt man kan begära rent känslomässigt. Det kanske inte var de mest rationella handlingar de utförde. Tyckte munken var strong som begick så många tjänstefel och svek de bägge familjerna som anförtrodde honom så.

Lärt mig av boken
Jag tycker att både Julia och Romeo var lite impulsiva i sina handlanden, de skulle nog slutat bättre ifall de hade tänkt igenom sina beslut innan de skred till verket och bestämde sig för att följa den andre till evigheten.
Hade de varit lite mer finurliga och uppriktiga mot sina föräldrar kunde de kanske kunnat lösa tvisten mellan de bägge föräldrarna.

Min bakgrund:
Har slutfört 9-årig grundskola, och även gått 2 årig-gymnasium.
Vanligtvis läser jag inte skönlitteratur, men har fått upp intresset efter att jag börjat läsa de lättlästa böckerna i fängelset. Har nu även övergått till att läsa vanlig skönlitteratur.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)