Brott och straff

Tre recensioner från projekt Krimläst

Brott och straff

Det som verkligen både stör och fastnar är huvudpersonen, Raskolnikovs oförmåga att hantera sin situation. Han väljer ett liv i misär istället för att ta ett jobb och när han får veta att systern kommer att gifta sig rik tar han det som en förolämpning åt familjen och saboterar det. Men det som jag känner mest är Raskolnikovs vilja att bli tagen trots att han klarat sig undan med rånmorden. 

Raskolnikov är en bitter narcesist som saknar vanligt hyfs. Han idéer är goda men hans hjärta svart. Den ende som verkligen behövde hjälp var Raskolnikov. Hade han bara accepterat den hjälp han blev erbjuden hade han inte behövt begå brottet.

Det jag lärt mig av boken är att familjen är guld värd.
Min fråga till Raskolnikov: varför tog du inte bara godset och lämnade stan?

Jag har förutom grundskolan gått estetiskt drama och läst upp min fulla gymnasiekompetens med samhällsinriktning. Helst läser jag fantasy och skräck, men ett gott kriminaldrama skadar inte.

Mitt modersmål är svenska, men jag läser även på engelska.


1. Det handlar om en rysk student (Raskolnikov) som begår ett dubbelt mord under ett sjukligt tillstånd. Men samvetet hinner ikapp honom när han träffar en prostituerad (Sonja) som leder honom till "rätta vägen" och uppmanar honom att bli "ren" och bli frälst, så att han erkänner och försonar sitt straff.

2. Egentligen var han en god person och mycket lojal och generös.

3. Att när de två "syndare" drogs till varandra, Sonja och Raskolnikov men Sonja som är prostituerad lyckades få honom att tänka "om". Men hon svek honom inte, hon valde att följa med honom till strafflägret i Sibirien.

4. Att karman kan bli starkare så man bör hellre leve med att ha varit orättvis behandlad än begå en synd.

5. Jag skulle önska honom lycka till med Sonja, för att de är själsfränder.


Det handlar om en killa som heter Raskolnikov som är hungrig och har ingen mat och äger inte en enda rubel hans älskade syster tänker gifta sig med en rik man för att han ska ha det bra och ska kunna få fortsätta sina studier, när han kommer på idé om pantlånerska som lånar ut pengar till folk och en dag gömmer han en yxa innanför kappan och går upp till den förbannade pantlånerska och döda henne.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)