Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Handlingen tar oss med på en spännande och hysteriskt rolig resa tillsammans med en mycket gammal man som också återspeglats i bokens titel. Resan tar sin början vid en ålder och miljö då livet brukar sammanfattas och en långsam samt trist väntan på slutet allt som oftast är det mest dramatiska på dagordningen.

Huvudpersonen Allan Karlsson är en prydlig och korrekt herre som levt ett händelserikt liv och som i stillhet tänkt sig en behaglig avslutning på ett torp i landskapet Sörmland. Några händelser gör att han istället tvingas acceptera och anpassa sina sista dagar på ett åldringshem med ett mycket strikt regelverk. Men så händer….

Boken tar sin start i en svensk snödriva och avslutas efter en födelsedag och en massa kringflackande nio månader senare i en annan del av världen.

Språket i boken är rakt och enkelt utan vare sig krångliga ord eller flaxande mellan dåtid, nutid och futurum.

Om boken skall resultera i ett budskap till oss som betraktare måste det vara att ingenting är omöjligt.

Hundraåring som klev ut genom fönstret och försvann är en hysteriskt rolig och underhållande bok från början till slut. Boken finns utgiven i olika former. Exemplaret som jag läst och nu recenserat är utgiven i ett lättläst format (ordet Lättläst brukar gå att hitta någonstans på bokens omslag), texten är något förkortad och utgiven i större teckenstorlek. Boken är även uppdelad i ett större antal kapitel som gör att det blir en massa pauser, också spänningen och skratten gör att det är svårt att lägga den ifrån sig. Boken passar alla och för er som är nybörjare i det svenska språket, ungdomar eller inte helt ovana vid att läsa är den perfekt!

Jag är 36 år, jag är född i Sverige och mina utbildningar är nioårig grundskola, treårig gymnasieutbildning samt en ettårig eftergymnasial utbildning. Så visst är jag en kille som är van med skolarbete och behärskar svenskan i tal och skrift, men tyvärr har aldrig läsning av böcker intresserat mig. Det medför att jag inte är någon van läsare.

Mina invändningar har varit att det är tråkigt och jobbigt, därför har tjocka böcker med en massa text, få bilder kapitel varit något jag hållit mig ifrån.
Den boken som jag tänkte skriva en recension om heter Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann som är skriven av författaren Jonas Jonsson. Boken handlar om en äldre man som heter Allan Karlsson som precis fyllt 100 år och det ska firas i hemmet. Politiker, journalister och massa vänner tänkte komma och hylla födelsebarnet men Allan själv tyckte inte om fester. Så mitt på festen så rymmer han från sin egen kalas genom fönstret från äldrehemmet. Han ger sig ut till en busstation och där kommer en kille i skinnjacka och frågar Allan om han kan vakta hans väska och de gör han och kliver på bussen med väskan och i väskan fanns de femtio miljoner kronor.

Nu jagas Allan av tjuvar, polisen och speciellt av killen i skinnjackan och under flytten möter han många olika personer.

Jag själv tyckte att boken var bra och lättläst framför allt rolig att läsa. Jag har inte läst så många böcker tidigare men den här bocken kan  jag rekommendera til andra.

Jag är en kille 26 år som är född utomlands och uppvuxen i Sverige. Har gått ut gymnasiet i mitt land och har jobbat sen dess.

Jag studerar svenska och vill läsa flera  böcker  som den här. Kul att kunna läsa  en bok när  man inte  kan svenska perfekt!
I bokens lättsamma och humoristiska text får man bekanta sig med Allan Karlsson, 100 år, och de människor han möter under sin "frigörelse från vården i Sverige", en resa lika otrolig som fullt trolig.

Boken berättar om livsluft och livskvalitet, att även en mycket åldrad kropp kan rymma ett ungt sinne fullt av lust och egna mål som kanske inte faller inom det s.k. normala inom äldreomsorgen.

Allans resa börjar med en rymning från sin egen 100-årsfest på hemmet, via den helt oplanerade bussresan som, för övrigt, gör honom ekonomiskt oberoende. Under några dagar träffar Allan en del personer, med nästan lika öppet sinne som Allan själv; "busar", elefantkidnappare, uppgiven polis och en stjärnstatussökande åklagare och till sist även sin blivande hustru.

Handlingen förs framåt av en rad händelser och tillfälligheter lika osannolika som fullt möjliga och normala. Med viss slughet och gemensamma erfarenheter hjälper sällskapet ödet på vägen för att maximera utfallet till deras fördel. Jag som läsare fylls av glädje över lusten till livet som genomsyrar hela texten, min tro på "tillfälligheternas makt" har förstärkts och jag hoppas kunna få avsluta mitt eget livs resa på Allans sorglösa sätt….

Jag är född och uppvuxen i Sverige, har omgetts av litteratur under större delen av mitt liv, har gymnasial utbildning med samhällsvetenskaplig inriktning, behärskar svenska och engelska, läst franska och tyska men praktiskt endast använt svenska och engelska i yrkeslivet.

Läser relativt regelbundet och då en blandning av romaner, deckare och facklitteratur varav en del på engelska. 

Handlar om en gubbe som är 100år som rymmer från ålderdoms-hemmer och stjäl en väska med 50miljoner från ett kriminelt gäng. Han blir jagad av gänget som vill ha tillbaka väskan med pengarna samtidigt som polisen jagar honom för mord. Han skaffar sig nya vänner under tiden, som får dela pengarna med han.

En bok med humor

 


 

Boken handlade om en gubbe som hete Alan. Han är ganska rolig och modig. 100åriga Alan Rymde från ett älde boende och började sin resa. Han träffade på flera personer som var lika modiga och alla blev en familj. allt handlade om Alan och en väska med pengar. Alan var klantig och rolig. Han var pigg för att vara 100 år.


Det som gjorde starkast intryck på mig var att han vågade ryma utan någons hjälp.
Jag skulle fråga Alan, skulle du ryma igen om du gick till eldre boendet.

Jag har läst flera svenska böcker och Arabiska. Jag läser allt från roman till komider och historia. Jag skriver själv noveller om folk som råkar hamna i kriminella baner och ändrar sit liv till det bätre. Jag skriver om utsatta mäniskor och beskriver deras känslor.

 

Boken handlar om att Allan fyller hundra år och bor i ett servicehem. Personalen tänker fira honom och de tänker även bjuda dit media. Men han tycker att det är alldeles för mycket uppståndelse och han rymmer genom fönstret. Allan får i uppdrag av en yngling att ta hand om en resväska medan ynglingen går på toaletten. Hundraåringen bestämmer sig förr att ta med sig väskan och kliva på en buss, och så börjar jakten på hundraåringen genom Sverige.

 


 

Allan är en pigg, lugn och sansad person som tar allt med en nypa salt. Han är livlig och det är intressant att följa honom genom hans spännande äventyr.

Det som gjorde starkt intryck på mig var att "chefen" inte fick ta på Allan och ändå så förstod han att brott inte lönar sig.

Är man pigg som gammal så behöver livet inte vara trist.

Skulle du göra om det ifall du visste att väskan innehöll så mycket pengar?

Jag läser böcker både på svenska och arabiska. Mest av allt tycker jag om faktaböcker. Jag har gått grundskolan men läser för tillfället sista kursen på gymnasiet.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)