Nioosha Shams har en grön jeansjacka på sig. Hon ler smått och tittar in i kameran.
Nioosha Shams tror på ungdomsboken som en inbjudan till litteraturvärlden. Fotograf: Susanne Kronholm

"En ynnest att få återvända till de formande åren".

I uppdraget som Sveriges läsambassadör ingår att inspirera barn och unga till läsning. För Nioosha Shams är det också viktigt att lyfta flerspråkighet.

Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör och den yngsta hittills. Här ger hon sina personliga reflektioner kring uppdraget.

Vad är ungdomsbokens roll?
– Som med all annan litteratur tror jag inte ungdomsboken har någon särskild roll, utan ett existensberättigande att få finnas som konst precis som andra genrer. Däremot tror jag att den ofta lyckas vara en inbjudan till litteraturvärlden och så småningom till andra genrer, för den läsovana ungdomen.

– För mig är ungdomsboken än idag den mest njutningsfulla genren. Som Per Nilsson en gång sa: ”sjutton år, äldre blir aldrig en människa”. Och att få återvända till de formande, känslosvallande, brinnande åren är en ynnest. 

Hur får man ungdomar att hitta rätt bok och komma igång med läsningen?
– Man lär känna ungdomen, engagerar sig i den, lägger tid och kraft på att hitta något just den kommer intressera sig av. Vissa vill läsa böcker där deras liv och öden blir speglade, andra vill läsa som verklighetsflykt och därför något så långt bort från sig själv som möjligt. Du måste hitta något som passar just din ungdom, ibland får man bara en chans. 

Är det viktigt att läsa på modersmålet?
– Att vara nära sitt modersmål betyder att vara nära sig själv, sin historia, bakgrund, kultur, de skatter som finns hundratals år bakåt och som genom att sprida ringar på vattnet kan säga något om vem vi är idag. Jag ser inte hur det kan vara annat än en tillgång att kunna flera språk, för att kunna ta del av litteratur från flera världar. 

Varför är det viktigt att Sverige förblir mångspråkigt?
– Den här frågan tycker jag är väldigt svår att svara på, eftersom kontringen är ”varför är det viktigt att alla språk förutom svenska försvinner från Sverige?” och det är fascisternas retorik. Sverige är mångspråkigt eftersom ungefär 20 procent av vår befolkning är utlandsfödd. Självklart ska språken spegla detta. Dessutom har vi fem minoritetsspråk som av lika självklara anledningar måste få fortsätta finnas. Allt annat är att låta kolonialisterna vinna. 

Vad betyder litteratur för dig?
– Allt!

Om Nioosha Shams

Född: 1996.
Yrke: Författare och kulturjournalist. Debuterade 2020 med ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz.
Aktuell: Vill höja statusen på ungdomsboken och fokusera på flerspråkighet
och modersmål. Sveriges läsambassadör 2022–2024.
Boktips: Kiffe kiffe imorgon av Faïza Guène.

Text: Catarina Ek

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)