Bilden visar 8 Sidors chefredaktör Marie Hillblom på sitt kontor framförsin bärbara dator. Hon har axellångt brunt hår och glasögon.

”Ökat engagemang ger ett starkare samhälle”

Hon är en förkämpe för demokratin och älskar nyhetsjournalistik. Jobbet som 8 Sidors nya chefredaktör passar Marie Hillblom som hand i handske.

Reportage från Läsliv nummer 3, 2020

Som journalist fostrades hon på den lokala nyhetstidningen Folket i Eskilstuna där hon jobbade i 20 år. Först som reporter, sedan nyhetschef och slutligen som chefredaktör och ansvarig utgivare. Lättläst har hon ingen erfarenhet av sedan tidigare men ett starkt engagemang för allas rätt till information har alltid funnits.

– Vår demokrati bygger ju på rätten att rösta, att vi använder vår möjlighet att debattera, ta kontakt med politiker och säga vad vi tycker. För att kunna göra det måste vi ju få reda på vad som händer, helst innan det har hänt, när det fortfarande finns möjlighet att påverka. Jag brinner för nyheter och för den funktion som nyhetsjournalistiken och media har i en demokrati. Varför är jag journalist? Ja, det är ju för att bidra till en bättre värld.

Många av 8 Sidors läsare är nya i det svenska språket, personer med intellektuell funktionsnedsättning eller personer som behöver språkträning. Ett av Marie Hillbloms uppdrag som ny chefredaktör är att bredda 8 Sidor för att nå ut till fler.

Vilka vill ni nå som ni inte når idag?

– Jag tror vi kan nå ut ännu starkare i skolan. Vi vet också att det är många vuxna som är svaga läsare. Vi kan bli ännu mer kända hos de som vill läsa nyheter men tycker att gängse nyhetsmedia är för tung. Det ska inte vara pinsamt att läsa 8 Sidor, läsaren ska känna sig stolt för att man förstår vad det står och vad som händer i samhället. Kan vi öka engagemanget hos människor får vi ett starkare samhälle.

8 Sidor finns i många format: som papperstidning, i app, taltidning, punktskrift och digital nyhetssändning på bland annat Spotify. Men Marie Hillblom menar att kunskapen om 8 Sidor är för låg, fler måste få veta att den finns och tidningen måste moderniseras.

– Det är jätteviktigt att vi finns i den digitala världen på allvar. Appen behöver bli 2020 och den jobbar vi just nu med att uppdatera. Vi vill få in funktioner som gör att den får en naturlig plats i folks vardag med pushnotiser till exempel. Vi tittar också på uppdatering av layouten av papperstidningen. Så det är en del på gång!

Samtidigt som det är viktigt att möta läsarna digitalt menar hon att det fysiska mötet också är viktigt.

– Vi måste jobba både genom digitala kampanjer och att vara ute och möta människor.

Mötet hos en grupp somaliska kvinnor i Katrineholm för en tid sedan blev en ögonöppnare för Marie Hillblom. Genom ett ESF-projekt (Svenska ESF-rådet finansierar bland annat projekt för integrationsinsatser) får kvinnorna, som står långt ifrån arbetsmarknaden, hjälp att komma in i samhället.

– De använder 8 Sidor i undervisningen men kände inte till alla olika format den finns i. De blev också jätteglada när jag berättade om översättningshjälpen. Hon menar att möten som dessa, där man träffas, också är ett bra sätt att bygga ökad kännedom om 8 Sidor.
– Och där måste jag säga att jag är lite otålig, jag vill missionera om 8 Sidor så mycket jag bara orkar!

Text: Anette Säfström

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)