Läsguldets logotype

Projektet "Unga läser för gamla" i Gottsunda gratuleras till Läsguldet

Läsguldet är MTM:s nya tillgänglighetspris. Det uppmärksammar personer, organisationer eller institutioner som på ett utmärkt sätt skapar möjlighet för personer med läsnedsättning eller med nedsatt läsförmåga, att läsa på sina villkor.

Pressmeddelande 2018-11-21

I år delar vi ut Läsguldet för första gången och gratulerar Helena Pennlöv Smedberg och Laven Fathi på Gottsunda bibliotek. Helena och Laven har startat projektet Unga läser för gamla, där högstadieelever från Gottsundaskolan träffar och läser för äldre.

Många barn och unga i Gottsunda kommer från andra delar av världen och har därför inte någon vardaglig kontakt med sina far- och morföräldrar, eller andra äldre. Och på äldreboenden bor många gamla människor som sällan träffar barn och unga. De var så glada när eleverna kom på besök.

-Det här projektet skänkte läsglädje och gemenskap åt både unga och gamla, och det gav tillfälle till möten över gränser, säger Helena Pennlöv Smedberg.

Juryns motivering

”Läsguldet 2018 går till ett innovativt projekt som sätter litteraturen i centrum och skänker läsglädje till både unga och gamla. Genom högläsning och roliga samtal skapas möten över generationer.

I Unga läser för gamla får de äldre möjlighet att, i en rogivande och stämningsfull situation, möta ungdomar, höra litteratur och samtala om sina upplevelser. De unga får öva sig i högläsningens konst och upptäcka att de klarar mer än de tror. Utan några stora kostnader skapas ett mervärde för båda unga och gamla. Alla blir vinnare av Läsguldet.”

Juryn för Läsguldet består av ordförande Anne Stigell, MTM,  läsambassadör Johan Anderblad, gymnasielärare Jenny Edvardsson, ordförande för Svenska DAISY-konsortiet Elin Nord, professor Idor Svensson och Ingrid Källström, MTM.

Prisutdelning

Prisutdelningen sker den 28 november kl. 12:30 på Gottsundabiblioteket i Gottsunda centrum.

Adress:
Valthornsvägen 11
756 50, Uppsala

Hjärtligt välkomna att delta!

Foton

Laven Fathi och Helena Pennlöv Smedberg på Gottsunda bibliotek, fotograf Sara Appelgren

Ladda ner högupplöst bild

Ladda ner högupplöst logotype

För mer information

Läs mer på mtm.se/lasguldet

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)