Riksdagshuset från 1905. Foto: Riksdagsförvaltningen
Foto: Riksdagsförvaltningen

Filmer om demokrati

På denna sida hittar du informativa filmer som UR Play har tagit fram som handlar om demokrati. Utifrån filmerna får du veta mer om rösträtten för kvinnor, varför kvinnorna fick vänta och om hur det gick till när demokratin infördes i Sverige.

Rösträtt för kvinnor 100 år

I maj 1919, klubbades beslutet om kvinnlig rösträtt igenom och en 35-årig lång kamp och väntan var till ända. Hur gick det till och vilka var kvinnorna som ägnade stora delar av sina liv åt rösträttsfrågan? Historiker Karin Kvist Geverts berättar om några viktiga milstolpar genom åren och Malin Bonthron, barnbarnsbarnbarn till Anna Whitlock, läser ett utdrag från ett av alla de tal Anna höll då hon arbetade för kvinnofrågan. Men alla var inte för den stora samhällsförändring som kvinnlig rösträtt innebar.
Rösträtt för kvinnor 100 år - se filmen med syntolkning och undertext (UR Play, öppnas i nytt fönster)

Hvarför skola kvinnorna vänta?

Sverige fick som sista land i Norden kvinnlig rösträtt i maj 1919 och två år senare valdes fem kvinnor för första gången in i Sveriges riksdag. En av kvinnorna, Nelly Thüring, uppmuntrade kvinnor att våga ta plats och att göra sin röst hörd. Genom den största mobiliseringen av kvinnor som vårt land har skådat lyckades även LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, samla hundratusentals namnunderskrifter för ett gemensamt krav: Rösträtt för kvinnor!
Hvarför skola kvinnorna vänta - se filmen med syntolkning och undertext (UR Play, öppnas i nytt fönster)

Sveriges demokratisering

I dag är det lätt att ta för givet att alla vuxna medborgare har rätt att gå att rösta. Men hur länge har egentligen Sverige varit en demokrati? Och hur gick det till när den infördes? Vi får följa den stundtals dramatiska utvecklingen när Sverige gick från enväldig kung och förlegad ståndsriksdag till allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män.
Sveriges demokratisering - se filmen med undertext (UR PLay, öppnas i nytt fönster)

Mer information

Se fler filmer från Sveriges Rikdag om demokrati.
Filmer om demokrati - till filmerna (öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)