Boktips om demokrati

Här hittar du boktips som följer sidan temo på demokratin 100 år. Vi tipsar om lättlästa böcker från LL-förlaget med tillhörande lektion. VI tipsar också om talböcker som du hittar i vårt egna bibliotek Legimus. Listan fylls på med boktips kontinuerligt.

Lättlästa böcker från LL-förlaget

Rösträtt för kvinnor av Sara Teleman

Omslagsbild till boken Rösträtt för kvinnor av Sara TelemanRuntom i världen firar kvinnlig rösträtt 100 år. I Sverige fick kvinnorna gå till valurnorna första gången 1921. Men vad ledde fram till denna förändring? Följ med på en fartfylld resa genom historien, och lär dig mer om kvinnorna som var feminister långt innan ordet var känt.
Köp boken - till LL-förlagets webbshop (öppnas i nytt fönster)
Provläs i boken (öppnas i nytt fönster)
En lektion till boken

Det är vi som bestämmer! - Så funkar demokrati av Moa Candil

Omslagsbild till boken Det är vi som bestämmer - så funkar demokrati av Moa CandilSverige är en demokrati. Men så har det inte alltid varit det är bara hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta i politiska val. Och andra grupper fick rösträtt senare än så. I Det är vi som bestämmer! får du veta hur Sverige blev demokratiskt och hur demokratin fungerar.

Boken ges ut samtidigt på två lättlästnivåer en väldigt lätt och en lite mer avancerad, för att alla ska ha möjlighet att förstå det samhälle vi lever i.

Läs mer om boken, lättlästnivå 1 - till LL-förlagets webbshop (öppnas i nytt fönster)
Läs mer om boken, lättlästnivå 3 - till LL-förlagets webbshop (öppnas i nytt fönster)

Fem frågor till Moa Candil - läs en kort intervju med författaren och journalisten Moa Candil

Talböcker i Legimus

Demokratins genombrott av Anna Westberg

Omslagsbild till boken Demokratins genombrott av Anna WestbergFör hundra år sedan stod Sverige vid ett vägskäl. Motstridiga rörelser möts och tiden tar en ny riktning. Ur revolution och världsbrand föds demokratin och det moderna samhället, men också tankar som leder till diktatur och världskrig. Sverige går från revolter och uppror till ett genombrott för parlamentarismens principer. Här möter vi kungligheter och finansmän, statsråd och revolutionärer, men också konstnärer, författare och rösträttskämpar.
Till boken i Legimus (öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)