Porträttbild på Johan Werkmäster.

Lättlästpris till Johan Werkmäster!

Studieförbundet Vuxenskolans lättlästpris går i år till författaren Johan Werkmäster för hans lättlästa bearbetning av Vilhelm Mobergs Sista brevet till Sverige. Boken gavs ut på LL-förlaget 2019.

Grattis Johan! Hur känns det?

 – Jag är glad, hedrad och stolt. Vid sidan av mitt vanliga författarskap har jag skrivit lättlästa böcker sedan slutet av 1980-talet. Det har blivit ungefär tio egna böcker och runt 50 bearbetningar av andra författares verk. Att vinna Lättlästpriset känns därför stort och speciellt för mig, säger Johan Werkmäster.

Hur bearbetar man en klassiker till lättläst?

 –  Jag brukar läsa igenom boken noggrant flera gånger och skriva en utförlig sammanfattning. När jag nästan kan handlingen utantill börjar jag skriva. Då vet jag redan ungefär vilka förändringar jag tänker göra. Det är viktigt att originalförfattarens röst hörs. Samtidigt vill jag sätta min egen prägel på berättelsen. Jag känner mig lite som en regissör som gör en film av en bok. Jag väljer ut de scener som jag tycker är viktigast och tolkar dem på mitt sätt, säger Johan.

Varför tror du att Sista brevet till Sverige är så populär?

 – Det handlar helt enkel om att det är en bra berättelse som många fångas av och kan känna igen sig i. Och trots att boken skrevs för över 60 år sedan är romanen fortfarande aktuell idag. I tider då många flyktingar kommer till Sverige är det viktigt att bli påmind om att det fanns en tid då åtskilliga svenskar tvingades fly över havet från svält och förtryck, säger Johan Werkmäster.

Läs ett smakprov ur boken Sista brevet till Sverige (öppnas i nytt fönster)
Besök vår webbsida för fler böcker av Johan Werkmäster (öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)