Protokoll MTM:s Vetenskapliga råd, 9 juni 2022

Här kan du ta del av protokollet från mötet i MTM:s Vetenskapliga råd den 9 juni 2022.

Tid: 13.00-15.30
Plats: Online (Teams)
Närvarande:

  • Niklas Altermark, LU
  • Yvonne Eriksson, MDU
  • Arne Jönsson, LIU
  • Anna Lundh, HB
  • Anders Ohlsson, LU
  • Idor Svensson, LNU
  • Lisa Ohlsson Dahlquist, MTM
  • Maria O’Donnell, MTM
  • Hillevi Sundholm, MTM
  • Krister Ekdahl, MTM
  • Magnus Granqvist, MTM 

Förhinder:

  • Katarina Gidlund, MIU
  • Magnus Larsson, MTM
  • Tove Dannestam, MTM

 Dagens antecknare: Maria O’Donnell

 Agenda

1. Lisa Olsson Dahlquist hälsar välkommen.

2. Presentationsrunda

3. Idor Svensson (Linnéuniversitetet), ny ledamot i rådet, presenterar sig själv och sin forskning.

4. Lisa O D ger en uppdatering om pågående forskningsfrämjande arbete.

Mycket fokus under våren har legat på att utveckla processen för MTM som Kunskapscentrum. Gemensam MTM-dag 22 maj med workshops kring vilka kunskapsbehov medarbetare ser i verksamheten. Vilka läsare behöver vi veta mer om? Vilken information och kunskap behöver våra målgrupper från oss?

Samverkan med MAU/MAUB fortgår. Systematisk sökning utförd av bibliotekarier på Malmö universitetsbibliotek på ämnet studenter som har behov av att läsa med öronen i undervisningssammanhang. Sammanställning och analys kommer göras under hösten av Eva Wennås Brante, docent i pedagogik vid lärarhögskolan, Malmö universitet.

Fortsatt fokus på studenters behov av tillgängliga medier under 2023. Anna Lundh berättar om sin kommande studie: Digitalt lyssningsläsande hos studenter med synnedsättning som görs i samverkan med MTM. Forskningsmedel från Centrum för välfärdsstudier vid Högskolan i Borås.

Nästa tillfälle av Angelägen forskning: ”Lyssnande läsning ur ett lärande perspektiv”. Anna Lundh och Elin Nord i samtal. Angelägen forsknings arrangeras av MTM, KB och Kulturrådet.

Kommande seminarium på Bokmässan inom ramen för Angelägen forskning: ”Agenda 2030 och bibliotekets centrala roll i en hållbar utveckling”.

Föreläsningar i höst inom ramen för Kunskapslyftet: bland annat om afasi och läspraktiker – Helena Taubner, Maria Cederschiölds högskola.

Områden där vi ser behov av mer forskning/kunskap: det taktila bildområdet – hur kan vi ta forskningen till hjälp för att utveckla bildproduktionen? Vad säger den internationella forskningen om vad som är kvalitet när det gäller taktila bilder? Pågående dialog med högskolan i Borås och det nystartade forskningscentrumet Include. Hur kan vi utveckla det taktila området?

Behoven av tillgänglig läsning, så som lättläst, för personer som inte har svenska som modersmål? En kartläggning behövs.

Idor Svensson berättar om en kommande studie på SFI-utbildning där MTM skulle kunna ha med några frågor.

5. Maria O´Donnell presenterar årets SDK-konferens.

Året SDK-konferens infaller den 17:e november 2022 och har temat ”Utveckling”. Det är en jubileumskonferens då Svenska Daisykonsortiet fyller tjugo år. På programmet står bland andra Nina Cyrén Wormbs, teknikhistoriker från KTH, som också sitter i myndighetens insynsråd samt Katarina Gidlund från det vetenskapliga rådet. Dessutom deltar Richard Orme, från internationella Daisy Consortium.

6. Magnus Granqvist (produktionsledare) berättar om det dagliga arbetet med MTM:s produkter och tjänster. Vad gör vi idag och hur tänker vi framåt?

MTM arbetar aktivt vidare med att ersätta Daisyformatet med Epub3. Det är egentligen samma format, men mer effektivt och utvecklat.

Legimus är under utveckling. Ska göras mer stabilt och få bättre funktionalitet.

Nya syntetiska röster på gång, framför allt i högskolelitteraturen.

Ny systemteknik ska kunna kvalitetsgranska böckerna. Det blir också förbättrade bildbeskrivningar.

Rådet bestämmer sig för att bjuda in Martin Persson från MTM för att berätta mer om Epub 3, samt Christina Tånnander för att berätta mer om talsyntesutvecklingen.

Forskningsbehov i relation till produktionssystemet: vad fungerar för olika läsargrupper? Vill man läsa med ögon och öron samtidigt?

Framtida önskemål: en och samma produkt där läsaren själv kan välja hur hen vill läsa, med ögon, öron, punkt etc.

MTM:s arbete med användarundersökningar – vad kan vi lära av varandra?  Hillevi Sundholm (UX-researcher) och Krister Ekdahl (samordnare för användarundersökningar) presenterar hur MTM arbetar med användarundersökningar: vilka studier har gjorts under året som gått, vilka frågor har varit aktuella att undersöka, hur arbetar MTM med resultaten och hur tänker man framåt?  

Fyra större undersökningarna har gjorts med fokus på taltidning, talbok, Legimus respektive LL-förlaget.  

 Totalt har ungefär 2500 personer har svarat på dessa enkätundersökningar.

Resultaten visar att de flesta är nöjda. 

I de undersökningar som vände sig till läsarna visade det sig att det var svårt att nå alla läsargrupper. T ex var det svårt att nå personer med intellektuell funktionsnedsättning, afasi eller dövblinda.  

I ett annat projekt har det varit svårigheter att komma i kontakt med matematikstudenter på avancerad nivå som har behov av tillgänglig läsning.  

Metoddiskussion – vilka metoder skulle man kunna använda för att nå ut till fler läsargrupper? En möjlighet för personer med afasi kan vara att t ex ställa frågor tillsammans med en talpedagog/logoped.  Ta hjälp av afasiförbundet för att komma i kontakt med personer med afasi. Fokusgrupper är en metodik som fungerar bra för många personer med intellektuell funktionsnedsättning.

För att nå ut till fler och specifika läsargrupper behövs olika metodik för att insamling av data och insikter, vilket innebär att det inte blir samma möjlighet till jämförbarhet. Fokus ligger dock att fördjupad kunskap kring alla våra läsargruppers behov. 

Att undersöka loggdata för Legimus kan vara ett sätt att undersöka läsarbeteenden. Behöver dock etikpröva för att kunna använda sådan data.  

Medskick: om MTM vill kunna återanvända resultaten i forskning måste man etikpröva. 

7. Mötet asvlutas

Mötet avslutas med information om det gemensamma mötet med Brukarrådet i höst. Den 20:e oktober håller MTM ett heldagslångt gemensamt möte mellan Brukarrådet och Vetenskapliga rådet på plats i Malmö. Temat för förmiddagen blir att läsa med öronen.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)