Bilden visar en flicka som ligger på magen i en röd soffa med datorn framför sig och kollar på skärmen.
Foto: Elliot Elliot

Dags för Sommarboken!

Sommarlovet står för dörren och därmed är det också dags för årets upplaga av Sommarboken. Sommarboken är ett läsfrämjande projekt som vänder sig till barn mellan 8 och 12 år.

Projektet drivs av Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling, och i år har landets bibliotek beställt material till tusentals barn. Vill du vara säker på att du når alla sorters läsare i år? Här är några enkla saker som kan vara bra att tänka på.

  • Se till att de böcker du jobbar med eller tipsar om finns i Legimus. MTM har tillsammans med Sommarboken säkerställt att majoriteten av titlarna på årets affisch finns tillgängliga som talbok och i många fall även som punktskriftsbok. Hittar du ändå inte boken du söker? Skicka in ett inläsningsförslag!
  • Skylta med böcker i olika format på biblioteket och gör det tydligt att det finns andra sätt att läsa än med ögonen.
  • Säkerställ att inga uppgifter kan lösas i enbart skrift. Kanske kan barnet rita eller berätta i stället?
  • Se till att de arrangemang du ordnar är tillgängliga för alla. Att affischer är lätta att läsa eller att platser är lätta att nå gör det lättare för fler att delta.
  • Det är bra om det är tydligt vem i biblioteket som kan svara på ens frågor och att barn lätt förstår att du tillhör personalen. Var extra uppmärksam på om någon är ny eller behöver extra stöd för att kunna delta.

Läs mer om sommarboken (öppnas i nytt fönster) 

Ta del av handboken som ger tips på hur sommarboken kan bli mer tillgänglig för alla läsare (pdf, 87 kb)

Vi önskar alla en härlig Sommarboks-sommar!

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)