En kvinna sitter i en lässal och studerar med hjälp av en mobiltelefon och ett par hörlurar. Mittemot henne med ryggen vänd mot kameran sitter en man som använder en läsplatta för att studera.

Nyheter

  • Tillgänglig samhällsinformation om valet till Europaparlamentet

    Den 9 juni 2024 är det EU-val. Då har fler än 350 miljoner människor i EU:s länder möjlighet att välja politikerna till EU:s riksdag. På denna sida finns ljudfiler med information om valet. Informationen kommer från Valmyndigheten.

  • Nominera till Läsguldet 2024

    Vet du någon som gör en extra insats för personer med syn- eller läsnedsättning? Mellan 15 april och 15 augusti kan du nominera till MTM:s pris Läsguldet – tillgänglig läsning för alla.

  • Viktiga frågor om tillgänglighetslagen lyftes bland bibliotekarier

    I mitten av mars arrangerade Svensk biblioteksförening och MTM två rundabordssamtal, där drygt 60 bibliotekarier deltog. Ämnet var nya tillgänglighetslagen, och flera olika biblioteksformer var representerade.

  • Samlad kunskap om lyssningsläsning hos studenter

    En helt ny kunskapsöversikt ger både insikter och verktyg för den som möter studenter i behov av lyssningsläsning.

  • Använd din röst i EU-valet

    MTM är med och arrangerar en förmiddag om EU-valet. Möt författaren Bengt Fredrikson och hör vad politikerna vill.

  • Angelägen forskning: Bibliotek och beredskap

    Många bibliotek arbetar med att skapa beredskap – men beredskap för vad? Ta del av samtalet 7 mars 09:00-10:00.

  • Så uppfattas MTM som kunskapscentrum

    Många bibliotekarier känner till MTM:s arbete och har användning av MTM i sitt arbete. Samtidigt återstår att nå fler med fördjupande kunskaper om tillgänglig läsning, visar en enkät.

  • Lättläst bok ska få fler att rösta i EU-valet 2024

    Den 9 juni är det EU-val. Med sin nya lättlästa bok Dags att rösta – EU-valet, vill tidningen 8 Sidor få fler att känna till valet och se att det angår dem. Boken finns ute nu och vi ställde tre frågor till journalisten Bengt Fredrikson som skrivit boken.

  • Hela Maja tittar på naturen finns nu taktilt

    Nu finns den fjärde delen av Maja tittar på naturen som taktil bilderbok. Den sista delen skildrar hösten när Maja utforskar spindelnät och höstlöv. Det innebär att hela originalboken från 1983 nu finns i taktil form att utforska.

  • MTM uppdaterar system - Legimus utvecklas

    MTM fortsätter utveckla hur Legimus fungerar så att fler ska kunna använda våra tjänster, däribland Talboken kommer.

  • Webbinarium - Talböcker och Legimus för nya registrerare

    Här får du grundläggande information om vad en talbok är och vem som får läsa den, hur du introducerar och registrerar nya användare till Legimus och om ditt ansvar som registrerare.

  • Jessica Frej julinspirerar lättläst och i punktskrift

    Med sin lättlästa kokbok Laga julmat vill Jessica Frej att alla ska få ta del av julens stämning och dofter. Och nu när det lackar mot jul kan vi berätta att boken även finns tillgänglig som punktskrift i Legimus. Vi tog ett snack för att höra hur hon brukar fira jul.

  • MTM får tillsynsuppdrag kopplat till e-böckers tillgänglighet

    Lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet träder i kraft den 28 juni 2025. Nu står det klart vilka myndigheter som får ansvar för marknadskontroll och tillsyn. MTM är en av dem.

  • Att främja lyssnande läsning är ett arbete med omsorg om deltagaren

    En ny rapport från MTM visar hur viktig relationen mellan en bibliotekarie och en låntagare eller lyssnare faktiskt är.

  • Ulla Borgius är Årets läsombud!

    Med varm hand leder Ulla Borgius de äldre genom lässtunder, sånger och träffar med inbjudna gäster. – Jag är så glad över priset. Man får så mycket glädje tillbaka från deltagarna, säger hon.

  • Problem med beställningsformulär

    För närvarande har vi problem med beställningsformulär på mtm.se, till exempel på sidan där du beställer taktila bilderböcker.

  • Läsguldet tilldelas bokcirkel för EPA-ungdomar!

    När EPA-fantasterna i jämtländska Svenstavik inte ville komma till biblioteket, så kom biblioteket till dem. På ungdomarnas egna villkor startades EPA book club, som nu tilldelas Läsguldet 2023.

  • Ansökan för att tillgängliggöra din kulturtidskrift som taltidning är nu öppen

    Från och med 1 januari kommer Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) förändra det taltidskriftstöd som riktar sig till kulturtidskrifter. Tidigare har kulturtidskrifter kunnat ansöka om ett bidragsbelopp för kostnader i samband med taltidningsanpassning. Från och med hösten 2023 ansöker kulturtidskrifter i stället om att få sin tidskrift producerad och distribuerad som taltidning av MTM. Ansökningsperioden för 2024 är öppen mellan 6 och 27 november 2023. 

  • Internationellt tillgänglighetspris till Hegas

    I slutet av oktober belönades lättlästförlaget Hegas med 2023 ABC International Excellence Award for Accessible Publishing. MTM ringde upp för att gratulera Elin Ljungvall, tillgänglighetsansvarig vid det anrika förlaget.

  • Premiären: ny lättläst bok och handledning

    En lättläst bok om svartsjuka, premiärnerver och det fina i att kunna låtsas.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)