Läsguldets logga i mitten och bilder på de nominerade runt om.

De kan få Läsguldet 2020

Fem finalister tävlar nu om Läsguldet, MTM:s pris för att uppmärksamma kreativa, inspirerande och inkluderande sätt att skapa möjlighet till läsning för alla.

Under våren trillade ett trettiotal nomineringar in till årets Läsguld och nu återstår fem finalister. Priset delades ut första gången 2018 och ges till personer, organisationer eller institutioner som inspirerar genom sina insatser för personer med syn- eller läsnedsättning att läsa på sina villkor. Prissumman på 25 000 kronor ska användas till att sprida läsglädje.

Vinnaren utses av en jury som i år består av:
Johan Anderblad, författare och läsinspiratör; juryns ordförande  
Elin Nord, ordförande för Svenska Daisykonsortiet
Karin Forsell, journalist och språkvårdare
Mats Berggren, författare
Jenny Edvardsson, lärare och författare
Maria O’Donnell, MTM

Här är årets fem finalister


Marie Trapp

Som speciallärare med ansvar för specialundervisningen i svenska för de yngsta eleverna på Släbro skola i Nyköpings kommun, stöttar Marie Trapp de elever som har extra behov av stöd i sin läs- och skrivutveckling. Och under coronapandemin har hon fortsatt att på olika kreativa sätt utveckla det arbetet.
Läs mer om Marie

Eva Fridh och Martin von Knorring

Eva Fridh och Martin von Knorring, som båda har en grav synnedsättning, har tillsammans författat kokboken Laga mat i blindo - kokbok för personer med synnedsättning.Boken innehåller matlagningsreportage med steg för steg-instruktioner, inlästa recept och tips på hur du lyckas i köket utan synens hjälp.
Läs mer om Eva och Martin

Mackan Andersson

Mackan Andersson, som själv är blind, håller utbildningar i punktskrift och är ständigt engagerad i att på olika sätt stötta personer med synnedsättning. Genom sitt arbete inom Frälsningsarmén jobbar han med att erbjuda läs- och språkträning till exempelvis nyanlända med funktionsnedsättning.
Läs mer om Mackan

Ulrika Ekman

Ulrika Ekman – som själv har dyslexi – är ständigt engagerad i att underlätta för personer som direkt eller indirekt påverkas av dyslexi. Hon arbetar dels som fritidspedagog, dels som dyslexikonsulent. Hon stöttar elever, deras föräldrar och medlemmarna i Dyslexiförbundet, hon sprider läsglädje och kunskap om tillgänglig läsning.
Läs mer om Ulrika

Kulturcentrum Skånes bokcirkel

I Kulturcentrum Skånes bokcirkel får alla ta del av läsupplevelser på sina villkor. Genom läsglädjen hittar de tillsammans läskraft och läsmod. Genom olika utryck vill de sprida läsglädje och läsmod så att fler får vara med om läsandets kraft och delta i samtalet om litteratur och läsning och dela sina läsupplevelser.
Läs mer om Kulturcentrum Skånes bokcirkel

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)