Bilden visar en porträttbild av Suad Ali i en beige hijab framför en grå vägg.
Romandebutanten Suad Ali som också är en läsande förebild. Foto: Kajsa Göransson

Suad Ali – en läsande förebild

Inför Bokmässan 24–27 september lanserades initiativet ”Läsande förebilder”. 29 kända personer deltog i kampanjen som syftade till att inspirera andra till läsning. En av de som var med var statsvetaren Suad Ali. Hon har just romandebuterat och Läsliv fick en pratstund om läsning och skrivande.

Reportage ur tidningen Läsliv nummer 2, 2020

Varför är det viktigt att läsa?

– Dels är det en bildnings- och demokratifråga. För mig är det också en hobby, det är roligt och ett sätt att utvecklas mentalt. Det är viktigt att främja läsning och eftersom många unga kan uppleva det som lite tråkigt måste man göra det på ett lättsamt sätt.

Vad gör du för att inspirera andra till att läsa?

– Jag försöker göra läsning mer tillgänglig genom min och min kompis bokklubb. När vi båda flyttade till Stockholm 2017 saknade vi ett lässammanhang som inte var så uppstyrt och homogent. En bokklubb är ett bra exempel på ett lätt sätt att uppmuntra och främja läsning. Under coronan har vi mest setts digitalt men innan träffades vi fysiskt. Jag lägger alltid upp material från våra träffar på Instagram och det är oftast de inläggen som får mest uppmärksamhet. Det är kul att det väcker sådant engagemang!

Vilka är dina egna förebilder inom litteraturen?

– Det finns så många! Jonas Hassen Khemiri till exempel, och Kazuo Ishiguro är fantastisk. Jag läser mest skönlitteratur och jag tycker om böcker som har ett vackert språk och där jag får lära mig om platser som jag annars inte kommer i kontakt med.

På vilket sätt har litteraturen varit viktig för dig?

– Den har varit viktig på olika sätt. Den har inspirerat mitt skrivande och jag har lärt mig mycket om andra människor. Jag tror att läsning kan göra världen bättre för att det skapar mer förståelse för världen och samhället och om oss människor. Att läsa är också det lättaste sättet att resa. Kan man inte resa ska man skaffa sig en bok!

Du har just släppt din första roman "Dina händer var fulla av liv". Hur är det att debutera som författare? 

– Det är overkligt. Det är en dröm och jag har inte riktigt smält det än. Jag har skrivit på boken i fem år så det är skönt att få släppa ut den. Det är nervöst men jag ser också jättemycket fram emot att höra vad läsarna tycker och hur de upplever den. När den väl är ute då är den inte min längre, då är den läsarnas.

Vad vill du säga med din bok?

– Jag hoppas att den ska beröra människor och ge nya insikter. Att få folk att utmana sina sanningar. 

Kommer du att skriva fler böcker?

– Ja, det hoppas jag. Men att skriva skönlitterärt kräver en oerhörd närvaro. I alla fall för mig. Att gå in i karaktärerna och förstå: hur tänker den här karaktären nu? Vad känner den, vad känner den inte? Det är det svåraste men också det roligaste jag har gjort.

Text: Anette Säfström

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)