Mélanie  de Carvalho Mélanie  de Carvalho som  arbetar i bokhandeln i Paris, som säljer böcker i storstil. Hon står framför en bokhylla.
Många behöver storstilsböcker för att kunna fortsätta läsa när de fått försämrad syn, menar Mélanie de Carvalho som arbetar i bokhandeln.

Parisbor gläds åt bokhandel med storstil

I början på året öppnade Frankrikes första bokhandel med storstil. Den vänder sig inte bara till personer med synnedsättning eller dyslexi, utan till alla. – Böcker med storstil är något vi borde använda mer i skolundervisningen, tycker Kristina Thunberg, lärare vid Svenska skolan i Paris.

Text: Johan Tollgert Foto: Rachid Besaddek Johan Tollgert

Bokhandeln Stora Bokstäver, Librairie des Grands Caractères, öppnade sina portar i januari och ligger på en liten bakgata i närheten av Sorbonneuniversitetet i Paris livliga studentkvarter. Det är den första bokhandeln av sitt slag i Frankrike som enbart säljer storstilsböcker i 16, 18 eller 24 punkters stil. Bokhandeln är öppen för alla: personer med synnedsättning, dyslexi eller andra som uppskattar stor stil.

– Ingen behöver bevis på att de är i behov av storstilsböcker, säger ägaren Agnès Binsztok.

Efter flera år inom förlagsverksamhet med utgivning av storstil märkte hon att det finns ett stort och ökande behov av storstilsböcker. Agnès Binsztok har öppnat i en tuff tid med tanke på coronapandemin och många fransmän håller sig hemma. Å andra sidan gick bokförsäljningen bara ned med två procent i Frankrike under 2020. Främst är det fysiska pappersböcker om säljs och kunderna går helst till någon av landets över tretusen kvartersbokhandlare. Agnès Binsztok tror att hennes butik igger i tiden.

–Vanligtvis ligger upplagan på storstilsböcker på runt 800 exemplar. Någon enstaka gång kommer de upp i två­tre tusen. Men vem vet om upplagorna kommer att bli ännu större i framtiden tack vare bokhandeln?, säger hon.

Vi är på besök i bokhandeln med Kristina hunberg, högstadie­ och gymnasielärare vid Svenska skolan i Paris där hon undervisar i historia, samhällskunskap, kulturhistoria och religion. Hon tar en bok av Camilla Läckberg i 16 punkters stil och sätter sig ned i en fåtölj. Det är första gången hon läser en bok i så tor stil. En kund hade slutat läsa under många år på grund av sin synnedsättning. Hon kände inte till böcker med stor stil. 

– Pappret gör det lätt att bläddra och tack vare att sidorna inte är genomskinliga blandas inte bokstäver från båda sidorna med varandra, konstaterar hon. Expediten Mélanie de Carvalho hör oss prata och berättar att alla böcker här är designade för att vara så lätta att läsa som möjligt. Många kunder har hittat tillbaka till läsningen tack vare bokhandeln, menar hon.
– En av dem slutade läsa under många år på grund av sin synnedsättning. Hon kände inte till alternativet med storstilsböcker innan hon kom till oss, säger hon.

Läraren Kristina Thunberg, som själv är en passionerad läsare, letar ständigt efter nya idéer som kan locka elevernas läslust och hon är alltid på jakt efter nya strategier för de elever som har läs­ och skrivsvårigheter. I undervisningen använder hon sig gärna av ljudmaterial. Men då inte alla webbtexter och tidningsartiklar är inlästa började Kristina själv spela in materialet på datorn och lägga ut ljud filerna på Svenska skolans interna plattform. Hon berättar att lärare på andra skolor också ofta läser in ljudfiler.

–Ögat och örat stimuleras samtidigt. När de läser texten och hör min röst får läsningen flyt, säger Kristina Thunberg. Även elever utan läs­ och skrivsvårigheter uppskattar inläsningarna. Storstils[1]böcker som alternativ har hon inte riktigt tänkt på tidigare.
– Vi lärare ansvarar för att presentera strategier, sedan är det elevernas uppgift att använda dem som stöttar bäst, säger hon och understryker att många klarat skolan bra tack vare att de hittat rätt strategi.

Just nu läser eleverna Owe Wikströms Ikonen i fickan i pocketformat.

– Om den finns i storstilsformat vore det bra att köpa in ett par exemplar av den. Dels till eleverna med dyslexi och dels till dem som i allmänhet tycker att det vore skönt med storstil. I och med att digitala läromedel används oftare får också fler möjligheten att förstora texten på skärmen för ökad läsbarhet. Men storstilsböcker kan bli ett komplement, tror Kristina Thunberg som menar att böcker i pappersform används och kommer användas i skolan även i framtiden.
– Böcker i pappersform har en annan kvalitet och känsla.

Redan när hon kom in i bokhandeln Librairie des Grands Caractères slogs hon av stämningen, att den kändes inbjudande och lockande och böckerna smakfullt presenterade.

– Då känns läsningen attraktiv. Det är inte en institution enbart tillåten för personer med behov eller med ett medlemskort. Det känns att bokhandeln är öppen för alla, säger hon.

En annan besökare är 37­årige Yves Wansi som har kommit från Strasbourg i östra Frankrike, 50 mil från Paris. Han fick allvarliga synproblem efter en ögonsjukdom i 10­-årsåldern. Han har dock tillräckligt med syn för att röra sig obehindrat i den lilla bokhandeln. För att det ska vara lätt att läsa behöver han 24 punkters skrift. Yves Wansi är entusiastisk över den nya bokhandeln.

– Friheten här är underbar, alltså jag kan som vilken kund som helst välja och vraka bland bokhandelns hela åtta hundra titlar. Dessutom går det att få personliga råd, säger han.

Han förklarar också att han har svårt att ta till sig innehållet i en bok på dataskärm då ljuset är för skarpt. Inte heller tal­ eller ljudböcker passar.

– Om jag inte gillar rösten blir det tjatigt att lyssna på den och det går inte att anpassa dem efter min läshastighet, säger Yves Wansi. Han köper en bok av författaren Esi Edugyan, född i Kanada med ursprung i Ghana. Titeln är Washington black och boken handlar om slaveriets tid på Barbados. Han stryker länge fram och tillbaka på bokens omslag med handen.
– Det är så skönt att känna på papperet. Det förhöjer läslusten, tycker Yves Wansi som varje år organiserar festivalen Vue d’Ensemble (Överblick) i Strasbourg.

I år hölls den första veckan i juli. Under festivalen ordnas bland annat en bokmässa med punktskrift, stora bokstäver samt traditionella böcker. I år startades också en podcasttävling.

– Ingen ska känna sig utestängd. Inte heller de utan synnedsättning, säger han och ler.

Efter besöket i bokhandeln har Yves Wansi fått en ny dröm.

– Jag vill öppna en filial till Stora Bokstäver i min hemstad.

Mer information

Utgivning av storstil i Sverige

I Sverige producerar Bibliotekstjänst, BTJ, sedan 2012 böcker i storstil i samarbete med svenska förlag. Ofta släpps storstilversionen nästan samtidigt som originalutgåvan och alla som vill får låna. Texten är 50 procent större än i en vanlig bok och innehållet är detsamma som i originalboken. Omkring 400 titlar har gjorts till storstil och under 2021 räknar man med att producera 72 titlar. Urvalet baseras främst på vad som efterfrågas av biblioteken, och enligt Carolina Sevemark, redaktör på BTJ, är det framför allt feelgood, humor, deckare, historiska romaner och böcker som är omtalade i media.

Kan läsare önska böcker av er?

– Det går bra att önska böcker, vi blir jätteglada när vi hör från våra
läsare och får veta vad de vill ha!
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)