Regina Svanberg,  läsinspiratör på  Jakobsbergs  bibliotek i Järfälla.
Regina Svanberg, läsinspiratör på Jakobsbergs bibliotek i Järfälla.

”Det behövs fler lättlästa böcker med storstil”

I sitt jobb som läsinspiratör arbetar Regina Svanberg för att få äldre personer och personer med intellektuell funktionsnedsättning att läsa mer. Hon menar att efterfrågan på storstilsböcker är stor.

Varför är storstil viktigt?

– För många är det en stor sak att gå från att läsa fysiska böcker till att lyssna på böcker. Storstil är perfekt för dem som börjar få sämre syn men som inte vill läsa på skärm eller inte kan tekniken och vill fortsätta läsa fysiska böcker.


Vilka lånar storstil?

– Främst är det äldre personer som fått försämrad syn med åldern men det händer att yngre personer lånar, och det har också varit någon som inte orkat vänta på en bok utan lånat storstilsboken istället.


Finns det fler som behöver storstil?

– Ja, för alla som tycker att en vanlig storlek på texten är ansträngande för ögonen och kanske inte vill sitta med mobilen och zooma så är storstil jättebra. Vi köpte in en bok som var lättläst storstil, vilket jag tyckte var helt underbart. Lättläst är väldigt bra för dem med kognitiva funktionsnedsättningar. Personer med demens, till exempel, har ju kognitiva nedsättningar och kan också ha synnedsättning så det kan vara perfekt för dem. Jag hoppas att det kommer fler sådana böcker!


Vilken typ av böcker efterfrågas mest?

– Det som lånas mest är böcker som är väldigt omtalade. Ålevangeliet och Bränn alla mina brev, till exempel. Men också populära författare som Guillou och Marie Ljungstedt.


Hur marknadsför ni böckerna?

– Just nu jobbar vi med att skylta böckerna så att de syns mer. Vi har fem bibliotek i Järfälla kommun. Jakobsberg är det största och det är där vi har beståndet av storstilsböcker men varje år väljer vi ut ett antal titlar som får komma till filialerna så att böckerna roterar runt och det blir en mångfald. Framöver kanske vi kan komma ut och marknadsföra storstil direkt mot äldreboenden till exempel.


Med tanke på att e-böcker blir allt mer populära, ersätter de storstil, tror du?

– Nej, det kommer alltid att finnas ett behov av fysiska storstilsböcker. Även omfler blir vana vid tekniken och kan använda e­böcker är det fortfarande många som inte vill läsa på skärm. Det är något magiskt med fysiska böcker.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)