En grupp studenter sitter vid ett runt bord i ett bibliotek.
Humanistiska biblioteket vid Göteborgs universitet där Erik Holst arbetar som bibliotekarie med fokus på tillgänglighet. Foto: Göteborgs universitet.

”Det bästa är mötet med låntagarna”

Hur är det att arbeta som bibliotekarie med fokus på tillgängliga medier på högskola? Erik Holst från Göteborg universitets­bibliotek berättar. Artikel 3 av 5 om högskolelitteratur som publicerades i Läsliv nr 2 2022.

I april 2003 klev Erik Holst in på Huma­nistiska biblioteket i Göteborg för att börja sin första arbetsdag. Under åren som bibliotekarie har han hjälpt hundratals studenter som möter läshinder att studera på det sätt som passar dem. I backspegeln kan han se hur möjligheterna gått framåt, framför allt vad gäller tekniken: 
 
– Tekniken har blivit mycket enklare. Man behöver inte hålla på med att bränna skivor som jag gjorde mycket i början, berättar Erik Holst.  
 
Porträttbild på Erik Holst.
 
För en student som inte kan läsa tryckt text är det nödvändigt att ha tät kontakt med lärosätets bibliotekarier. På Göteborgs universitetsbibliotek finns det 15 bibliotekarier med fokus på tillgängliga medier. De håller introduktionssamtal med alla nya studenter som vill ha anpassad kurslitteratur. Vid kursstart kan det vara hektiskt. 
 
– När vi ses frågar jag vad de har för problem med att läsa tryckt text och bedömer om de är berättigade att använda Legimus. Jag och mina kollegor har tagit fram checklistor med länkar till Legimus och till andra program, till exempel stavningshjälp. Alla studenter och anställda vid universitetet kan ladda ned programmen gratis.
 
Under pandemin gick Erik Holst och hans kollegor över till att ha digitala introduktionssamtal. I takt med att smittoläget har förbättrats har de kunnat återgå till fysiska möten på biblioteket. Men den digitala möjligheten finns kvar och det är uppskattat hos studenterna:
 
–Innan pandemin hade vi bara något enstaka digitalt möte när en distansstudent ville ha hjälp. Men nu tycker de flesta studenter att det är enklare att passa in digitala möten i sitt schema och biblioteket kanske ligger en bit bort. Och för oss bibliotekarier kan det nästan vara enklare att visa programmen när båda sitter vid varsin skärm. Samtidigt föredrar Erik Holst ändå det fysiska mötet: 
 
–Det känns lite mer avigt att träffas via datorn. För det allra bästa med mitt jobb är ju mötet med låntagarna!
 
Text: Sofia Alsterhag Bild: Göteborgs universitet 
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)