Nyheter

 • Hembesöken återupptas

  Efter samråd mellan MTM och Polar Print har vi beslutat att återuppta hembesök hos taltidningsprenumeranter.

 • Nya rutiner om hembesök hos prenumeranter

  Med anledning av de nya rekommendationerna kring begränsade sociala kontakter med äldre, för att minska smittspridningen av corona/covid-19, har vi tillsammans med vår samarbetspartner Polar Print ställt in alla hembesök hos nya prenumeranter av dagstidningen som taltidning.

 • Öppettider

  Behovsutredningens och taltidningshjälpens öppettider under jul- och nyårshelgen 2019

 • Registeravstämning av tidningarnas och Taltidningshjälpens prenumerantregister

  Det är viktigt att tidningarnas register över taltidningsprenumeranter stämmer överens med Taltidningshjälpens prenumerantregister.

 • Öppettider under jul och nyår

  Nu närmar sig jul och nyår! Även vi som jobbar med taltidningar kommer ha lite ledigt.

 • Annonsering under december om Lena som läser dagstidningen som taltidning

  Fram till den 17 december annonserar MTM i dagstidningar och lokalpress om dagstidningen som taltidning. Kampanjen om aktiva seniorer lyfter fram Lena som i somras fick en stroke i ögat och är därmed i behov av dagstidningen som taltidning. Nu kan hon bli en del av samhället igen och följa med i samhällsdebatten.

 • Störning i taltidningstjänsten åtgärdad

  Nu fungerar det att ladda ned taltidningen som vanligt igen. Problemet avhjälptes under torsdagen. Prenumeranterna behöver starta om spelare och i vissa fall router för att få sin tidning. Om någon prenumerant fortfarande upplever problem kan ni hänvisa dem till Taltidningshjälpen.

 • Störningar i taltidningstjänsten

  Just nu är det problem med internetuppkopplingen som många av taltidningsprenumeranterna använder sig av för att ladda hem tidningen. Vår internetleverantör felsöker men vi har ingen prognos på när problemet kan vara löst. Om ni får frågor till er kundtjänst kan ni be prenumeranten starta om sin router och spelare med jämna mellanrum och kontakta Taltidningshjälpen om problemet håller i sig.

 • Användarundersökning mot taltidningsprenumeranter

  Undersökningsföretaget Origo Group har fått i uppdrag av MTM att under november ringa taltidningsprenumeranter för en användarundersökning.

 • Taltidningshjälpen ringer runt

  Under oktober och november kommer Taltidningshjälpen ringa ett stort antal prenumeranter på samtliga tidningstitlar för att säkerställa spelarnas funktion och användbarhet.

 • Utbildningsfilm om taltidningar

  Nu har vi tagit fram en utbildningsfilm till dig som arbetar med kundtjänstfrågor. Filmen är cirka 25 minuter. Se den idag och lär dig allt om taltidningar!

 • Marknadsför taltidningen inför valet

  I september är det val i Sverige. Många har svårt att läsa nyheter och hänga med i samhällsdebatten. Passa på att lyfta fram er taltidning i samband med valet.

 • Information om GDPR

  MTM och Taltidningsnämnden har undersökt hur den nya lagstiftningen för behandling av personuppgifter, GDPR, påverkar taltidningsverksamheten.

 • Sommartider

  Juni, juli och augusti är semestertider och så även på MTM. Under sommaren kan det ta lite längre tid än vanligt för oss att svara på mail och att ringa upp prenumeranter för behovsutredning.

 • Annonsering i juni med Gunnar som läser taltidningen

  För att öka kännedomen om att taltidningen gör vi under juni månad en storsatsning och annonserar i dagspress. I annonsen berättar Gunnar Grandell från Eskilstuna om sin taltidning. Det blir tre införanden med start från och med 13/6.

 • Webbinarium för kundtjänst – grundkurs i sommar

  Har ni nya medarbetare i sommar som ännu inte har koll på taltidningar? Lugn, vi håller webbinarier med grundkursen i både juni och juli. På en halvtimme hinner de lära sig allt de behöver veta om taltidningar.

 • Paket med banners och annonser till er

  Tidningsläsaren Akila är MTM:s nya app. Med bilder, anpassningsbar och uppläst text passar nu taltidningen bättre för personer med till exempel dyslexi. Vi har plockat fram ett paket för att ni enkelt och smidigt ska kunna marknadsföra er taltidning i Akila.

 • Prins Carl Philip fick prova taltidningar

  Prins Carl Philip arbetar aktivt för att öka kunskap och sprida kännedom om dyslexi. Som ett led i detta besökte prinsen MTM där han bland annat fick lära sig mer om hur man kan läsa sin dagstidning som taltidning.

 • Taltidningshjälpen informerar om extra tjänster

  Att få en taltidningsspelare är nytt för de allra flesta. För att alla ska få en så bra start som möjligt ringer nu Taltidningshjälpen upp alla nya prenumeranter och informerar om de tjänster man får som bonus.

 • Många nöjda med sin taltidning

  Lokalnyheterna är det som lockar mest i tidningen medan börssidorna och sportens resultattabeller är minst intressanta. Det visar Myndigheten för tillgängliga mediers nya läsarundersökning där 400 taltidningsläsare har fått svara på frågor om sina läsvanor och läsupplevelse av taltidningen.

 • Har ni väntat länge? Nu är appen Akila här!

  Äntligen är Tidningsläsaren Akila här! Den nya appen för taltidningsläsning.

 • Alla goda ting är tre: dagstidningar, talböcker och lokala taltidningar

  Dagstidningar, talböcker och taltidningar från kommuner och landsting. Allt detta kan man lyssna på i taltidningsspelarna.

 • MTM flyttar till Malmö

  Regeringen har beslutat att Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) ska omlokaliseras och finnas i Malmö från och med den 1 januari 2020.

 • Webbinarium för kundtjänst – Grundkurs och fördjupingskurs i vår

  En av nycklarna till att få fler taltidningsprenumeranter sitter i kundtjänst. Om en kundtjänstmedarbetare känner sig trygg med att informera om taltidningen kommer fler också att börja prenumerera.

 • Förlängd hanteringstid i behovsutredningen

  På grund av sjukdom är hanteringstiden i MTM:s behovsutredning förlängd. Ärenden som har skickats in den senaste veckan kommer att ta längre tid än vanligt att hantera. Vi ber om överseende med detta.

 • Öppettider under jul och nyår

  Under de kommande veckorna har Taltidningshjälpen och MTM:s behovsutredning avvikande öppettider.

 • Nya bilder i bildbanken

  Som en liten julklapp kan vi meddela att det nu finns några nya bilder i bildbanken.

 • Ny film om Gunnar som läser dagstidningen som taltidning

  MTM vill lyfta fram autentiska användare i vår annonsering. En av dem är taltidningsläsare Gunnar. Gunnar är 64 år, bor i Eskilstuna och han är en aktiv person som vill hänga med i vad som händer.

 • Inställt: Webbinarium för kundtjänst den 13 december - fördjupning

  Webbinariet är inställt på grund av sjukdom. Vi återkommer med nytt datum. En av nycklarna till att få fler taltidningsprenumeranter sitter i kundtjänst. Om kundtjänstmedarbetarna känner sig trygga med att informera om taltidningen kommer fler också att börja prenumerera. Nu erbjuder vi ett 45 minuter långt webbinarium där vi går igenom det där lilla extra.

 • Hur jobbar ni med taltidningar? Berätta för oss!

  MTM efterlyser personer som på något sätt kommer i kontakt med taltidningar i sin yrkesroll.

 • MTM annonserar i dagspressen

  Med start den 23 november annonserar MTM i flertalet tidningar. I annonsen berättar Gunnar Grandell från Eskilstuna om sin taltidning.

 • Marknadsundersökningar med taltidningsprenumeranter

  Undersökningsföretaget Markör har fått i uppdrag av MTM att under oktober och november ringa taltidningsprenumeranter i två olika undersökningar.

 • Klargörande om prissättningen på taltidningen

  Enligt den äldre förordningen om taltidningar skulle en taltidningsprenumeration kosta lika mycket som en papperstidningsprenumeration och vid prenumeration på både pappers- och taltidning skulle en rabatt på 90% ges.

 • Webbinarium för kundtjänst - grundkurs 21 november

  En av nycklarna till att få fler taltidningsprenumeranter sitter i kundtjänst. Om en kundtjänstmedarbetare känner sig trygg med att informera om taltidningen kommer fler också att börja prenumerera. Nu erbjuder vi ett 30 minuter långt webbinarium där vi går igenom vad alla behöver veta.

 • Förhandsinformation om ny taltidningsapp

  Senare i höst kommer MTM lansera en ny app för taltidningar – Tidningsläsaren Akila. Med Akila kan man läsa dagstidningen på ett helt nytt sätt: med tal, text och bild.

 • Taltidningar på Bokmässan i Göteborg

  På Nordens största mässa för bok- och biblioteksbranschen finns givetvis MTM på plats, och ett extra fokus på taltidningar ordnar vi på scenen Hälsa & Livsstil den 28 september kl. 16.00.

 • Vi ska på mässor – skicka med ert material

  När MTM ställer ut på en mässa och informerar om taltidningar är det alltid någon som frågar vad just deras dagstidning skulle kosta som taltidning. Antingen har de själva behov eller känner någon som har det. Att då kunna ge dem en broschyr med prisuppgifter är alltid lika uppskattat.

 • Uppdatera er webbplats och få en extra utbetalning

  För många är taltidningen ett perfekt alternativ till papperstidningen. Men fortfarande är det relativt få som känner till att den finns. Genom att visa upp taltidningen som ett prenumerationsalternativ på er webbplats ökar ni chansen att nå ut till målgruppen och deras anhöriga. Nu erbjuder därför Taltidningsnämnden möjlighet att få ett särskilt extra stöd för att uppdatera er webbplats med prenumerationsinformation för taltidningen.

 • Gösta gillar taltidningen

  Gösta Arrelöv bor i Östergötland och läser sin dagstidning, Östgöta Correspondenten, på en Daisy-spelare. I samma län pågår just nu projektet Taltidning till fler som ska öka kännedomen om taltidningar och andra tillgängliga medier. Projektet träffade Gösta och spelade in en kort film.

 • Välkomna till gruppen Dags för taltidning

  Ett forum där man kan diskutera taltidningsfrågor med andra inom dagstidningsbranschen har länge varit efterfrågat. Nu har MTM skapat en grupp på LinkedIn där ni alla är välkomna att diskutera, fråga och bolla idéer

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)