Bild utomhus på kvinna med gåstavar
– Har jag med mig mobilen kan jag lyssna var jag än är. Jag vill verkligen rekommendera taltidningen till alla som gillar att läsa tidningen.

Jag blev en del av världen igen

När synen försämrades kunde jag inte läsa tidningen. En stor sorg. Men så fick jag dagstidningen som taltidning. Fantastiskt. Jag blev en del av världen igen. /Lena Rösell, tidningsläsare

Lena Rösell har alltid läst mycket, på svenska, på engelska och på spanska. Hon har jobbat hela livet med flyktingar och juridisk rådgivning i Amnesty, Röda korset och liknande organisationer.

– Jag jobbade tills jag var 68 och hade nog aldrig tänkt lägga av och jag jobbar fortfarande en del trots det som hände, säger Lena Rösell.

Vad hände som förändrade ditt liv?

– Jag satt på min sängkant och då hände något konstigt, jag förstod inte riktigt vad det var, men så kom insikten: jag ser inte. Jag har hela livet haft dålig syn på vänster öga och betraktat mig som helt blind på det ögat. Och så plötsligt tappade jag synen på höger öga.

– Jag åkte till S:t Eriks sjukhus och de konstaterade att jag fått en stroke i högra ögat vid gula fläcken. Jag kommer aldrig se på det ögat igen.

Vad betydde det för dig?

– Jag har läst oavbrutet sedan jag var fyra år och att inte kunna läsa längre var en stor sorg. Rent krasst tänkte jag, vad ska jag göra med resten av mitt liv, är det värt det, jag kan ju inte läsa. Men då bestämde jag mig. Nu är det bara att ta tag i det här på bästa sätt.

Lena RösellHur fick du reda på
att taltidningen finns?

– När jag kommer hem från sjukhuset ligger Dagens Nyheter på golvet. Jag tittar på den och blir oerhört ledsen, jag kommer aldrig att kunna läsa den igen. Så jag ringer och säger upp den och får samtidigt ett infall och frågar: ni har inte så att man kan lyssna på tidningen. Då får jag svaret: ”Jo, du kan ha ett abonnemang hos oss och lyssna på tidningen. Det finns en myndighet, Myndigheten för tillgängliga medier, MTM,  som hjälper dig.

– Det gick några timmar, sedan fick jag ett samtal från MTM och innan lunch hade jag tillgång till tidningen igen, nu som taltidning. Det kändes fantastiskt. Jag blev en del av världen igen!

Hur läser du tidningen nu?

– Jag läser både med en liten apparat som heter Victor Reader och med appen Akila som jag har i min mobiltelefon. Ofta lyssnar jag med Victor Reader på morgonen. Sedan under dagen använder jag Akila där man kan lyssna, läsa och se bilderna. Man kan förstora i Akila och om jag visar rubrikerna väldigt stort kan jag läsa dem. Det blir så lättillgängligt.

– Har jag med mig mobilen kan jag lyssna var jag än är. Jag vill verkligen rekommendera taltidningen till alla som gillar att läsa tidningen.

Läs mer om dagstidningen som taltidning

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)