Lektioner till 8 Sidor

Med 8 sidors lektioner kan du lära eleverna synonymer, skriva artiklar och mycket annat. Här finns en lista på alla lektioner som utgår från 8 Sidor. Lektionerna är ordnade i bokstavsordning.

  • 8 Sidor - att läsa och skriva artiklar

    Det här är en lektionsplanering för ca 8 lektioner med instruktioner och 4 övningar till 8 Sidor. Arbetsblad ingår. Övningarna har gjorts i klass 4 och 5 med elever som läser svenska som andraspråk, men kan säkert med viss justering användas
    8 Sidor - att läsa och skriva artiklar
  • 8 Sidor - att presentera en nyhet

    Den skola jag arbetar på har elever i förskola och upp till sjätte klass. Skolan har ett elevunderlag där nästan hälften har invandrarbakgrund. Jag är lärare i svenska som andraspråk och arbetar enbart med dessa elever.
    8 Sidor - att presentera en nyhet
  • 8 Sidor - fyra sätt att jobba

    Jag heter Eva Engmarker Jansson. Jag är mellanstadielärare och nu arbetarjag i en femteklass på Sommarlustskolan i Kungsbacka. Detta är en liten skolamed 160 elever och vi är två stycken femteklasser.
    8 Sidor - fyra sätt att jobba
  • 8 Sidor - lyssna, lära och berätta

    8 Sidor ger mina elever förståelse för politiken Jag jobbar på en skola som undervisar år 7-9 och jag använder 8 Sidor främst i min undervisning för svenska 2- elever. Grupperna varierar mellan fem - tolv elever.
    8 Sidor - lyssna, lära och berätta
  • Arbeta med bilder och rubriker

    Mina elever har ofta svårt med koncentrationen. Att läsa en tidning tillsammans går en kort stund, sen behöver vi bryta för att göra något annat. Det är viktigt att de får träna på att lyssna på andra, samarbeta och att använda fantasin,
    Arbeta med bilder och rubriker
  • Bakom varje artikel finns människor

    Ibland upplever jag att elever har svårt att förstå att i en värld där mycket är fiktion finns det saker som verkligen händer på riktigt. Det finns därför en poäng i att visa att det som står i tidningen är sant och händer nu,
    Bakom varje artikel finns människor
  • Fyra sätt att läsa tidningen

    Lär dig hur en tidning fungerar. Lär dig om nyhetsvärdering. Lär dig att läsa tidningen kritiskt. Det här materialet samlar fyra av våra lektioner: 1. Granska vilka som är med på bild i tidningen 2. Fundera på människorna bakom artikeln 3.
    Fyra sätt att läsa tidningen
  • Handledning till 8 Sidors bok Dags att rösta – Valskola 2022

    Om boken och handledningen Dags att rösta – Valskola 2022 är en lättläst handbok för den som vill rösta, men känner sig osäker på hur, var, när och varför.
    Handledning till 8 Sidors bok Dags att rösta – Valskola 2022
  • Jobba med gamla nyheter - en serie lektioner

    Det här är en tidsmaskin, historielektion och roliga timmen! Men också massor att hämta för svensklärare och andra. Bland artiklarna finns en mängd teman att ta tag i och arbeta med i klassrummet. Här är några förslag på teman och förslag på
    Jobba med gamla nyheter - en serie lektioner
  • Lyssna på 8 Sidor och gå på ordjakt

    I några veckor har jag varje tisdag fått en ljudfil skickad till min e-postadress från tidningen 8 Sidor, vår lättlästa nyhetstidning. Upplägget var i korthet så här · Lyssna och läs, en eller flera gånger.
    Lyssna på 8 Sidor och gå på ordjakt
  • Lära ordklasser med hjälp av nyheter

    Våra elever på gymnasiesärskolan har ofta svårt att förstå varför vi ska lära oss ordklasser. Dessa upplevs ofta som meningslösa och svåra. Men många har ändå nytta av ordklasser i engelskan när det då går att jämföra likheter/skillnader mellan språken.
    Lära ordklasser med hjälp av nyheter
  • Lärarhandledning till 8 Sidor

    Handledningen kopplar arbetet med tidning och nyhetstexter till läroplaner och andra styrdokument.Handledningen fungerar för både grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildningen.Upplägget innehåller tre huvudmoment
    Lärarhandledning till 8 Sidor
  • Nyhetsvärdering - varför är artikeln med i tidningen

    Det här är en i grunden rätt enkel övning som kan leda till intressanta diskussioner om nyhetsvärdering och till aha-upplevelser och insikter om varför en tidning ser ut som den gör. Eleverna får jobba med nyhetsvärdering genom att ställa frågan
    Nyhetsvärdering - varför är artikeln med i tidningen
  • Skapa din egen ordlista

    För våra elever på gymnasiesärskolan är många ord som används i nyheter svårbegripliga. Alla elever har olika ord/begrepp de behöver träna på. Att få skapa sin egen personliga ordlista gör inlärningen individuell och meningsfull.
    Skapa din egen ordlista
  • Tipspromenad utifrån nyheter

    Detta är ett roligt sätt att läsa en tidning på där resultatet blir en tipspromenad. Det tränar kreativitet samtidigt som man måste kunna omvandla sin artikel till en fråga och hitta på bra svarsalternativ.
    Tipspromenad utifrån nyheter
  • Vad skulle du göra efter 28 år i fängelset?

    Diskutera i helklass genom 4-hörns övning: I år (2015) är det 25 år sedan Nelson Mandela släpptes ut ur fängelset. Då hade han suttit fängslad i 28 år. Mandela fortsatte att arbeta för ett fritt och demokratiskt Sydafrika.
    Vad skulle du göra efter 28 år i fängelset?
  • Vem är på bild i tidningen - räkna efter och diskutera

    Det här är en i grunden rätt enkel övning som kan leda till intressanta diskussioner om  hur samhället ser ut, vilka som skildras i tidningen och hur de skildras. Diskussionen kan sedan föra vidare mot teman som kön och makt.
    Vem är på bild i tidningen - räkna efter och diskutera
  • Vi arbetar med 8 Sidor i nyhetsgrupper

    Jag jobbar på en grundskola med klasserna F-9 och jag har en blivande årskurs 6. Skolan är mångkulturell med barn från många delar av världen, drygt 50% av barnen har ett annat modersmål än svenska Därför har jag under flera år arbetat med 8
    Vi arbetar med 8 Sidor i nyhetsgrupper
  • Öva skiljetecken med hjälp av artiklar

    Vi tränar mycket på var kommatering, stor bokstav och punkt ska vara någonstans när vi skriver olika typer av texter. Många elever hör inte var dessa skiljetecken ska vara och behöver mycket träning i detta.
    Öva skiljetecken med hjälp av artiklar
  • Öva synonymer med hjälp av artiklar

    För alla människor är det viktigt att kunna variera sitt språk både skriftligt och muntligt. Våra elever på gymnasiesärskolan har svårt att hitta synonymer till ord och upprepar sig lätt både i tal och i skrift.
    Öva synonymer med hjälp av artiklar
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)