Bild på Ida Löfman

Frågor och svar om tillgängliga medier i skolan

Ida Löfman på MTM delar med sig av frågor och svar som kommer till Svarstjänsten.

Jag är ny på skolbiblioteket, hur fungerar det här med talböcker och Legimus?
– Välkommen till Legimus! Det är vissa saker du behöver veta, till exempel vilka som har rätt att låna talböcker. På legimus. se hittar du mycket information, här kommer två tips:

  • Se det filmade webbinarinariet Talböcker och Legimus – för dig som arbetar på skolbiblioteket.
  • Läs också Handledning för skolbibliotek – att arbeta med talböcker i skolan.

Här finns information som riktar sig till dig på skolbibliotek.

Vilken giltighetstid ska jag ange på en elevs användarkonto i Legimus? Ska jag ange den tidpunkt eleven slutar på skolan som slutdatum?
– Ett legimuskonto är personligt och kan användas i skolan, på fritiden och i framtiden. När eleven slutar på skolan ska kontot flyttas över till ett nytt bibliotek. Vanligtvis ska du därför inte ange ett slutdatum. Det kan dock finnas omständigheter som motiverar ett slutdatum, till exempel för en elev som har en tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada. Det går även att skapa konton till talboksberättigade elever som har LMA-nummer eller samordningsnummer. Då får kontot en begränsad giltighetstid.

Skolans specialpedagoger vill gärna ha tillgång till Legimus för att kunna hjälpa eleverna. Kan jag skapa konton till dem?
– Enligt lagen har endast personer med en funktionsnedsättning som medför problem att läsa tryckt text rätt att låna talböcker. Därför får du inte skapa användarkonton till lärarna. Det är förstås bra om lärare sätter sig in i hur Legimus fungerar. Som lärare kan man ansöka om ett demokonto. Det fungerar som ett användarkonto, men av upphovsrättsliga skäl kan man bara ladda ner ett begränsat antal titlar.

Vi har fått en elev vid skolan som behöver låna punktskriftsböcker. Hur gör vi för att hjälpa henne?
– Alla skolbibliotek kan låna in punktskriftsböcker till biblioteket. Om biblioteket har ett bibliotekskonto i Legimus använder man det för att göra beställningen. Saknas bibliotekskonto, kontakta MTM på punktskrift@mtm.se eller 08-580 02 720.

Kan skolan prenumerera på Kamratposten i punktskrift? Vad kostar det?
– Ja, skolan kan prenumerera och betalar 100kr/år. För unga under 18 år som vill ha en egen prenumeration hem är det gratis.

 

Fråga MTM
Har du någon fråga du skulle vilja få hjälp med? Svarstjänsten på MTM svarar på frågor som gäller talböcker, punktskriftsböcker och böcker på lättläst.
Telefon: 08-580 02 710
E-post: info@mtm.se

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)