Nu har vi uppdaterat appen Legimus med två nya funktioner som vi hoppas kommer att förbättra läsupplevelsen. Bland annat kan du se hur långt du har läst i din bok – en funktion som har varit efterfrågad av er läsare.
Vi närmar oss årets slut och med det årets sista nummer av Läsliv. I detta nummer kan du läsa om vinnarna av Läsguldet 2020, hur MTM lyfter punktskrift och taktil läsning. Hur vi tar stora kliv mot en tillgänglig bokbransch och så möter du 8 Sidors nya chefredaktör Marie Hillblom. Utöver det finns det massvis med artiklar och inspiration att ta del av.
Idag den 16 november delades priset Årets läsombud ut vid en digital ceremoni. I år går utmärkelsen till Sebastian Åkesson, frivillig högläsare i Karlskrona, för hans fina insatser för att främja läsning inom äldreomsorgen.
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har utsett Sebastian Åkesson i Karlskrona till Årets läsombud 2020. MTM utser Årets läsombud sedan 2012, och utmärkelsen går till ett läsombud eller en frivillig högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorg.
Äntligen blev det så dags för Include!-konferensen, som ursprungligen skulle gått av stapeln i Malmö i mars, men som nu istället blev en digital konferens den 11 november. Runt 130 deltagare, merparten från bok- och förlagsbranschen i de nordiska länderna, anslöt för att ta del av inspiration och kunskap från internationella och nordiska experter och talare inom tillgänglighetsfrågor.
Idag delades Läsguldet ut till årets pristagare Eva Fridh och Martin von Knorring, i samband med Svenska Daisykonsortiets digitala konferens. Eva och Martin får priset för kokboken Laga mat i blindo – kokbok för personer med synnedsättning.
Hur lagar man mat när man inte ser? Det var frågan som Martin von Knorring och Eva Fridh ställde sig och som blev startskottet till en kokbok för att inspirera personer med synnedsättning att börja laga mat. Genom att dela med sig av kunskap och tips hoppas de att fler ska våga baka och laga mat, och de belönas nu med Läsguldet 2020 för sitt arbete med boken.
Hur lagar man mat när man inte ser? Det var frågan som Martin von Knorring och Eva Fridh ställde sig och som blev startskottet till en kokbok för att inspirera personer med synnedsättning att börja laga mat. Genom att dela med sig av kunskap och tips hoppas de att fler ska våga baka och laga mat, och de belönas nu med Läsguldet 2020 för sitt arbete med boken.
Hösten har börjat smyga sig på och den kalla luften kommer allt närmare. Tur då att vi kan tända mysiga ljus och krypa under en varm filt och äntligen läsa andra numret av Läsliv.
I år blir konferensens digital och vi har fokus på ett efterfrågat ämne: Teknik. Med teknikutvecklingen kommer nya möjligheter som kan göra fler delaktiga och inkluderade.
Genom tillgänglighetsdirektivet ska digitala böcker produceras på ett tillgängligt sätt för att kunna nå så många som möjligt – redan från början. Konferensen Include! den 11 november ger aktörer inom bokbranschen kunskap och verktyg att komma igång med arbetet för att möta de kommande tillgänglighetskraven.
Årets Bokmässa är digital och du kan ta del av hela programmet utan kostnad. Årets två teman är LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur, och de genomsyrar hela programmet som innehåller hur många intressanta programpunkter som helst. Här har vi gjort ett litet urval från bildningshubben (torsdag och fredag) som vi vill lyfta lite extra. Missa inte!
Fem finalister tävlar nu om Läsguldet, MTM:s pris för att uppmärksamma kreativa, inspirerande och inkluderande sätt att skapa möjlighet till läsning för alla.
Konferensen Include! skulle gått av stapeln i Malmö i mars, men kommer istället att arrangeras online den 11 november. Konferensen, på temat inclusive publishing och universell design, anordnas för att ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga: En tillgänglig bok ska kunna läsas av alla, oavsett läsförmåga. Anmälan öppnar inom kort.
MTM har genomfört två undersökningar för att ta reda på vilka egenskaper man tycker är viktiga i bokuppläsning. Undersökningarna ger oss viktig information om vilken typ av röster och uppläsningsstilar användarna tycker är bra eller dåliga.
För att ge alla i Sverige möjlighet att på likvärdiga villkor använda telefoni och nå viktiga telefonnummer, som nödnumret 112 och sjukvårdsrådgivningen 1177, så finns tre samtalsförmedlande tjänster. Tillsammans med flera olika myndigheter och aktörer har MTM varit med och tagit fram information om tjänsterna för att bättre nå ut till de målgrupper som behöver tjänsterna.
Hösten är på ingång och denna årstid kopplar vi till spännande läsning inkrupen i en varm filt. Vilken tur då att LL-förlaget släpper två nya böcker denna vecka.
Efter några dagar med problem fungerar nu Legimus som det ska för de allra flesta av våra läsare. Dessvärre har vi fortfarande problem med nyregistrerade konton. Du som registrerar låntagarkonton i Legimus, vänta gärna med att göra det tills problemet är löst.
Ett tekniskt fel har uppstått som påverkar Legimus. För att komma tillrätta med felet måste vi tyvärr vidta åtgärder som innebär att du inte kan använda Legimus från klockan 16.00 fredag 28 augusti till måndag morgon 31 augusti. Du kan fortfarande använda appen Legimus i offline-läge och lyssna på nedladdade böcker. Vi beklagar det inträffade och de konsekvenser det får för dig som läsare. Vi hoppas på din förståelse och arbetar för att problemet ska vara avhjälpt så fort som möjligt.
Vi på MTM är måna om att det ska vara enkelt för dig som besöker vår webb att hitta den informationen du är ute efter. Därför har vi under våren och sommaren gjort om några saker som ska vara till det bättre.
Nu har det blivit hög tid att nominera den du tycker ska få priset Årets läsombud 2020! Priset delas ut till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorgen. Senast den 15 september vill vi ha in din nominering.
Regeringen har gett Myndigheten för tillgängliga medier, MTM i uppdrag att göra en översyn av taltidningsverksamheten. Målet är att kunna tillgängliggöra fler allmänna nyhetsmedier, inklusive medier i nya och kommande former.
Regeringen har gett Myndigheten för tillgängliga medier, MTM i uppdrag att göra en översyn av taltidningsverksamheten. Målet är att kunna tillgängliggöra fler allmänna nyhetsmedier, inklusive medier i nya och kommande former.
Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing skulle hållits i Malmö i mitten av mars, men fick med kort varsel skjutas fram på grund av de rese- och mötesrestriktioner som då infördes i många länder. Nu är det beslutat att konferensen istället kommer att gå av stapeln 11-12 november.
Nu har årets första nummer av Vi punktskriftsläsare kommit, lagom till sommaren som vanligt. Perfekt sommarläsning i hängmattan, stranden eller någon annan plats du håller kärt i sommar.
Tidigare i våras kom det till vår kännedom att det skapats en namninsamling kallad ”Vi kräver att MTM höjer ambitionsnivån!” innehållande 13 punkter med krav på myndigheten.
Efter sommaren tillträder Marie Hillblom som ny chefredaktör och ansvarig utgivare för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor. Hon kommer närmast från en tjänst som reporter inom Hakon Media och har ett förflutet som chefredaktör och ansvarig utgivare för Katrineholms-Kuriren och numera nedlagda Tidningen Folket.
Nominera den du tycker ska få tillgänglighetspriset Läsguldet 2020! Priset är till för att uppmärksamma personer eller aktörer som skapar möjligheter för personer med läsnedsättning eller nedsatt läsförmåga att läsa på sina villkor.
Jana Holsanova är docent i kognitionsvetenskap på Filosofiska institutionen vid Lunds universitet. Hon är också koordinator för tematiska samverkansinitiativet Syntolkning för tillgänglig kommunikation. I hennes forskning där bland andra MTM är samverkanspartner påpekar hon hur syntolkar gör och hur syntolkningen tas emot av användare.
Många elever har inte tillgång till skolbibliotek och folkbibliotek nu när undervisningen sker på distans. Fram till den 15 juni tillhandahåller MTM ett urval av LL-förlagets lättlästa böcker som PDF-böcker utan kostnad. Detta för att underlätta för elever och lärare, främst i SFI och gymnasiesärskola. Många av böckerna har även lektionsmaterial.
Boka in den 29 och 30 april 2021 då den internationella Tactile Reading-konferensen kommer till Oslo för att ta del av idéer, hitta inspiration och förbättra din kunskap inom taktil läsning.
Här hittar du information om hur MTM:s verksamhet påverkas av åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset. Här lägger vi också upp svar på vanliga frågor som vi får med anledning av den situation som råder.
Karantänkultur är ett nytt ord vi lär oss just nu när vi ska spendera mer tid hemma och många kulturella evenemang är inställda. Förutom de stora strömningstjänsterna för film och tv finns det många andra tjänster att använda sig av, både för litteratur och annan kultur. Många av dem är gratis, men kräver att du har ett lånekort från ditt lokala bibliotek. Nedan följer några tips.
Just nu är det flera evenemang som skjuts fram eller ställs in på grund av åtgärder för att minska spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen Covid-19. Vi håller vårt kalendarium här på sidan uppdaterat. Om du har frågor om ett specifikt evenemang, vänd dig till arrangören.
Historien om hur Astrid Lindgrens sjuka dotter fick höra sin mor berätta om Pippi Långstrump känner de flesta till. När Astrid själv några år senare skadade foten skrev hon ner sina berättelser, och resten är som det brukar heta, historia.
Idag släpps uppföljaren till boken En egen pojkvän. Den nya boken Äntligen ihop av Thea Blixt handlar om längtan efter att bo tillsammans med den man är kär i.
Från juli 2025 ska e-böcker och e-läsare uppfylla nya tillgänglighetskrav, enligt ett EU-direktiv som antogs i våras. Tillsammans med våra motsvarande myndigheter i de andra nordiska länderna vill vi ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga.
För snart två år sedan fattade regeringen beslutet att flytta MTM från Stockholm till Malmö. Det har varit en spännande men också tuff resa att omlokalisera myndigheten. Många uppskattade kollegor har lämnat oss. Under 2019 har vi knutit ny kompetens till myndigheten och steg för steg byggt upp vår verksamhet i Malmö, samtidigt som vi har avvecklat kontoret i Stockholm.
För snart två år sedan fattade regeringen beslut om omlokalisering av MTM och från den 1 januari 2020 fortsätter vi att jobba med vårt viktiga uppdrag, att möjliggöra läsning för alla, från våra nya lokaler i Malmö.
Alla ska ha möjlighet att möta litteraturen och språket. Hur skapar vi rum för det mötet? Hur gör vi läsningen tillgänglig? Välkommen till konferensen Språk och rum – att skapa möten för tillgänglig läsning den 7 november på Malmö Börshus!
Agneta Json Granemalm i Ljungby är utsedd till Årets läsombud. Priset delas ut den 19 juni kl 13.30 på Ljungby bibliotek. Media är välkommen på utdelningen.
De flesta som bor i Sverige är bra på att läsa, och 86 procent tycker dessutom att det är roligt att läsa! En undersökning som SCB gjort för MTM:s räkning ger svar på frågor om svenskarnas läsvanor.
Allt fler personer med något annat språk än svenska som modersmål bor i Sverige. De som dessutom har någon form av läsnedsättning behöver ett särskilt stöd. Välkommen till ett webbinarium där handläggare från MTM berättar om Legimus och mångspråk.
Vilka utmaningar och problem uppstår när man skapar bildbeskrivningar? Hur skapar man bildbeskrivningar som är korta och läsvänliga, som ger förståelse och inte belastar läsaren? Det är några frågor som forskaren Jana Holsanova har försökt svara på i rapporten "Bildbeskrivning för tillgänglighet; Riktlinjer, forskning och praktik".
Den 12 februari startade ett nytt samverkansavtal mellan Mälardalens högskola (MDH) och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM ). Syftet med avtalet är att vidareutveckla samarbetet mellan organisationerna när det gäller att utveckla stöd till personer med funktionsnedsättning.
MTM erbjuder en studiedag för alla som i sitt arbete i skolan möter elever som har behov av tillgängliga medier. 3 maj i Umeå Folkets Hus, 9.30 - 15.30. Vi har erbjudit denna studiedag 2017 och 2018 och båda gångerna blev den fullbokad!
MTM har uppmärksammats på att inläsaren, under en så kallad inläsarkommentar, uttryckt egna åsikter i talboksinläsningen av David Eberhards bok ”Det stora könsexperimentet”.
Här finns alla föreläsningar från studiedagen Alla elevers rätt till läsning - en studiedag för dig som möter elever med lässvårigheter som hölls den 8 oktober 2018. Samtliga föreläsningar filmades av UR.
Läsguldet är MTM:s nya tillgänglighetspris. Det uppmärksammar personer, organisationer eller institutioner som på ett utmärkt sätt skapar möjlighet för personer med läsnedsättning eller med nedsatt läsförmåga, att läsa på sina villkor.
Vad har läsningen för roll i demokratin? Kan vi stärka demokratin om vi kan få fler att läsa? Och hur tillgängliggör vi läsning för fler? Under konferensen fick deltagarna ta del av presentationer från projekt som syftar till att ge alla tillgång till information, kunskap och läsning.
Nu finns en praktisk handledning för bibliotek kring Marrakechfördraget. Handledningen är utformad som en FAQ, och den innehåller länkar till vidare läsning.
MTM har lämnat remissvar på tre statliga utredningar: Konstnär – oavsett villkor? (SOU 2018:23), Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) och Barns och ungas läsning – ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57).
Kungliga biblioteket har sedan 2015 i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi. I maj 2018 presenterades ett första utkast: Från ord till handling – På väg mot en nationell biblioteksstrategi. MTM har fått möjlighet att lämna synpunkter till detta utkast.
En förändring i förordningen tydliggör att MTM, förutom att följa lagen och förordningen, också ska informera om hur vi uppfyller våra skyldigheter. Förändringarna träder i kraft 2018-10-11.
Bengt Hjelmqvists pris tilldelas Heidi Carlsson Asplund. Priset instiftades 1964 och utdelas årligen för framstående insatser på folkbiblioteksområdet, döpt efter biblioteksideologen och humanisten Bengt Hjelmqvist. Vinnaren får ta emot diplom och ett stipendium på 25 000 kronor.
Mats Melin är en av Sveriges mest omtyckta skådespelare, känd från Glada Hudik-teatern och ICA-reklamen. Men till skillnad från andra kända skådespelare vet vi nästan ingenting om honom.
Om du är röstberättigad kan du beställa punktskriftsuppmärkta valsedlar från Valmyndigheten. Du får då hemskickat valsedlar från de nio största partierna, tre blanka valsedlar samt ett informationsblad i punktskrift.
Bitte Sahlström, läsombud inom daglig verksamhet i Östhammar får det nationella priset Årets läsombud för att hon envist kämpat för att personer med intellektuella funktionsnedsättningar ska få tillgång till lättläst litteratur och nyheter. Priset delades ut den 26 juni av David Södergren Medin från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
Public service-utredningen bedömer att den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor inte ska ingå i public service. Detta innebär i nuläget att 8 Sidor fortsätter att vara en del av MTM.
På initiativ av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har MSB och MTM samverkat för att ta fram en punktskriftsversion av broschyren "Om krisen eller kriget kommer". MTM har även tagit fram en inläst version.
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och kommunikationsbyrån Blomquist & Co vinner guld på en av världens största mediefestivaler, World Media Festival i Hamburg. Priset är i kategorin Advertising: Public Service Announcements. För produktionen stod Crisp film.
Under våren har MTM gjort en användarundersökning bland punktskriftsläsarna med syfte att få ett underlag för utveckling av produkter och tjänster. Undersökningen visar att många är nöjda.
I serien Lättpocket ger LL-förlaget ut bra berättelser i ett litet behändigt format. Vårens tema är skräck och författarna är John Ajvide Lindqvist, Jack Werner, Madeleine Bäck samt Viveca & Camilla Sten.
I ett gemensamt debattinlägg i Dagens samhälle idag skriver generaldirektörerna för Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och Myndigheten för delaktighet, MFD, om vad som krävs för att öka valdeltagandet bland personer med funktionsnedsättning och utrikes födda.
Att använda MTM:s nya tjänst Talboken kommer (TBK) är enkelt och snabbt – och 98 procent av låntagarna vill fortsätta med tjänsten. Det visar en ny utvärdering om TBK. Även biblioteken är mycket positiva och upplever att hanteringen av talböcker blivit betydligt snabbare och smidigare.
Läsguld är när personer med lässvårigheter kan läsa på sina villkor, som lättläst, punktskrift, tal, tecken eller annat. Det anser Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, som nu instiftar priset Läsguldet där man vill lyfta goda insatser för att göra läsning tillgänglig för fler. Nu är det dags att nominera sina favoriter.
Prins Carl Philip besökte på tisdagen MTM för att göra ett studiebesök. Prinsen fick information om vår verksamhet, vår framtidsstrategi och våra produkter och tjänster.
Många elever och studerande med funktionsnedsättning får inte de tillgängliga läromedel och den tillgängliga kurslitteratur som de behöver, vilket hindrar dem från att få en likvärdig utbildning. Det visar en översyn som idag överlämnas till regeringen från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM.
Lokalnyheterna är det som lockar mest i tidningen medan börssidorna och sportens resultattabeller är minst intressanta. Det visar Myndigheten för tillgängliga mediers nya läsarundersökning där 400 taltidningsläsare har fått svara på frågor om sina läsvanor och läsupplevelse av taltidningen.
Idag, onsdag, sänder Kulturnytt i P1 ett inslag om teckenspråkig litteratur. MTM:s produktionschef Richard Stones intervjuas om varför tillgång till teckenspråkig litteratur är begränsad.
Tvärvetenskaplig forskning och kritiska studier av tillgängliga medier behövs. Det visar en färsk genomgång av de senaste tjugo årens forskning om användningen av tillgängliga medier som Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har initierat.
Dagstidningen som taltidning uppmärksammas idag, tisdag, i ett inslag i Kulturnytt i P1. Kulturnytt berättar att taltidningarna har tappat många läsare. Richard Stones, produktionschef på MTM, tror att det beror på att få vet om att taltidningen finns och hur den nya tekniken fungerar.
25 nya talböcker på arabiska för barn och vuxna är resultatet av ett unikt nordiskt samarbete. I samband med att de nordiska länderna tagit emot allt fler arabisktalande asylsökande har behovet av talböcker på arabiska ökat. Därför har Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, samarbetat med motsvarande organisationer i Norden för att öka tillgången.
Nyheterna idag uppmärksammar att det finns personer med synnedsättning som är missnöjda med korrekturfel och svårlästa texter i punktskrift. Så här vill vi förbättra för våra punktskriftsläsare.
Under våren har MTM genomfört en användarundersökning för att ta reda på vad låntagarna tycker om att lyssna på engelsk skönlitteratur med talsyntes. Undersökningen gick till så att respondenterna fick lyssna i cirka 8 minuter på ett stycke ur
Från och med 1 juli 2017 har vissa delar av Upphovsrättslagen ändrats. En nyhet är att biblioteken inte längre behöver något särskilt tillstånd från regeringen för att få anpassa upphovsrättsligt skyddade verk till personer med funktionsnedsättning.
Ingeborg Albrecht i Ystad är ”Årets läsombud” enligt Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Hon vinner priset för att hon är en dedikerad högläsare som skapar en viktig stund för äldre och personer med demens. Priset delades ut på Ystads bibliotek den 16 juni.
Vid en pressträff 15 maj presenterade regeringen sin proposition för funktionshinderspolitiken. Regeringen föreslår ett nytt nationellt mål: att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning.
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har lämnat sitt remissvar på Medieutredningen. MTM är positiv till det föreslagna mediestödets syfte, men vill betona att tillgänglighet bör vara en grundförutsättning för att ta del av stödet.
Regeringen uppdrar åt Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) att i samverkan med Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) göra en översyn av tillgången till läromedel som är anpassade för personer med funktionsnedsättning från förskola till högskola. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Kulturdepartementet och Utbildningsdepartementet) senast den 31 januari 2018.
Testerna startade på Bibliotek Uppsala sommaren/hösten 2016 och Malmö stadsbibliotek kom igång i december. Sammanlagt har nu cirka 25 taltidningsläsare testat den nya tjänsten. Nu har en första utvärdering gjorts.
Den 27 mars ordnar vi en introduktionsdag för dig som vill lära dig grunderna kring att arbeta med talböcker på biblioteket. För dig som redan kan grunderna hålls en fördjupningsdag den 20 mars. Passa på att anmäla dig redan nu.
I mer än trettio år har tidningen 8 Sidor publicerat nyheter på lättläst svenska så att så många som möjligt ska kunna hänga med i och vara delaktiga i världen omkring dem. Nu blir 8 Sidor ännu mer tillgänglig - sedan några veckor finns tidningen också i punktskrift.
Nu vill vi att fler ska upptäcka tillgängliga medier, det vill säga: talböcker, taltidningar, punktskrift, lättläst med mera. Vi vill att fler ska få glädje och nytta av våra produkter och tjänster.
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och Axiell Media lanserar tillsammans tjänsten MTM Direkt för att effektivisera arbetet med produktion av tillgängliga medier för personer med läsnedsättningar.
MTM:s tillgänglighetspris, Amypriset, går i år till Lässerviceverksamheten vid Göteborgs universitetsbibliotek för deras arbete med att hjälpa studenter med läsnedsättning att få tillgång till talböcker och annan tillgänglig teknik. Priset delades ut den 22 september på Bokmässan av Magnus Larsson, generaldirektör på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
Ingrid Jonsson från Rudenschöldsgatans gruppbostad i Lidköping är Årets läsombud. Priset delades ut av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, onsdagen den 22 juni på Lidköpings stadsbibliotek.
Två intensiva och inspirerande konferensdagar är nu över. Take Part lockade deltagare från hela världen och erbjöd lärorika föredrag, intressanta utställare och möjligheter för nätverkande och kunskapsutbyte.
Nu finns en ny inspirationsfilm om talböcker och Legimus. Vi hoppas att flera högskolestuderande med läsnedsättning ska upptäcka hur bra det är att plugga med talböcker.
Internationell konferens om den demokratiska rätten till information, 16–18 maj 2016. Konferensens inriktningen är tillgänglighet ur ett brett perspektiv utifrån att demokrati och tillgänglighet är grundförutsättningar för full delaktig i samhället.
Med vikande kunskapsklyftor och läsförståelse, sjunkande skolresultat och digitala och demokratiska utmaningar har Sverige inte råd att vara utan bemannade skolbibliotek! "Lev upp till lagen - satsa på skolbiblioteken" är rubriken på en debattartikel
I veckan lämnade regeringen över budgetpropositionen för 2016 till riksdagen. Där framgår att regeringen vill stärka bibliotekens och skolbibliotekens viktiga roll för läsning och läsfrämjande genom bland annat ökade resurser till personalförstärkningar
MTM har antagit barn- och ungdomsstrategin för att säkerställa att arbetet med att göra litteratur tillgänglig för barn med läshinder bedrivs strukturerat, målinriktat och långsiktigt.
Har den nya taltidningen och tekniken fallit väl ut hos läsarna?
- Ja det är verkligen en bra kompis, säger Gunnar med ett skratt. Tänk vad de kan åstadkomma med dagens teknik.
MTM presenterar nu i samarbete med Medioteket i Stockholm en film om talböcker i skolan. Med exempel från Snösätraskolan i Stockholm visas hur samarbete mellan skolbibliotek och pedagoger hjälper elever med läsnedsättning.