Robin Nolblad är en storläsare, som bland annat gillar lättlästa böcker. Han jobbar ideellt som Bokkompis i projektet Roligt att läsa.

Robin Nolblad, Bokkompis i Lysekil

Robin Nolblad är en riktig Bokkompis. Sedan flera år tillbaka är han cirkelledare för en grupp läsintresserade i Lysekil.

Ett 10-tal personer i gruppen Roligt att läsa träffas en gång i månaden på biblioteket. Där pratar de böcker, läser högt och tipsar varandra om bra läsning. Ibland kommer författare på besök, som Camilla Wallqvister. Det blir inspirerande samtal kring författarnas böcker.

Roligt att läsa riktar sig till personer i daglig verksamhet, som gått ur skolan och börjat jobba. I anslutning till projektet utbildar man läsambassadörer, Bokkompisar, bland gruppen av personer med intellektuell funktionsnedsättning. Tanken är att en Bokkompis ska uppmuntra sina vänner till läsande och själva vara en positiv förebild. Och de är en sådan, engagerad kompis som Robin är!

Han är en van läsare, som gärna väljer lättlästa böcker. Till sin hjälp med läsecirkeln har han Markus Einarsson på biblioteket i Lysekil. De väljer olika teman och hjälps åt att läsa högt. Annie Pettersson på Studieförbundet vuxenskolan är projektledare för det här projektet, som finns i ett flertal kommuner i Bohuslän och Dalsland. 

Annie och Robin har också försökt få igång läsecirklar på LSS-boenden. Uppslutningen var tyvärr dålig. Kanske försöker de igen. Och så har Annie nya projekt på gång, där hon tror att Robin kan vara en viktig resurs. Ett sådant är Bokkompisar skriver, som ska uppmuntra till eget skrivande. Man kan skriva på så många vis, funderar Annie, för hand, på dator, med bilder eller piktogram.


Robin ser fram emot hösten och våren. Han har gått fler kurser för läsombud och högläsare, bland annat i hur man högläser med inlevelse.

Projektet drivs av Studieförbundet Vuxenskolan med stöd av Kulturrådet.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)