Mustafa har översatt flera barnböcker, som Lassemajas detektivbyrå, från svenska till arabiska och högläser ur dem på bibliotek.

Mustafa Kaoud, läsinspiratör i Malmö

Berättande och litteratur har alltid varit en stor del i journalisten Mostafa Kaods liv. 2014 flydde han till Sverige från Syrien, där han arbetade med kultur i flera former.

Att försöka få tag på böcker var ett hårt arbete i sig. I Sverige frågade han sig hur han skulle kunna bidra till samhället. Han ville inget hellre än att fortsätta arbeta med språk och svaret låg i litteratur och integration. Biblioteket blev en självklar plats och träffpunkt och han har sedan dess jobbat hårt för att hitta olika projekt, ofta med fokus på barnlitteratur, där han kan inspirera till läsande och skrivande.

Mustafa har översatt flera barnböcker, som Lassemajas detektivbyrå, från svenska till arabiska och högläser ur dem på bibliotek. Han korrekturläser också andras översättningar. I samarbete med Stadsbiblioteket i Malmö har han haft workshops för barn mellan 7 och 13 år där de fått experimentera med språket och själva skriva på arabiska.

Det är jätteviktigt att barn får lära sig att både läsa och skriva. Att kunna uttrycka sig är otroligt viktigt. Mustafa menar att litteratur är viktigare än politik i kampen mot rasism och okunskap. Genom litteratur och kultur förstår människor varandra och det är en viktig bricka i integrationen. I projektet på Malmö Stadsbibliotek fick barnen också skriva manus och spela teater.

- Genom att ta olika roller lär de sig att förstå andra människor bättre.

Listan på Mustafas engagemang för integration kan göras lång. Han har arbetat på Sveriges Radio i Malmö, skrivit för olika tidningar, bland annat som krönikor i Sydsvenskan, jobbat med Malmö Arab Film Festival, gjort en egen dokumentärfilm och är engagerad i ett språkcafé. Han är en sann inspiratör och förebild som arbetar hårt för att inspirera till nytänkande, läsande och skrivande.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)