Gabriella Friberg Westin och Malin Edlund gillar att klä ut sig. Ibland tar dom på guldhattarna för att sticka ut och synas.

Läsning som friskvård, Heby kommun

Vill man att de som inte kommer till biblioteket ska komma hit till oss så går det inte att sitta och vänta. Vi måste gå ut till dem. Så tänkte Gabriella Friberg Westin och Malin Edlund på biblioteken i Heby kommun.

Tack vare pengar från Kulturrådets satsning Stärkta bibliotek fick de möjlighet att genomföra sitt projekt, som går ut på att nå äldre låntagare med ”läsning som friskvård”. Genom bland annat ett inslag i lokalradion där man efterlyste personer som ville läsa högt på äldreboenden har man nu ett femtontal volontärer som är aktiva högläsare på 5 äldreboenden.

- Vi är glatt överraskade över det positiva mottagande vi fått. Det är jätteroligt att så många frivilliga anmält sig som högläsare.

När kontakt väl är skapad finns möjligheten att berätta om det stora utbud som finns på biblioteken, som till exempel böcker i storstil, taltidningar och programverksamhet.

-Det är lätt att göra reklam för något som är gratis, säger Malin och Gabriella.
De har också informerat chefer och personal inom hemtjänsten om att högläsning kan fungera som friskvård. Cheferna ser detta som en viktig arbetsuppgift och personalen inom hemtjänsten ser det som något de gärna vill göra. De levererar också bokpåsar som bibliotekspersonalen har plockat ihop och upplever att de blivit en förlängd arm av biblioteken. Bibliotekspersonalen har också satt ihop små bibliotek på äldreboendena och det fungerar både för de boende och för personalen.  I en liten kommun som Heby är det

ovärderligt att kunna samarbete för att nå goda resultat. Även kommunens optiker har informerat sina kunder om projektet. Det är ett jättebra exempel på samarbete.

Många personer vet inte att de har rätt till Daisyböcker och efter det att vi har informerat har efterfrågan ökat. Vi slår också ett slag för taltidningen här på biblioteket.
Personer med demens har också börjat besöka biblioteket, med någon personal.  Och vi kan hjälpa till och plocka ihop böcker. 

- Vi arbetar för tillgänglig läsning. De som inte kan komma till biblioteket får nu besök vi

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)