Det är full fart i stallet på morgonen. En grupp förskolebarn är snart på ingång. Christina Spanó visar runt och tar fram några av böckerna som dom läser och delar ut på 4H-gården.

Akalla 4H i Stockholm

Akalla 4H är en pärla på Järvafältet i Stockholm. Gården och beteshagarna är en del av Akalla by som har anor från bronsåldern. Här, med miljonprogrammens huskroppar som fond bedriver Akalla 4H sin verksamhet med bland annat gulankor, getter och får.

 En vanlig vecka sjuder gården av aktivitet. Förskolor kommer på besök på dagarna, och efter skolan är ett 60-tal barn och ungdomar inskrivna i olika kurser. Under 2019 har gården också bedrivit ett spännande läsprojekt, Bokmalarna.

-På 4H har vi mottot att lära genom att göra. Att läsa är en del av verksamheten. Jobbar man med djuren ska man kunna läsa instruktioner, säger Annika Hemingstam. Läsningen ska också vara lustfylld, och vi vill också att barnen ska ta med läsningen hem. Alla kanske inte har en egen bok, det får dom här hos oss.

I uppsökande verksamhet på öppna förskolor har vi sagostund med sagopåsar. Sagan vi läser får föräldrarna med sig hem. De barn och ungdomar som går hästkurs, får en lättläst hästfaktabok och tonåringarna som går ledarkurs får en djurdeckare, berättar Christina Spanó. Det finns också en programpunkt för förskolebarn som kommer på besök. Barnen går först till hönshuset och letar upp ägg. Tillsammans bakar de sedan muffins, som gruppen fikar på. Smulorna ger de tillbaka till hönorna. Kretsloppet är slutet och barnen lär sig genom att följa recept och läsa bilder om kretsloppet.

Fler aktiviteter är inbokade under hösten. Vi ska till exempel ha en ”Nalleövernattning”. Barnen lämnar sitt gosedjur här. På Facebook kan de sedan se vad nallarna har för sig på 4Hgården på kvällen. Gissningsvis är det både bus och godnattsagor. Morgonen efter kommer så barnen på frukost och hämtar sina gosedjur, lyssnar på saga, och får sagoboken med sig hem som present.

Bokmellis och Sagoyoga är andra aktiviteter som ännu inte hunnits med men som man gärna testar.

- Året är ju inte slut än, säger Christina.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)