Bild på Johan Anderblad
FOTO: SUSANNE KRONHOLM

Läsambassadören Johan Anderblad vill tillföra humor, glädje och galenskap

Sveriges nya läsambassadör sedan september heter Johan Anderblad. Han är mest känd från tv-programmet Bolibompa. Vi på Läsliv är förstås nyfikna på hur han tänker kring tillgänglig läsning och bjöd in honom till oss på Myndigheten för tillgängliga medier.

TEXT: LENA BOQVIST

Vi sitter i ett litet mötesrum på MTM fullt av taktila bilderböcker, interfolierade böcker och informationsmaterial. En av de böcker Johan Anderblad har skrivit finns som punktskriftsbok – Bojan och brandbilen. Den är interfolierad, vilket innebär att alla bilder och texten är med och det ingår genomskinliga sidor i punktskrift. På så sätt kan personer med synnedsättning läsa tillsammans med seende.

– Häftigt! Det känns superviktigt det ni gör. Alla ska kunna vara med oavsett om det handlar om sportaktiviteter eller läsa böcker. För att komma in i läsningen måste man också hitta rätt bok så det måste alltså finnas många böcker att välja mellan, säger Johan.

Har du erfarenhet av läsnedsättning eller funktionsnedsättningar?

– Nej … eller ja förresten. Jag jobbade på UR med ett program som hette Livskraft som handlade om att leva med olika nedsättningar. Jag gjorde fina radioreportage bland annat om en kör i Helsingborg som sjöng på teckenspråk. Det var en utmaning. Andra program handlade om att leva med schizofreni, i rullstol, med hörselskada eller synnedsättning.

20 år med Bolibompa

Johan AnderbladJohan har förutom radio arbetat som programledare i barnprogrammet Bolibompa i cirka 20 år. Och det är egentligen i den världen han känner sig hemma. I sitt nya jobb som läsambassadör hoppas han dra nytta av det och hitta lite annorlunda vägar än de tidigare läsambassadörerna:

– Jag vill använda min erfarenhet av ljud och bild. Min strategi är att utnyttja kanaler som redan finns. Besöka de populäraste bloggarna, poddarna och unga youtubers i deras egna program. Nå ut till deras fans … Helt enkelt få ungdomarnas favoriter att fundera kring läsning och sprida genom dessa, säger Johan.

Inger Källström, barnbibliotekarie på MTM, var en av dem som satt i Kulturrådets jury och utsåg Johan Anderblad till läsambassadör i två år. Hon bekräftar att detta var något juryn uppskattade:

– Vi tyckte att det härliga var att du ville komma med någonting nytt. Jag tror på det där att man ska ut och verka där män-niskorna finns och i viss mån gå utanför biblioteken.

"Jag var deras kompis"

Trots ambitionen att hitta nya sätt att nå ut har Johan Anderblad besökt flera bibliotek sedan han tillträdde. Han var redan inbokad för att prata om sin bokserie Bojan.

– Titeln som läsambassadör var starkare än jag trodde. De jag besöker vill att jag ska prata om det också och folk från flera generationer kommer och lyssnar. Vissa vuxna kommer fram och berättar hur mycket jag betytt för dem i barndomen och att jag var deras kompis. Det är fint, säger han.

– Jag märker att det finns ett behov av det här traditionella som läsambassadören också står för eftersom många hör av sig och vill att jag ska komma till dem. Och det kan jag förstå. De kanske har jobbat med ett läsprojekt i flera år och plötsligt får de besök av läsambassadören och så uppmärksammas det i lokal press.Just det här med att nå ut lokalt lockar Johan. Han hoppas nå ut via lokala radiostationer som P4.

– Jag vill vara där vanliga människor är, vill helst inte säga så, kanske vara där ovanliga människor är? Jag vill att det ska handla om läsning och inte specifikt om den senaste boken.

Känns bokdelen okej för dig att prata om?

– Absolut. Jag har aldrig varit med på bokcirklar eller varit på Bokmässan förr men är allätare. Jag älskar att läsa och brukar läsa en bok ur Marcel Proust-sviten varje sommar, jag läser deckare … Jag är en stor bokfantast och läser varje dag, så klart. Jag brukar hålla på med tre böcker samtidigt.

Det ska bli spännande att följa Johan de här åren och se vad han åstadkommer. Han avslöjar att han håller på med en ”crazy-lista” över saker han vill göra men att den än så länge är hemlig.

– Humor, glädje och lite galenskap är vad jag vill tillföra läsambassadörskapet.

Artikeln är hämtad ur Läsliv nummer 4, 2017. Beställ tidningen gratis - eller ladda hem den som pdf.

Mer information

 

Läsambassadörerna

Johan Anderblad är den fjärde läsambassadören efter författaren Johan Unenge, författaren Johanna Lindbäck och läraren och läroboksförfattaren Anne-Marie Körling. Kulturrådet utser läsambassadören som sitter i två år.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)