Bild på programledarna i radiostudion

Popcorn – ett mysigt koncept

Finns det något bättre än att hitta sin egen plats i tillvaron? De spralliga programledarna Lina och Linus bjuder in barn och unga med synnedsättning att delta i deras ”mysiga klubb” där de tillsammans skapar innehållet i taltidningen Popcorn.

TEXT SARA LAFOLIE,  FOTO CARINA GERDIN

En gång i månaden reser Linus Forsberg från Jönköping till Stockholm för att tillsammans med Lina Lundgren spela in taltidningen Popcorn. I köket på Munck produktionsbolag laddar de två programledarna genom att poppa popcorn – förstås – innan de riggar mikrofonerna i den lilla inspelningsstudion. Energin är snabbt på topp. Här är två programledare som gärna brister ut i sång, skojar och överraskar varandra medan de guidar lyssnarna mellan alla förinspelade inslag. Den ene tar ton och den andre hakar på, både i prat och i sång.

− Vi har ett manus med hållpunkter, men vi svävar alltid iväg på många, långa, kantiga och knasiga sidospår. Man vet aldrig vart vi landar! säger Lina.

− Det blir mer levande så och jag tror också att det blir mycket roligare att lyssna på, säger Linus.

Beskriv Popcorn med tre ord!

− Glatt! Aktuellt! Mysigt! utropar Lina.

− Kreativt, varierande, intressant! säger Linus.

Skylt med texten InspelningÄven allvarliga ämnen

I Popcorn finns nästan allt man kan önska sig om man är mellan 6 och 18 år: reportage, kändisträffar där lyssnare träffar sin idol, personporträtt, musik, sketcher, högläsning och boktips ...

− Men allt är ju inte tjo och tjim. Ibland diskuterar vi allvarligare ämnen och då försöker vi göra det så tydligt som möjligt, så att alla ska kunna hänga med. En annan lite allvarligare del är ”våga fråga” där lyssnarna kan fråga precis vad de vill och får proffsiga svar från en kurator, säger Lina.

Lina är den programledare som åker ut på reportage över hela landet. Vad är speciellt med reportagen i Popcorn?

− Popcorn är ju både som ”reportage är mest” men även väldigt speciellt för att det riktar sig till en väldigt smal målgrupp. Vi har drygt 65 prenumeranter, så det blir ju väldigt nära. Reportagen är gjorda ur en synnedsättningsvinkel, men handlar inte primärt om synnedsättning. Det handlar om personer, aktiviteter och vardagliga grejer, sådant som rör alla människor varje dag, oavsett seendegrad, berättar Lina.

Finns det något reportage som du minns särskilt?

− I förrförra numret var jag på utställningen ”Kännbart” på Scenkonstmuseet i Stockholm. Det är en utställning av och med personer med dövblindhet. Själva utställningen utmanar alla sinnen, inte bara synen. Det låter, doftar, känns på utställningen. Det försökte jag fånga i ett reportage då jag fick lägga mig i en 700 (!) år gammal ask (trädet) som hade strängats med stora strängar. Jag hade ögonbindel och öronskydd. När man spelade på strängarna vibrerade hela asken, det kom dova, coola toner, det doftade trä… Ja, det var verkligen kännbart!

Ett kul brev i brevlådan varje månad

En stor del av Popcorns innehåll formas av lyssnarnas önskemål och deras interaktivitet. Lyssnare kan exempelvis ringa in och sjunga ett bidrag till ”mellopopcorn” eller önska en låt:

− Vi har precis börjat skriva låtar till våra ”poppisar”. De får helt enkelt ringa in och berätta hur det är att missa bussen eller om ett husdjur som fyller år - så skriver och sjunger vi en låt om det. Det kan handla om VAD som helst. ”Poppande låtar” kallar vi det inslaget, berättar Lina.

Linus och LindaVem väljer musiken i programmet? Är det er favoritmusik?

− Det är jag som väljer musiken. Jag försöker att följa det som är trendigt och slänga in lite oväntade inslag. Såhär i ”Så Mycket Bättre”- tider är det ju tacksamt att slänga in en och annan tolkning. I vår när det är schlageryra kan man räkna stenhårt med mycket mello! Om lyssnarna önskar låtar kommer de också med, förstås, säger Lina.

Varför ska man prenumerera på Popcorn?

− Man får så mycket tråkig post numera. Vill man vara säker på att åtminstone få ett kul brev i brevlådan varje månad ska man absolut prenumerera på Popcorn! För Popcorn är som en mysig liten klubb där vi tillsammans har roligt och skapar bra innehåll, säger Lina.

− Ja, Popcorn är nog ett av Sveriges mysigaste koncept, instämmer Linus.

Om Lina Lundgren

Ålder: 26 år
Bor: I Tyresö utanför Stockholm
Gör: Radioproduktion på Sveriges Radio och Munck produktionsbolag
Gillar: Lina älskar mat och schlager. För prick 2 år sedan blev Lina vegan: ”Jag har aldrig mått bättre eller ätit godare mat och är så lycklig över alla söta små djur som jag inte ätit upp”.
Övrigt: Som person är Lina sprallig: ”Jag tycker det är tråkigt att ha tråkigt och vara sur, så därför är jag nästan alltid glad!”

Om Linus Forsberg

Ålder: 20 år
Bor: i Jönköping
Gör: Ordförande för Unga med Synnedsättning, programledare i Popcorn, och musiker.
Övrigt: Linus är en glad person som gillar att utmana sig själv. Han både sjunger och skriver egen musik.

Om Popcorn

Popcorn är en taltidning för dig som är barn eller ung och har en synnedsättning. I tolv nummer per år hittar du reportage, musik, idoler, boktips och mycket annat.

Tidningen har två delar, en för dig som är 6-12 år och en för dig som är 13-18 år. Som prenumerant får du varje nummer på en CD-skiva i brevlådan eller med mejl.

Att prenumerera kostar ingenting för dig som är under 18 år. E-posta pren@mtm.se eller ring 08-580 02 720.

Reportaget är hämtat ur Läsliv nummer 4, 2017. Här hittar du hela tidningen att beställa eller ladda hem.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)