Uppmärksamma all läsning på världsbokdagen

I samband med Världsbokdagen den 23 april står självklart boken i centrum. Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, vill därför slå ett slag för talböcker, lättlästa böcker och punktskriftsböcker.

– Alla har rätt till läsning, inte minst barn och ungdomar. Vi är olika, tycker olika och har olika smak. Det gäller även böcker och läsning. En del är fantasynördar, andra går igång på tabeller om fotboll och somliga vill gråta ut tillsammans med huvudkaraktärerna i en hopplös kärlekshistoria, säger Ingrid Källström, barnbibliotekarie på MTM.

MTM har i uppdrag att tillgängliggöra litteratur så att personer som behöver får möjlighet att läsa på det sätt som passar dem bäst. Behovet kan variera beroende på vilken typ av text det gäller och behöver inte vara lika i varje lässituation. Enligt FN:s konvention om barns rättigheter, Barnkonventionen artikel 17, har barn rätt till barnlitteratur. Och produktion och spridning av barnlitteratur ska uppmuntras. Enligt artikel 31 har barn rätt att delta i det kulturella och konstnärliga livet. Det innebär att vi måste erbjuda olika, lämpliga och anpassade möjligheter att läsa för barn och unga.

– Vi är i dag på god väg att lyckas nå barn och unga med vårt erbjudande av anpassad litteratur, Idag har MTM en samling av talböcker, punktskriftsböcker och lättlästa böcker som består av drygt 120 000 titlar, varav ca 20 000 är barn- och ungdomslitteratur, säger Ingrid Källström. – Att kunna dela en gemensam läsupplevelse och delta i det gemensamma samtalet är ett sätt att förebygga utanförskap och verka för inkludering och demokrati. Förra året fördubblades nedladdningen av talböcker bland barn och ungdomar via det digitala biblioteket Legimus. Det är ett fantastiskt resultat och ett bevis på att läsning på alternativa sätt än den trycka boken i original är oerhört angeläget, säger Roland Esaiasson, generaldirektör, MTM.

Världsbokdagen instiftades av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten.

Mer information om litteratur i olika format finns på webbplatserna legimus.se och mtm.se.

För ytterligare information, kontakta:

Ingrid Källström, barnbibliotekarie, Myndigheten för tillgängliga medier.
Telefon: 08-580 02 706
E-post: ingrid.kallstrom@mtm.se

Roland Esaiasson, generaldirektör, Myndigheten för tillgängliga medier
Telefon: 08-580 02 750
E-post: roland.esaiasson@mtm.se

För pressfoto, gå till MTM:s pressrum (öppnas i nytt fönster)

Myndigheten för tillgängliga medier är en statlig myndighet vars uppdrag är att ge människor med läsnedsättning tillgång till de medier de behöver på det sätt som passar dem. MTM:s vision är ett samhälle där alla medier är tillgängliga.

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)