Bild på8 Sidor.se

Nyhetstidningen 8 Sidor - 20 år på webben

Den lättlästa nyhetssajten 8sidor.se fyller 20 år. Då, hösten 1997, var 8 Sidor en av de första tidningar i landet som publicerade dagliga nyheter på nätet. Idag är sajten mycket omtyckt av sina läsare och har också prisats för sin digitala journalistik med fokus på tillgänglighet.

– För oss var det självklart. Vi tänkte att lättlästa nyheter måste finnas överallt, även på internet. Och lätta nyheter måste vara lika snabba och enkla att hitta som andra nyheter, säger Mats Ahlsén som var chefredaktör för 8 Sidor när sajten startade. 

Två miljoner besök 2016

I dag har 8sidor.se vuxit. Sidan har fler avdelningar och ett stort arkiv med gamla artiklar. 8sidor.se får också alltfler läsare. Under 2016 hade sajten över två miljoner besök. En nyligen genomförd undersökning visar dessutom att sajten är mycket omtyckt av sina läsare. Läsarna är också engagerade, de stannar länge på sajten och läser ofta flera artiklar. Majoriteten av läsarna är personer med annat modersmål som använder sajten för att både lära sig svenska och vad som händer i samhället.

Även Alla väljare

Nu finns dessutom finns Alla Väljare, 8 Sidors sajt om politik. Alla Väljare startade 2010 och har nu daglig bevakning av politiska nyheter på lätt svenska. På sajten finns det information om partierna, det politiska systemet och hur det går till att rösta. Nu fortsätter utvecklandet av sajterna, inte minst inför valåret 2018.

– Det är viktigt för demokratin att alla kan förstå vad som händer i politiken. Politiker är ofta ganska dåliga på att prata begripligt. Vi reder ut vad de egentligen säger, utan att förenkla verkligheten. Politiken måste bli tillgänglig för fler så att fler röstar och är engagerade i valet, säger Moa Candil som är redaktör för Alla väljare.

Med sina 20 år på nätet har 8 Sidor en lång tradition att falla tillbaka på. År 2001 utsågs 8sidor.se till en av de viktigaste nyhetssajterna av tidningen PC Format. År 2014 fick 8 Sidor priset Årets Medieorm för sin digitala journalistik. 

Vill du veta mer? Kontakta:

Bengt Fredrikson, chefredaktör 8 Sidor
Telefon: 076-540 28 63, E-post: bengt.fredrikson@8sidor.se
Karin Husberg, pressansvarig MTM
Telefon: 076-540 28 18, E-post: karin.husberg@mtm.se

Ladda hem en skärmdump från 8Sidor.se

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)