Pressmeddelanden

Här kan du ta del av MTM:s pressmeddelanden.

 • MTM lyfter tillgänglighet under Almedalsveckan

  På söndag inleds Almedalsveckan! För oss på Myndigheten för tillgängliga medier är det viktigt att medverka i sammanhang där vi kan lyfta frågor som ligger oss varmt om hjärtat. Vi är därför väldigt glada över att delta och den 5 juli arrangerar vi två programpunkter med fokus på tillgänglig läsning och tillgänglig demokrati.

 • Lättläst om ensamhet och gemenskap av Johan Werkmäster

  Humor, värme och vemod blandas i nya boken Det får duga med en katt, av den uppskattade lättlästförfattaren Johan Werkmäster. I boken möter vi Sonja som känner sig ensam och längtar efter sällskap. Johan Werkmäster berättar en varm och underhållande historia om längtan efter gemenskap.

 • Romantik på gruppboendet Bofinken i ny bok

  Nu kommer den efterlängtade uppföljaren om gänget på gruppboendet Bofinken. Författaren Ann Gomér bjuder i sin nya bok ”Älskar, älskar inte” på kärlekstrassel med humoristiska förvecklingar och ett lyckligt slut.

 • En modernare taltidningstjänst ska locka fler läsare

  I en översyn av taltidningsverksamheten föreslår Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) en rad förändringar som syftar till att göra taltidningen mer relevant för fler läsare. Dessutom ges förslag för att öka den allmänna tillgängligheten till information och nyheter i samhället, så att fler kan ta del av innehållet från dessa källor direkt och på sikt minska behovet av en särlösning som taltidningen.

 • Ny bok från LL-förlaget ger alla gröna fingrar

  Odlingsintresset har ökat enormt och allt fler vill nu sätta fingrarna i jorden. Men för den som varken har trädgård eller förkunskaper och som dessutom har en bristande läsförmåga kan tröskeln för att komma igång kännas hög. Det vill Bella Linde och Lena Granefelt råda bot på med sin nya lättlästa bok ”Odla grönsaker inne”, som nu kommer ut på LL-förlaget. Med bildstöd och enkla instruktioner som man följer steg för steg är tanken att alla ska kunna odla hemma.

 • En feelgoodbok speciellt till äldre läsare med demens

  Först ut på LL-förlaget i år är ”Sköna Maj” av Eli Åhman Owetz – en feelgood proppfull med nostalgi som släpps den 28 januari. Det unika med boken är att den är skriven med en alldeles speciell målgrupp i fokus, nämligen personer med demens. En grupp det ofta skrivs böcker om – men sällan för.

 • "Att vara frivillig högläsare ger så mycket tillbaka"

  Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har utsett Sebastian Åkesson i Karlskrona till Årets läsombud 2020. MTM utser Årets läsombud sedan 2012, och utmärkelsen går till ett läsombud eller en frivillig högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorg.

 • De får Läsguldet 2020: Inspirerar andra som inte ser att våga baka och laga mat

  Hur lagar man mat när man inte ser? Det var frågan som Martin von Knorring och Eva Fridh ställde sig och som blev startskottet till en kokbok för att inspirera personer med synnedsättning att börja laga mat. Genom att dela med sig av kunskap och tips hoppas de att fler ska våga baka och laga mat, och de belönas nu med Läsguldet 2020 för sitt arbete med boken.

 • Regeringsuppdrag till MTM: Hur kan taltidningsverksamheten omfatta fler och nya former av nyhetsmedier?

  Regeringen har gett Myndigheten för tillgängliga medier, MTM i uppdrag att göra en översyn av taltidningsverksamheten. Målet är att kunna tillgängliggöra fler allmänna nyhetsmedier, inklusive medier i nya och kommande former.

 • Marie Hillblom ny chefredaktör på 8 Sidor

  Efter sommaren tillträder Marie Hillblom som ny chefredaktör och ansvarig utgivare för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor. Hon kommer närmast från en tjänst som reporter inom Hakon Media och har ett förflutet som chefredaktör och ansvarig utgivare för Katrineholms-Kuriren och numera nedlagda Tidningen Folket.

 • Välkommen till utdelningen av priset Årets läsombud 2019

  Agneta Json Granemalm i Ljungby är utsedd till Årets läsombud. Priset delas ut den 19 juni kl 13.30 på Ljungby bibliotek. Media är välkommen på utdelningen.

 • Ny rapport: Bildbeskrivningar för tillgänglighet

  Vilka utmaningar och problem uppstår när man skapar bildbeskrivningar? Hur skapar man bildbeskrivningar som är korta och läsvänliga, som ger förståelse och inte belastar läsaren? Det är några frågor som forskaren Jana Holsanova har försökt svara på i rapporten "Bildbeskrivning för tillgänglighet; Riktlinjer, forskning och praktik".

 • Samverkansavtal för stöd till personer med funktionsnedsättning mellan MDH och MTM

  Den 12 februari startade ett nytt samverkansavtal mellan Mälardalens högskola (MDH) och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM ). Syftet med avtalet är att vidareutveckla samarbetet mellan organisationerna när det gäller att utveckla stöd till personer med funktionsnedsättning.

 • Projektet "Unga läser för gamla" i Gottsunda gratuleras till Läsguldet

  Läsguldet är MTM:s nya tillgänglighetspris. Det uppmärksammar personer, organisationer eller institutioner som på ett utmärkt sätt skapar möjlighet för personer med läsnedsättning eller med nedsatt läsförmåga, att läsa på sina villkor.

 • Läsombud inom daglig verksamhet i Östhammar får pris

  Bitte Sahlström, läsombud inom daglig verksamhet i Östhammar får det nationella priset Årets läsombud för att hon envist kämpat för att personer med intellektuella funktionsnedsättningar ska få tillgång till lättläst litteratur och nyheter. Priset delades ut den 26 juni av David Södergren Medin från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

 • Public service-utredningens bedömning: 8 Sidor bör inte vara en del av public-service

  Public service-utredningen bedömer att den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor inte ska ingå i public service. Detta innebär i nuläget att 8 Sidor fortsätter att vara en del av MTM.

 • MTM och Blomquist & Co vinner internationellt filmpris

  Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och kommunikationsbyrån Blomquist & Co vinner guld på en av världens största mediefestivaler, World Media Festival i Hamburg. Priset är i kategorin Advertising: Public Service Announcements. För produktionen stod Crisp film.

 • Läskiga Lättpocket av kända författare

  I serien Lättpocket ger LL-förlaget ut bra berättelser i ett litet behändigt format. Vårens tema är skräck och författarna är John Ajvide Lindqvist, Jack Werner, Madeleine Bäck samt Viveca & Camilla Sten.

 • Stäng inte ute väljare som vill rösta

  I ett gemensamt debattinlägg i Dagens samhälle idag skriver generaldirektörerna för Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och Myndigheten för delaktighet, MFD, om vad som krävs för att öka valdeltagandet bland personer med funktionsnedsättning och utrikes födda.

 • Läsguldet – MTM:s tillgänglighetspris

  Läsguld är när personer med lässvårigheter kan läsa på sina villkor, som lättläst, punktskrift, tal, tecken eller annat. Det anser Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, som nu instiftar priset Läsguldet där man vill lyfta goda insatser för att göra läsning tillgänglig för fler. Nu är det dags att nominera sina favoriter.

 • Bristande tillgång till läromedel för elever med funktionsnedsättning

  Många elever och studerande med funktionsnedsättning får inte de tillgängliga läromedel och den tillgängliga kurslitteratur som de behöver, vilket hindrar dem från att få en likvärdig utbildning. Det visar en översyn som idag överlämnas till regeringen från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM.

 • Mer forskning om tillgänglig läsning behövs

  Tvärvetenskaplig forskning och kritiska studier av tillgängliga medier behövs. Det visar en färsk genomgång av de senaste tjugo årens forskning om användningen av tillgängliga medier som Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har initierat.

 • Talböcker på arabiska möjligt genom nordiskt samarbete

  25 nya talböcker på arabiska för barn och vuxna är resultatet av ett unikt nordiskt samarbete. I samband med att de nordiska länderna tagit emot allt fler arabisktalande asylsökande har behovet av talböcker på arabiska ökat. Därför har Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, samarbetat med motsvarande organisationer i Norden för att öka tillgången.

 • Högläsare på äldreboende i Ystad får pris

  Ingeborg Albrecht i Ystad är ”Årets läsombud” enligt Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Hon vinner priset för att hon är en dedikerad högläsare som skapar en viktig stund för äldre och personer med demens. Priset delades ut på Ystads bibliotek den 16 juni.

 • 8 Sidor – Sveriges mest tillgängliga tidning

  I mer än trettio år har tidningen 8 Sidor publicerat nyheter på lättläst svenska så att så många som möjligt ska kunna hänga med i och vara delaktiga i världen omkring dem. Nu blir 8 Sidor ännu mer tillgänglig - sedan några veckor finns tidningen också i punktskrift.

 • Ny tjänst för tillgängliga medier

  Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och Axiell Media lanserar tillsammans tjänsten MTM Direkt för att effektivisera arbetet med produktion av tillgängliga medier för personer med läsnedsättningar.

 • MTM ger pris till Göteborgs universitetsbibliotek

  MTM:s tillgänglighetspris, Amypriset, går i år till Lässerviceverksamheten vid Göteborgs universitetsbibliotek för deras arbete med att hjälpa studenter med läsnedsättning att få tillgång till talböcker och annan tillgänglig teknik. Priset delades ut den 22 september på Bokmässan av Magnus Larsson, generaldirektör på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

 • MTM har delat ut pris till Årets läsombud

  Ingrid Jonsson från Rudenschöldsgatans gruppbostad i Lidköping är Årets läsombud. Priset delades ut av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, onsdagen den 22 juni på Lidköpings stadsbibliotek.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)