Göran Greider om taltidningar och jämlikhet

Ny teknik för jämlikhet!

Det är morgon och jag läser tidningen. Det har jag gjort sedan jag var tonåring. När jag var liten började jag alltid läsa tidningen bakifrån; de roliga notiserna stod alltid på sista sidan i Katrineholms-Kuriren. Sen kollade jag in sporten för att se om det stod något om mina målvaktsinsatser i Vingåker IF:s pojklag. Dagspressen är i kris, sägs det hela tiden. Och det är sant. Men ibland undrar jag om det inte snarare är samhället självt som är i kris som inte riktigt vill veta av tidningarnas betydelse längre. Utan tidningar - inga djuplodningar i tiden.

Men alla kan inte läsa en tidning. Därför att de inte ser texten. Men de vill ta del av innehållet och känna sig som alla andra medborgare. Ny och bättre teknik kan ibland röja nya vägar för jämlikheten. Att så många dagstidningar nu går att lyssna på via talsyntes - och en talsyntes som bara blir bättre och bättre - är ett stort framsteg för demokratin och jämlikheten. Dala-Demokraten finns nu på talsyntes.

Fantastiskt! Och även en massa twittrares små budskap till världen - bland annat mina egna - finns nu som talsyntes! Det betyder att jämlikheten tar ett litet språng.

Göran Greider
Chefredaktör Dala-Demokraten.

Läs mer om de nya taltidningarna på taltidningarna.se.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)