Bild på Henrik Bromander
Bild: Julia Lindemalm

Henrik Bromander gör debut på lättläst

Henrik Bromander är författare, serietecknare och dramatiker. Han är verksam i Malmö och nu aktuell med den lättlästa feelgoodboken "En dag i paradiset". Det är en av fyra relationsberättelser med varm och positiv känsla i serien Lättpocket, som ges ut av LL-förlaget i höst.

Hur kom det sig att det blev feelgood den här gången?

– Det var faktiskt ett önskemål från förlaget att novellen skulle gå åt det snällare hållet, även om den självklart kunde innehålla mörker också, precis som livet är. Men jag tyckte att det var en kul utmaning, och det kändes fint att få skriva ett lyckligt slut. Det kanske blir fler feelgoodberättelser av mig framöver…

– Det var en idé jag haft ett tag, som jag tidigare funderat på att göra som tecknad serie. Jag har hört mycket berättelser från kompisar som varit inne i arbetslöshets- och jobbsökarkarusellen, om hur absurt det ofta kan vara. Så jag ville skriva en berättelse som utspelar sig i den världen. Sedan är jag fascinerad av udda vänskaper, där personerna som är ganska olika men ändå lite lika finner varandra mot alla odds.

EOmslagn dag i paradiset är ju din första bok på lättläst – hur var det att skriva lättläst?

Det var jättekul! På något sätt kände jag mig van från sättet att berätta på i serier. Där jobbar man också med ett lite förenklat språk som inte får vara för långt och avancerat för att det ska få plats i pratbubblor och så vidare. Så det var en väldigt kort startsträcka. Sedan fick man ju tänka extra noga på språket när man skrev, vokabulär och ordföljd och så, men sånt tycker jag bara är kul. Jag är lite grammatiknörd.

Vad skriver du på just nu?

– Just nu lägger jag sista handen vid min nästa roman, som handlar om en elöverkänslig kvinna i Göteborg. Och så ritar jag på en ny serieroman också.

Blir det mer lättläst?

– Jag kan absolut tänka mig att skriva mer framöver, det enda är att få tiden att räcka till. Jag har många idéer och för lite tid, men det kanske är ett lyxproblem, avslutar Henrik Bromander.

Text: Sofia Ehleskog

Boken i LL-förlagets bokhandel

Provläs några kapitel i boken

Mer information

 

Fakta Lättpocket

Lättpocket är LL-förlagets benämning på bra berättelser i ett litet behändigt format. Det här är perfekt läsning för dig som inte har så mycket ork eller tid, men som vill läsa en välskriven berättelse. I höst ger vi ut fyra Lättpocket på temat feelgood. I våras var temat istället skräck. LL-förlaget har ett 30-tal lättpocket i sin utgivning.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)