Bild med mycket folk på mässan
Foto: Niklas Maupoix

Bokmässan 2019

Vi kommer att medverka i seminarier, på scener och ha aktiviteter i LL-förlagets och 8 Sidors monter C05:20. Programmet nedan kommer att fyllas på efter hand.

Till bokmässans hemsida (öpnnas i nytt fönster)

Allmän och lika läsrätt

Torsdag 26 september, kl 11:00-11:45 (ingår i Skolspåret)
Rum för bibliotek, F4

Talböcker och lättlästa böcker kan skapa bättre förutsättningar för elever att nå målen med sin utbildning. Mångspråkiga och tillgängliga medier i klassrummet bidrar till inkludering och ökar toleransen för skillnader när det gäller språk och läsning. Möt två perspektiv, lärarens och skolbibliotekariens, i ett samtal om elevens rätt att läsa på det språk och i det format som hen behöver.

Medverkande

Maria Samuelsson, lärare, Cilla Dalén, skolbibliotekarie, och Jenny Edvardsson, lärare. Moderator: Malin Elgborn, MTM.


MIK som motståndskraft för alla

Torsdag 26 september, kl 11:00-11:45
Rum för mediefrågor, F5

Begrepp som fake news och faktaresistens har blivit vardag. Felaktig eller starkt vinklad information sprids för att skapa oro och splittring. Varje dag utsätts unga, politiker, journalister och andra för hat och hot på nätet. Behovet av stärkta medie- och informationskunskaper som motståndskraft växer.

Medverkande

Carl Heath, särskild utredare, Anette Novak, Statens medieråd, Torbjörn Bredin, TCO, Carina Milde, Arbetets museum, Anne Stigell, MTM, och Per Jagemark, Västra Götalandsregionens Idrottsförbund, samtalar om hur arbetet kan nå alla medborgare. Moderator: Matilda Westerman, författare.


Inclusive publishing når fler

Torsdag 26 september, kl 17:00-17:45
Rum för mediefrågor, F5

Efter att ha digitaliserat försäljningskanalerna, digitaliseras nu även konsumtionen av böcker. Författare och förlag har möjlighet att nå ännu fler. Hur kan branschen göra sina produkter tillgängliga för människor med funktionsnedsättningar? Vad är företagens nästa steg? Och när når vi målet: tillgänglighet för alla?

Medverkande

Magnus Larsson, Myndigheten för tillgängliga medier, Camilla Silfvenius, Nextory, Eva Houltzén, Axiell Media, Anna Torsteinsrud, Bonnierförlagen och Lars Wallin, Colibrio. Moderator: Fredrik Karlsson, MTM.


Så når vi fler – att skapa förutsättningar för tillgänglig läsning

Fredag 27 september, 09.40-10.00
Biblioteks- och berättarscenen

Under två år har de regionala biblioteksverksamheterna i Östergötland, Värmland, Dalarna, Gävleborg och Uppsala tillsammans med MTM drivit metodutvecklingsprojekt, för att bättre nå ut med tillgängliga medier inklusive taltidningar till alla som behöver dem. I idéskriften "Så når vi fler" samlas erfarenheter och goda exempel.

Medverkande

Lillemor Engholm Guy, Region Östergötland och Tobias Willstedt, MTM


Mobergs utvandrarepos – nu på lättläst svenska

Fredag 27 september, 11.20-11.40
Biblioteks- och berättarscenen

Vilhelm Mobergs böcker om Karl Oskar och Kristina som utvandrar till Minnesota har blivit ett av våra främsta nationalepos, som år efter år lockar nya läsare. Johan Werkmäster, en av Sveriges mest erfarna återberättare till lättläst, har arbetat om de två sista delarna i sviten till lättläst svenska. Hur gör man för att få den lättlästa texten att behålla verkets ursprungliga karaktär? Vad är de största utmaningarna, och vad är mest inspirerande?

Medverkande

Johan Werkmäster i ett samtal med Jens Liljestrand, Expressens kulturredaktör, som också skrivit Mannen i skogen – En biografi över Vilhelm Moberg.


Lättläst – som poesi när den funkar

Fredag 11.30-11.50
Café Skriva

Lina Forss och Henrik Bromander har gett ut böcker i olika genrer, nu har de debuterat som lättläst-författare. Hur får du fram känslor och stämningar med ett enklare språk och färre ord? Vilka utmaningar innebär det lättlästa skrivandet, finns det likheter med "kondenserade genrer" som poesi och serier?

Medverkande

Lina Forss, Henrik Bromander, Andreas Palmaer (moderator)


Att mötas över nationsgränser och odlingsbäddar

Fredag 27 september, kl 14.00-20
Grön scen

Sverige är ett land med långa, kalla och mörka vintrar. Somrarna är korta men har ljusa och väldigt långa dagar. För att odla grönsaker i Sverige behöver du därför kunna några knep. Bella Linde och Lena Granefelt har gjort en bok med många tips!

Medverkande

Bella Linde och Lena Granefelt, moderator: Gunnel Carlson


Tillgänglig läsning för alla

Fredag 27 september, kl 14:00-14:45
Rum för bibliotek, F4

Biblioteken möter utmaningar kring demokrati, delaktighet och digital teknik. Hur kan vi göra litteratur och nyheter tillgängliga för alla, oavsett funktionsförmåga? Kan digitaliseringen ge nya möjligheter? MTM har samarbetat med biblioteken i Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Stockholm och Östergötland för ökad kunskap om tillgänglig läsning och nya målgrupper. Lärdomar?

Medverkande

David Södergren Medin, Stockholms regionbibliotek/MTM, Anette Helgesson, Bollnäs bibliotek och Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek. Moderator: Tobias Willstedt, MTM.


Liten känslig sagostund – högläsning för ögon, öron och fingrar

Lördag 28 september, kl 12.30-12.50
Barnsalongen

En bok kan läsas med flera sinnen. Taktila bilder och punktskrift upplever man med känseln genom att läsa med fingrarna. Kom och upptäck hur det känns!

Medverkande

Ingrid Källström, MTM


Utvandrareposet lättläst

Söndag 29 september, 12.00-12.25
De litterära sällskapens scen

Arrangörer: Vilhelm Moberg-sällskapet

Vilhelm Mobergs böcker om Karl Oskar och Kristina som utvandrar till Minnesota har blivit ett av våra främsta nationalepos, som år efter år lockar nya läsare. Johan Werkmäster, en av Sveriges mest erfarna återberättare på lättläst, har arbetat om de två sista delarna i sviten till lättläst svenska. Hur gör man för att få den lättlästa texten att behålla verkets ursprungliga karaktär? Vad är de största utmaningarna, och vad är mest inspirerande?

Medverkande

Johan Werkmäster, författare och Ingrid Nettervik, Vilhelm Mobergsällskapet

 

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)