MTM:s seminarier 2017

Vi har sex seminarier under Bokmässan i Göteborg. Missa inte!

Följ MTM inför och under Bokmässan på Facebook och Twitter. Använd gärna #lässinnen.

Torsdag 28/9 kl. 14.00 – 14.45

Gillar du inte att läsa? Välkommen till biblioteket!

Läsning måste ske på läsarens villkor. Hur skapar vi bra förutsättningar för läsning från början och hur fångar vi upp dem som fått en dålig start i mötet med boken?

Om detta samtalar Fia Idegård, bibliotekarie som arbetat mycket inom skolbibliotek, Ulla Bohman, Myndigheten för tillgängliga medier, MTM samt Victoria Klaiber Svensson, kulturstrateg och Britt Dahlström, bibliotekarie från Ulricehamns stadsbibliotek som arbetat med projektet ”Läsmuskler”.

Samtalet leds av Anders Mildner från Altitude Meetings, som bland annat startat README-konferensen samt Malmö Litteraturfestival. Seminariet inleds med en personlig betraktelse av programledaren Nassim al Fakir som berättar om sina erfarenheter av läsning. Seminariekort krävs.

Anders Milder och Nassim al Fakir, foto: Mehdi Bagherzadeh (Nassim)Anders Milder och Nassim al Fakir, foto: Mehdi Bagherzadeh (Nassim)

 

Torsdag 28/9 kl. 16.00 – 16.20

Sex och samlevnad för unga nyanlända

Nyanlända ungdomar har ofta bristande kunskaper om kroppen och om sin sexualitet. De behöver vägledning för att bättre förstå värderingar, lagar och språk.

Inti Chavez Perez är expert på frågor om sexualupplysning och författare till boken Jag och du, en sexbok för nyanlända unga. Boken finns både på enkel svenska och arabiska. Här samtalar Inti med Vesna Prekopic, journalist. Seminariekort krävs.

Inti Chavez Perez, foto: Anna Svanberg
Inti Chavez Perez, foto: Anna Svanberg

 

Torsdag 28/9 kl. 16.00 – 16.20
Scenen Hälsa & Livsstil i E-hallen. Inget seminariekort krävs.

En talande tidning – för hälsans skull

"Jag fick morgonstunden tillbaka". När man blir äldre och synen sviktar eller man får andra problem som gör det svårt att läsa sin morgontidning som man är van vid, finns dagstidningen som taltidning. Att kunna fortsätta hänga med i samtalen och känna delaktighet är viktigt för hälsans skull.

Eva-Lena Johansson som arbetar med taltidningar på Östgöta Media träffar ofta läsare som berättar om hur viktig dagstidningen är – vare sig man läser den i papper eller som taltidning! Här berättar hon allt ni behöver veta om taltidningen och hur den fungerar.

Eva-Lena Johansson

 

Fredag 29/9 kl. 10.30 – 10.50
Scenen Hälsa & Livsstil i E-hallen. Inget seminariekort krävs.

Högläsning med rekvisita fångar läsarna

Med hjälp av rekvisita görs högläsningen mer engagerande. Hur kan man använda bilder, musik, föremål och doft för att förstärka läsupplevelsen? Seminariet riktar sig till dem som läser högt inom LSS- och äldreomsorg, men också till dem som läser för barn och i allmänna sammanhang.

Bibliotekarien och högläsningsinspiratören Yvonne Eriksen och Catharina Kåberg från MTM lockar till skratt och ger konkreta tips. Efter seminariet är du välkommen att träffa Yvonne Eriksen och MTM:s läsombudsgrupp i vår monter C05:03, kl. 11.00 11.30.

Yvonne Eriksen på scenenYvonne Eriksen, foto: Catharina Kåberg

 

 Fredag 29/9 kl. 13.30 – 13.50

2 x Sara får SFI att blomma

Flera av LL-förlagets författare är också SFI-lärare. De har en oumbärlig erfarenhet av mötet med eleverna, de olika utmaningarna i klassrummet och en god känsla för det enkla och tydliga språket.

Två av våra mest uppskattade författare Sara Lövestam och Sara Wadell samtalar om sitt skrivande tillsammans med LL-förlagets redaktör Andreas Palmaer. Seminariekort krävs.

Sara Wadell, foto: Anna Svanberg - Sara Lövestam, foto: Sara Appelgren
Sara Wadell, foto: Anna Svanberg - Sara Lövestam, foto: Sara Appelgren

 

Lördag 30/9 kl. 13.00 – 13.20

Flykten från Afghanistan till Dalarna

Hur skriver man om svåra upplevelser på ett nytt språk? Som tioåring lämnade David Mohseni sin familj och sitt hem i Afghanistan. Efter fyra års flykt kom han till Sverige. Han har skrivit boken Ligger Sverige i Iran, en berättelse om den mödosamma flykten.

Vesna Prekopic, journalist, samtalar med David Mohseni och pedagogen Lennart Allin. Seminariekort krävs.

David Mohseni, foto: Lena Boqvist
David Mohseni, foto: Lena Boqvist

Följ MTM under Bokmässan på Facebook och Twitter. Använd gärna #lässinnen.

 

Lördag 30/9 kl 15:30 
Ung scen

Sex och samlevnad för unga nyanlända

Inti Chavez Perez, sexualupplysare och författare till Jag och du, samtalar med Hanna Larsson, förläggare på LL-förlaget.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)