Läsombud läser för två äldre lyssnare
Foto: Catharina Kåberg

Utbildning till läsombud och högläsare

För att bli läsombud eller högläsare går man en kortare utbildning. Det är ofta den lokala arbetsgruppen som ordnar utbildningen, men initiativet kan även komma från exempelvis biblioteket eller ett studieförbund. Ibland hålls utbildningen över en dag, i andra fall träffas man i en studiecirkel några timmar vid tre-fyra tillfällen.

I utbildningen lär man sig varför läsning är viktigt och de positiva effekterna av läsning, vad som ingår i uppdraget som läsombud respektive högläsare, vilka olika medier och hjälpmedel det finns för läsning, fördelarna med lättläst, hur man håller högläsningsstunder, hur man hittar vad man ska läsa och var man kan vända sig för att få hjälp och inspiration.

Efter avslutad utbildning får man ett diplom eller intyg som bekräftar att man gått utbildningen och nu är läsombud eller högläsare.

Upplägget av utbildningarna kan se lite olika ut beroende på om man har möjlighet att hålla dem som studiecirklar eller behöver samla de blivande läsombuden och högläsarna till en heldag eller två halvdagar. Till grund för utbildningen finns studiematerialet "Läsa tillsammans" och det finns även en studiehandledning att ladda ner till stöd för den som håller i utbildningen.

Läsa tillsammans - ett nytt studiematerial för läsombud och högläsare

Förut har det funnits tre separata utbildningsmaterial för Läsombud inom LSS-omsorgen, läsombud inom äldreomsorgen och frivilliga högläsare. De har nu slagits ihop till ett gemensamt material. Materialet är helt nyskrivet utifrån dagens behov hos läsombud och högläsare.

Studiematerialet "Läsa tillsammans" är gjort för alla nya läsombud och högläsare men passar även som stöd för den som redan jobbar med läsning inom LSS- och äldreomsorg eller är kontaktperson, personal, anhörig eller volontär.

"Läsa tillsammans" berättar om vad som ingår i uppdraget som läsombud och högläsare, vilken nytta man gör och vilka rättigheter till läsning som finns. Materialet berättar om hur man ordnar en lässtund, hur man väljer läsning, vad biblioteket kan hjälpa till med, smarta hjälpmedel och mycket mer. Här finns tipslistor, fakta, reportage och sammanfattningar. Studiematerialet är utformat för att läsa från pärm till pärm eller snabbt hitta det man vill veta mer om.

För att få med så mycket som möjligt av allt man behöver veta har en fokusgrupp med aktiva inom läsombuds- och högläsarverksamheten hjälpt till. De har delat med sig av massor med kloka tankar och erfarenheter. Det är Elisabeth Krogh som har skrivit studiematerialet. ISBN 978-91-983136-1-1.

Läsa tillsammans är gratis och finns både som häfte att beställa och som nedladdningsbar pdf

Beställ häftet Läsa tillsammans
Ladda ner Läsa tillsammans (pdf, öppnas i nytt fönster)

Studiehandledning

Ladda hem handledningen till studiematerialet "Läsa tillsammans (pdf, öppnas i nytt fönster)

Mer information

 

Om Du vill bli läsombud!

Ta kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan eller biblioteket på din hemort om du själv vill ta chansen att bli läsombud eller högläsare. Om det inte finns någon läsombudsverksamhet där så kontakta oss på MTM så kan vi se om det finns aktiva läsombud eller utbildning i ditt närområde.

Vi kan också ge tips och råd till verksamheter och organisationer som vill starta upp ny läsombuds- eller högläsarverksamhet i en region eller ett samhälle.

Det finns idag cirka 5000 läsombud och högläsare men vi behöver bli fler!
Till Studieförbundet Vuxenskolans webbplats (öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)