Föreläsare och inspiratörer

Här hittar ni tips på intressanta föreläsare, fortbildare och underhållare. Kanske passar någon just er inspirationsdag – eller vad det nu är ni tänker arrangera? Ni kan också kontakta oss på MTM om ni vill få hjälp med idéer på bra föreläsare om läsombudsverksamhet, högläsning och lättläst.

 • Susanne Sandberg - Årets läsombud 2015
 • Maud Husberg - läsombudsinspiratör
 • Ann Erixson - stödpedagog och inspiratör
 • Agneta J-son Granemalm - högläsare och fortbildare
 • Mats Ahlsén - författare och journalist
 • Boel Werner - författare och illustratör
 • Gudrun Wessnert - författare och historieguide
 • Johan Werkmäster - författare och återberättare
 • Marie Jönsson Schelander - högläsare och fortbildare
 • Niklas Krog - ungdomsförfattare
 • Pelle Olsson - författare och berättare
 • Per Gustavsson - författare och berättare
 • Yvonne Eriksen - bibliotekarie och inspiratör

Susanne Sandberg

Lättläst är ett fantastiskt redskap. Jag har arbetat med daglig verksamhet LSS sedan 1978 och jag har hittills inte träffat någon som det inte gick att läsa med eller för.

Jag har arbetat med många olika aktiviteter inom den dagliga verksamheten i Skövde. Jag har varit arbetshandledare för personer med många olika typer av funktionsnedsättningar och på mycket varierande utvecklingsnivå. Läsombud och medlem i arbetsgruppen för lättläst LSS i Skövde har jag varit sedan 1999. 2015 hade jag glädjen att få bli årets läsombud.

Demokrati och delaktighet är något som jag brinner för, något som går hand i hand med att sprida lättläst! Som jag inledde med så är läsning ett redskap som är outsinligt. Man kan läsa för alla personer, men som med allt annat inom social omsorg måste man anpassa. Som läsombud har jag utvecklat hur man kan göra, samt vilket material man kan använda sig av för att engagera varje individ.

Jag kommer gärna och berättar om hur man kan läsa både enskilt och i grupp. Jag delar med mig av tips och idéer för att få bra läsupplevelser. Jag pratar också om frågeställningar som jag ofta träffat på bland läsombud och andra kollegor. Kontakta mig så kan vi diskutera vad ni vill att föreläsningen eller utbildningen ska ha för innehåll.
E-post: susanne.sandberg@skovde.se

Maud Husberg

Jag har i 20 år arbetat med läsombudsverksamhet och är nu pensionär. Som förälder till en son med autism och utvecklingsstörning engagerade jag mig inom FUB och Autism- och Aspergerförbundet, för att sprida kunskap och göra samhället bättre för honom och andra i hans situation. Det engagemanget ledde till att jag anställdes av Centrum för lättläst i mitten på 90-talet för att bygga upp en verksamhet med läsombud i Södermanland och för att arbeta med stöd och inspiration till läsombud i hela landet.

Jag sprider inspiration och kunskap genom kortare eller längre föreläsningar och utbildningar om läsningens betydelse för personer med funktionsnedsättning eller med demenssjukdomar. Jag varvar gärna föreläsningen med workshops.

Temaförslag:

• Är högläsning bara en guldkant på tillvaron eller finns det en djupare aspekt ur ett delaktighets- och demokratiperspektiv? Vilka lagar och regler finns?
• Vad innebär det att vara läsombud? Vad krävs av dig, dina kollegor och chefer?
• Hur väcker man intresse för högläsning? Skapa en fin läsestund.
• Olika aktiviteter och teman i samband med högläsning.
• Vad är lättläst och var hittar man lättlästa texter?
Tel: 070/6067747
E-post: Maud.Husberg@gmail.com

Ann Erixson

Jag är utbildad pedagog, arbetar som aktivitetshandledare i daglig verksamhet LSS och har arbetat med lättläst i många grupper på olika utvecklingsnivåer. Jag blev årets läsombud 2014 och har sedan varit ute och inspirerat andra till lättläst, samt vad detta kan leda till. Från hösten 2015 utbildar jag även personal i lättläst.

Förutom att ge tips på böcker berättar jag om hur man tar tillvara de aktiviteter och diskussioner som föds ur läsandet: det kan vara allt från musselkokning och utställningar, till frågor som "varför har jag sjukersättning när jag inte är sjuk?".

Många funktionsnedsatta har en stor brist i vad man kan kalla "livskunskap". Jag brinner för att förmedla kunskap om den rätt vuxna personer med intellektuella funktionsnedsättningar har att få ta del av och tala kring "svåra ämnen" som döden, olika relationer vi människor har, sex, funktionsnedsättningar och LSS-lagen m.m. Vi personal vet hur vi ska bemöta dessa personer, men gör vi verkligen som vi lärt? Är det funktionsnedsättningen som begränsar eller är det omgivningen som bestämmer vilka kunskaper man får med sig i livet?
Tfn 035-183711
E-post: ann.erixson@halmstad.se

Agneta J-son Granemalm

Efter 28 år inom handikappomsorgen är jag i dag pensionär och arbetar med högläsning och lättläst för olika grupper inom Studieförbundet Vuxenskolan. Jag utbildar läsombud inom handikapp- och äldreomsorgen i södra Sverige. Jag kommer också gärna och inspirerar och föreläser på arbetsplatser, vid konferenser och utbildningsdagar. Jag berättar då om mina erfarenheter från alla år med lättläst och läsning både enskilt och i grupp. Genom alla mina olika möten med människor ger jag tips och idéer.

Jag arbetar med guidningar för personer med olika demenssjukdomar på Sagomuseet i Ljungby där vi använder oss av lättläst material.

Jag är med i arbetsgruppen för Lättläst i Ljungby kommun samt berättare i Berättarnätet Kronoberg där jag upptäckt fördelen med berättande läsning. Jag gör lättläst material samt är ett stöd för lättläst information på webben.

Varje vecka har jag en lättläst sida med nyheter i tidningen Smålänningen.
Tel: 0705/38 10 39
E-post: agneta@granemalm.se

Mats Ahlsén

Jag har arbetat i 35 år som journalist varav 17 år som chefredaktör för tidningen 8 SIDOR. Idag frilansar jag och skriver lättlästa böcker. I januari 2014 gav LL-förlaget ut min fotoberättelse Ingen ska få veta. Den handlar om min farmor och farfar. Samtidigt blev den lättlästa versionen av 438 dagar färdig. Här återberättar jag journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons originalbok om fängelsetiden i Etiopien. 2015 kom boken Axel var idiot som visar hur det var att leva med en utvecklingsstörning i Sverige under 1900-talet.

Jag berättar gärna om mitt arbete - hur man gör för att skriva begripligt så att fler förstår, hur det är att återberätta en annan författares bok, om släktforskning eller något annat som handlar om lättläst, ord eller bild.

Jag har en egen firma som heter Tokuni Ord och Bild. Tokuni är japanska och betyder "speciellt" eller "alldeles särskilt". Att jag valt ett japanskt ord beror på att jag för länge sedan bodde och arbetade fyra år i Japan och lärde mig japanska. Det kan jag också berätta om.
Tel: 070-677 28 57
Hemsida: matsahlsen.wordpress.com
E-post: mats.ahlsen@telia.com

Boel Werner

Jag är författare och även illustratör, och har hittills skrivit 5 lättlästa böcker för LL-förlaget. Alla är barn-ungdomsböcker och det är det som är mitt fokus. Som föredragshållare berättar jag om mina böcker, hur jag tänkt när jag skrivit dem, vilka moraliska aspekter jag tänkt på samt läser ur böckerna. Pratar också gärna om varför jag ofta väljer att skriva lättläst.

Jag är van vid att genomföra författarbesök i skolan, och diskutera böcker med elever som läst någon av dem, det brukar bli väldigt givande. Mina LL-böcker är: Tora och trollkarlen, Tora mesig och modig, Heat-Micka kör folkrace, Junia på jakt samt Överlevaren Isaq. Jag bor i Ludvika i Dalarna, men reser gärna.
Tel: 0240/174 58, 0735/36 24 36
Hemsida: www.boelwerner.com
E-post: boel@boelwerner.com

Gudrun Wessnert

Debuterade med en lättläst bok 1995, Johan och flickan utan hår. Arbetar även som frilansande museilärare och guide vid medeltidsmuseet i Stockholm. Skriver barn- och ungdomsböcker, däribland många lättlästa, kataloger och utställningstexter samt lättlästa faktaböcker, t ex Jarlen och kungariket.

Några av mina böcker utgivna av LL-förlaget:
Djävulens bröllop, Det avhuggna fingret, Mouchens maskerad, Svarta bruden, Trollrotens resa, Trollroten, Jag Birgitta och Stockholms blodbad.

Talar om eller inspirerar till:
Att levandegöra historia med lättläst
Hur gick ett medeltida bröllop till?
Vad växte i munkars och nunnors trädgårdar?
Vem var helgonen? och mycket mer, eller enligt önskemål,
utifrån mina lättlästa böcker.
Visar även bilder och föremål.

Hur bevara spänningen?
Jag utgår ifrån mina egna och andras lättlästa böcker och talar om språk, innehåll och tematik.
Tel: 08/659 86 16, 070/35 26 751
Hemsida: www.g-wessnert.com
E-post: gudrun.wessnert@gmail.com

Johan Werkmäster

1988 gav jag ut min första LL-bok, En naken karl, som är en sorts kärlekshistoria om två äldre människor - herr Jansson och fröken Lasker. Jag har skrivit ytterligare tre böcker i samma serie: En naken karl i Paris, En naken karl firar jul samt En naken karl blir söt.

Jag har också publicerat den lättlästa biografin Selma Lagerlöf - liv, lust, litteratur (2008) samt ett stort antal lättlästa bearbetningar av andra författares verk. Mina senaste LL-böcker är Grannen samt Olyckan.

Jag berättar gärna om mina böcker, varför jag har skrivit dem, vad som har inspirerat mig och vad jag tycker och tänker om LL-litteratur i största allmänhet.
Tel: 031/20 77 09, 0706/53 87 69
E-post: johan.werkmaster@telia.com

Marie Jönsson Schelander

Jag arbetar inom äldreomsorgen och använder böcker som stöd för samtal. Böckerna är främst lättlästa böcker och tidningen 8 SIDOR. Jag läser bl. a. små korta berättelser och då passar En naken karl. Boken Fira året runt är ett MÅSTE för den väcker minnen och berättar vad som skall firas. Den håller ordning på tiden för oss.

De äldre uppskattar tillfällen med "läs och prat" och jag känner hur jag växer i min yrkesroll och lär mig otroligt mycket om dem som jag arbetar med. Ofta "fångar jag stunden" och bläddrar i någon bok med "Berta" som ändå sitter i vardagsrummet när jag har tio minuter över.

I mina föreläsningar ingår lästeknik, planering av arbetet, nödvändigheten av att ha en meningsfull vardag och att få känna sammanhang, omhändertagande av frivilliga läsare m.m.
Tel: 0735/50 98 42
E-post: marie_schelander@hotmail.com

Niklas Krogh

Jag är en före detta elitbasketspelare som sadlat om till författare. Eller professionell dagdrömmare, som det lika gärna skulle kunna heta. Jag har skrivit ett trettiotal böcker och på mina föreläsningar brukar jag prata om läsglädje, dagdrömmande, skrivglädje, dataspel och träning. Dessutom en del om tjurskallighet, den allra viktigaste egenskapen hos en författare.

Flera av mina böcker är skrivna för läsovilliga ungdomar och dem träffar jag gärna. De behöver inte läsa mina böcker, men jag vill att de ska läsa. De måste bara orka leta på rätt böcker. Den orken vill jag ge dem.
Tel: 0708/37 77 08
Hemsida www.niklaskrog.se
E-post niklas@niklaskrog.se

Pelle Olsson

Jag är sjuksköterska med lång erfarenhet av arbete inom äldrevården. Numera författare och muntlig berättare på heltid. Bland annat har jag vunnit SM i Berättarslam 3 gånger. Novellsamlingarna Den blinde taxichauffören och Den sluga svanen har kommit ut på LL-förlaget.

Förutom att berätta historier från en scen tycker jag om att inspirera andra att skriva och berätta muntligt. Har hållit i många sådana kurser, både korta och långa. Inte minst har jag varit ordfördelare på hundratals berättarkaféer. Jag har också föreläst på fortbildningsdagar för läsombud. Muntligt berättande behöver man inte lära sig, det kan man redan. Det gäller bara att komma igång. Kanske också att lära sig några enkla knep. Att berätta muntligt är ett oslagbart sätt att få uppmärksamhet och ett viktigt komplement till högläsning.
Tel: 0474/404 35, 0762/12 67 89
Hemsida: www.pelleolsson.se
E-post: pelle.olsson52@gmail.com

Per Gustavsson

Jag är sagoberättare och författare. Under de senaste 25 åren har jag rest land och rike runt och berättat sagor och sägner på dagcenter, på bibliotekens LL-hörnor, i särskolor, på gruppboenden och äldreboende. Jag har skrivit ett stort antal LL-böcker, bland annat Skatten i berget, Den öppna gylfen och nu senast Kloka kvinnor och finurliga flickor.

Jag håller ofta inspirationsföreläsningar och kurser där jag delar med mig av mina erfarenheter och ger massor av praktiska tips på hur man kan berätta och läsa högt för personer med utvecklingsstörning eller demens, ja för alla som behöver litteratur som är lätt att läsa och lätt att förstå. Jag berättar också om hur jag tänker när jag skriver lättläst.

Det är lustfyllt att berätta och läsa högt. Därför är jag mån om att mina föreläsningar och kurser ska vara roliga och locka till skratt, samtidigt som de väcker eftertanke.
Tel: 0451/212 46, 0706/31 30 93
Hemsida: www.pergustavsson.nu
E-post: per.gustavsson@telia.com

Yvonne Eriksen

Jag arbetar halvtid på ett mindre bibliotek utanför Skövde som heter Värsås. Jag har också företaget Fantasiflödet för aktiviteter med fokus på boken och berättandet. Sedan 10 år tillbaka medverkar jag i Radio Skaraborg som läsinspiratör kring böcker.

Som föreläsare vill jag fungera som en vitamininjektion som inspirerar andra till att utveckla läsning och högläsning. Jag betonar högläsningens suveräna ställning till framförallt gemenskap och samtal. Med små medel som enkel rekvisita vill jag lyfta boken och högläsning och ge texten liv.

Mina föreläsningar kring böcker och högläsning bygger på egna erfarenheter genom livet; inom omsorg, äldreomsorg och bibliotek. I mitt biblioteksarbete har jag mångårig kunskap kring nya och gamla böcker som jag vill inspirera och tipsa om för rätt målgrupp. Jag förespråkar alltid ett brett utbud av dikter, romaner, deckare, faktaböcker, lokalskildringar, lättläst m.m.

Jag ger förslag på hur man kan knyta an till läsning och böcker med t.ex. minneslådor, film, bild, drama och musik. När jag visar olika kreativa sätt för högläsning, bjuder jag på mig själv och ser humorn som ständig följeslagare med en och annan överraskning!
Tel: 0702-387 346
E-post: fantasiflodet@skara.net

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)