Bilden visar Sebastian Åkesson i en blåstickad tröja. Han har mörkt hår och långt skägg. Suddigt i bakgrunden syns ett berg.
När pandemin stoppade Sebastians högläsningar på Ljungskärs äldreboende i Karlskrona började han göra digitala högläsningar. Foto: Amanda Åkesson

Årets läsombud 2020

Efter många år på resande fot letade hemvändaren Sebastian Åkesson efter ett volontäruppdrag hemma i Karlskrona. Valet föll på högläsning för äldre, något som visade sig passa honom perfekt.

Att bland flera nominerade och starka kandidater ha blivit utsedd till Årets läsombud 2020 kommer som en glädjechock för Sebastian Åkesson. Han håller bokstavligt talat på att ramla av cykeln när han får beskedet.

– Vilken fantastisk överraskning! Helt underbart. Bara nomineringen var ju pris nog! Sebastians engagemang som frivillig högläsare inom äldre omsorgen började när han återvände hem till Karlskrona efter att ha rest och levt utomlands i 13 år.
– Jag kände att jag ville bidra med något och tog kontakt med Röda Korset för att hitta ett volontäruppdrag. Det fanns många olika uppgifter att välja mellan men jag kände direkt att högläsning för äldre passade mig. Min mor har alltid jobbat inom äldreomsorgen och som barn var jag med henne på Ljungskärs äldreboende, samma boende som jag fick mig tilldelat att läsa på. Det var nästan som att komma hem, som om cirkeln slöts, berättar Sebastian.
– När det sedan blev ett abrupt avbrott i läsningen på grund av coronaviruset så tänkte jag att nu måste vi göra något annat, nu måste vi lösa detta på något annat sätt, och då det blev det digitalt eftersom det var enda sättet att få kontakt. Jag satte mig helt sonika hemma i sängen med min dator och spelade in när jag läste högt.

Totalt har det blivit sju högläsningsfilmer, och fler ska det bli. För att få spela in högläsning och lägga ut den för andra att ta del av måste man ha tillstånd från författaren och förlaget. Det, och andra saker som att lägga upp högläsningarna i SV:s Facebook-kanal, har han fått hjälp med från Röda Korset och Studieförbundet Vuxenskolan (SV).

Varför är det viktigt med högläsning?

– Läsningen blir något att se fram emot. Jag tror att det är viktigt att bryta vardagsmönstret, särskilt för personer som är bundna till sitt boende. Man får försöka ta med sig vad man kan till boendet. Saker från naturen, att läsa böcker och tidningar högt, att sjunga, och att som i mitt fall ta med olika föremål från mina resor, är några sätt att aktivera och sätta guldkant på tillvaron.

Vad är det bästa med att vara frivillig högläsare?

– För mig är mötet som kan uppstå centralt. Vi andra har så mycket runt omkring oss, vi jäktar och hastar, men tillsammans med de äldre blir nuet mer uttalat och påtagligt. Avbrottet som lässtunden ger i deras vardag blir en adrenalinkick för dem medan det tillåter mig att sakta ner. Vi blir två motpoler som möts och skapar en fin harmoni. Den känslomässiga kontakten man får genom mötet ger energi. Det är väldigt fint.
– Alla stora förändringar börjar på individnivå. Allt man kan bidra med som individ och medmänniska kan ha långtgående och oanade positiva effekter även i ett större sammanhang. Att vara frivillig högläsare ger så mycket tillbaka. Man blir rik på ett annat sätt än pengar. Jag är jätteglad och tacksam över att få utmärkelsen Årets läsombud 2020. Tack till alla som på olika sätt har gjort och gör min och andra frivilligas högläsning möjlig!

Motiveringen lyder:

”Sebastian Åkesson har med stort engagemang och nytänkande hittat ett sätt att läsa högt i en utmanande tid. Hans lässtunder på Ljungskärs äldreboende i Karlskrona görs personliga med sång och föremål från Sebastians många resor. Sebastians värme och förmåga att få alla att känna sig sedda har på kort tid gjort ett stort intryck. När coronapandemin omöjliggjort läsning på plats har han på eget initiativ och med energi och flexibilitet ställt om till att istället erbjuda digital högläsning.”

Stort grattis till utmärkelsen Sebastian från oss på MTM, och stort tack till alla som arbetar för att sprida böcker och läsglädje i omsorgen!

Text: Catharina Kåberg, Foto: Amanda Åkesson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)