Bild på Karin Klint och Herman Swahn
Karin Klint och Herman Swahn

Högläsare i Vetlanda

"Hej på er kära högläsare". Så börjar ett brev från Herman Swahn på Studieförbundet Vuxenskolan i Vetlanda till de frivilliga högläsarna i kommunen. Brevet berättar om vad som är på gång framöver; regional inspirationsdag i Jönköping, sommaravslutning och gemensam bussresa till bokmässan i Göteborg i september.

Tonen och värmen i brevet gör mig glad. Jag åker till Vetlanda för att träffa Herman och frivilliga högläsaren Karin Klint.

Karin är frivillig högläsare sedan ett och ett halvt år tillbaka. Tillsammans med Ingrid Arthursson och Inger Nykvist läser hon en gång i veckan på en demensavdelning på äldreboendet Norrgården i Vetlanda.

– Vi får så mycket uppmuntran och så mycket tillbaka både från de boende och personalen, berättar Karin. Någon personal försöker att vara med under läsestunden, och nu till sommaravslutningen kom chefen på boendet med blommor och tackade oss för att vi kommer och läser högt.

– Det är bra att vi är tre som delar på detta, fortsätter hon. Skulle någon av oss bli sjuk eller upptagen med något annat så bryts inte kontinuiteten, det blir högläsning ändå. Och det känns bra att ha någon att prata med efteråt om hur dagens högläsning var.

Madeleine har det övergripande ansvaret

På Studieförbundet Vuxenskolan (SV) på småländska Höglandet i Jönköpings län är det verksamhetsutvecklare Madeleine Svärd som har det övergripande ansvaret för högläsarna. Herman, som även han är verksamhetsutvecklare, har ansvaret för den löpande kontakten.

– Vår avdelning omfattar kommunerna Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda, berättar Madeleine när vi pratas vid på telefon. Vi har verksamhet med frivilliga högläsare i samtliga kommuner förutom Sävsjö, men där är vi också på G att dra igång. Vårt mål är att alla äldreboenden i våra fem kommuner ska kunna erbjudas högläsning. Att detta fantastiska som högläsning är ska komma fler till del.

Hur var det då med brevet från Herman?

– Det är självklart för mig att hålla och vårda kontakten med högläsarna, säger han. Det är viktigt att de känner sig viktiga, och att skicka ett brev om vad som händer känns trevligare än att skicka ett mejl. Varje termin bjuder vi in till en träff för enbart högläsare, och till en allmän träff för alla cirkelledare. De frivilliga högläsarna kallas ju även för cirkelledare hos oss på SV, precis som våra andra ledare i allt från spanska till biodling.

Vad tycker Karin om att få brev från Herman?

– Det är roligt, trevligt med den kontakten och att känna att man ingår i en stor verksamhet och organisation, svarar Karin.

Hermans avslutningsord i brevet till högläsarna i Vetlanda får bli en hälsning till alla som är läsombud och frivilliga högläsare: Lycka till med högläsningen!

Text och foto: Catharina Kåberg

Spara

Spara

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)