Carina Byhlin-Andreasson och Sara Väärand
Carina Byhlin-Andreasson och Sara Väärand.

Högläsare hjälper till att plocka fram minnen

Högläsare är frivilliga som besöker äldreboenden och dagverksamheter för en stunds läsning tillsammans. Lässtunden ger både närhet och stimulans. Ofta är högläsaren en pigg senior som vill ha en meningsfull uppgift. Det här är ett hälsofrämjande arbete.

TEXT OCH FOTO: KATARINA CARLSTEIN CARLSSON

Att lyssna och att bli bekräftad av en högläsare kan ge dagen guldkant och öppna dörrar som stängts på grund av demenssjukdom. Att få läsa för någon annan ger meningsfulla och härliga möten.

I Göteborg har två stadsdelar startat ett fruktsamt samarbete. Carina Byhlin-Andreasson och Sara Väärand arbetar som äldrekonsulenter i olika delar av Göteborg. De träffades på en konferens i Jönköping där de blev inspirerade av Catharina Kåberg från MTM. På tåget hem pratade Sara och Carina och bestämde att de skulle samarbeta kring projektet Läskraft med frivilliga högläsare. De förankrade idéerna bland personal och chefer och drog igång verksamheten.

Ungefär två gånger per termin ordnar de gemensamma träffar för ett 15-tal högläsare, där hälften kommer från Majorna-Linné och hälften från Östra Göteborg. Då fikar de och byter erfarenheter och tipsar varandra om böcker, ofta har de olika teman på träffarna. Vid träffarna är alltid en bibliotekarie med som också ger boktips.

− Högläsarna väljer ofta lättlästa böcker. När det är korta meningar är det enklare att stanna upp och möta blickar, säger Sara.

Att läsa ger möjlighet till fina möten och samtal. Förutom att högläsarna har egna träffar blir de inbjudna till andra volontärträffar som kommunen ordnar.

− Vi erbjuder ett sammanhang. Det är viktigt, understryker Carina.

Läs om hur man blir läsombud och högläsare

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)