Fyra personer i en soffa läser tillsammans.
Skratt. Johan, Lisa och Olle lyssnar på högläsning ur Välkommen till landslaget. Foto: Sara Mac Key

LL-böcker berikar även om man inte själv kan läsa

Ofta väljer läsombud och högläsare lättlästa böcker eller nyheter eftersom de är enkla att läsa högt, och har en tydlig kronologi som är lätt att följa.

. De lättlästa böckerna finns i olika nivåer, från väldigt enkla till lite svårare, och det gäller både nivån på språket och innehållet. Ofta innehåller de lättlästa böckerna bilder, som knyter an till texten.

Tidningen Läsliv besökte ett gruppboende i Skärmarbrink för att prata böcker och läsning. Där träffade vi Olle, Lisa, Johan och Erika.

− Uppe hos mig brukar jag läsa veckotidningar om kungafamiljen. Jag är rojalist, förklarar Johan. Men när vi läser tillsammans läser vi Kaffe med rån. Den är också bra. Lisa och Olle håller gladeligen med. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann tycker också alla om, men den boken är på rymmen från bokhyllan! 

Det är på lördagar klockan 19 som det står högläsning på schemat. Ibland är alla sex på gruppboendet i Skärmarbrink med och lyssnar. De sparar kvällens fika till lässtunden, och när det är vintrigt och mörkt tänder de ljus.

Solveig arbetar på gruppboendet och är läsombud som en del i sitt arbete. Hon beställer hem böcker och ger förslag på vad de ska läsa. I bokhyllan finns många lättlästa böcker att välja på, både noveller och enklare böcker att samtala kring, som Schlagerhjältar och Dansa salsa med mig, och Jag känner mig glad.

− Lättlästa böcker är så bra att läsa högt ur, konstaterar Solveig. Meningar och kapitel är lagom långa. Med för långa avsnitt är det svårt att hålla koncentrationen uppe när man lyssnar.  

En bok om hästar och slalom

Vi sitter i den gemensamma soffhörnan och pratar om böcker och högläsning.

− Jag läser själv. Tora och trollkarlen är en bra bok. Ibland åker jag till Odenplan och lånar böcker och filmer, berättar Lisa. Annars är det nog hästar hon tycker bäst om och slalom. Det skulle hon vilja skriva en bok om.

− Odenplan, där finns biblioteket som har en cirkel på toppen, beskriver Johan. Han berättar också om författare och skådespelare för oss, om var de kommer ifrån och vilka filmer de varit med om.

− Oj, kanske kan jag fråga dig om böcker om jag behöver veta något, frågar jag.

− Visst, jag är som ett levande uppslagsverk, säger Johan. Det är bara att hålla med!

Olle är mer för spännande och roliga historier. Och skulle han skriva en egen bok, då skulle det bli en fotbollsbok om Hammarby! Johan skulle skriva en bok som kunde heta Susanne och kärleken.

− Susanne, det var henne jag dansade med på Fryshuset, säger Johan och han är väldigt glad åt det minnet. Kärlek är ett återkommande tema.

− Den vita stenen, det är en bra berättelse också, om Hampus och Fideli. Den skulle nog passa som lättläst, tipsar Johan.

Mer information

Tips för en bra läsestund

  • l  Läs igenom texten själv innan du läser högt. Då är du förberedd på frågor som kan dyka upp under lässtunden.
  • l  Hitta en bra och ostörd plats när ni läser.
  • l  Skapa rutiner kring läsningen. Tänd gärna ett ljus när ni börjar läsa. Det blir mysigt och ger en signal om att nu börjar lässtunden.
  • l  Om du läser i grupp, försök att se alla i gruppen, inte bara de som är mest pratsamma.
  • l   Gör avbrott i läsningen så att alla hänger med.
  • l  Om läsestunden går över i ett samtal, då är det också bra!
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)